Pascha wielkanocna

Dzisiaj zapraszam na tradycyjny deser Wielkanocny z twarogu – paschę wielkanocną.

 


Ja swoją paschę przygotowuję na zimno; tym, co ją wyróżnia, jest wyraźny smak i zapach pomarańczy. Orzechy i czekolada przyjemnie przełamują miękką konsystencję sera. Deser pięknie się prezentuje, jest smaczny i bezpieczny w przygotowaniu.

Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.


Lista składników

  • 1 kg twarogu pełnotłustego, trzykrotnie zmielonego
  • 200 g masła
  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
  • 6 żółtek
  • 1 szklanka (130 g) cukru pudru
  • Ekstrakt pomarańczowy
  • Tabliczka (100 g) gorzkiej czekolady
  • 5 łyżek (100 g) kandyzowanej skórki z pomarańczy, plus trochę do dekoracji
  • 3 garście (100 g) orzechów pekan, plus trochę do dekoracji

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj dodatki do paschy. Posiekaj grubo orzechy pekan, a nieco drobniej pokrój czekoladę.
  2. Do dużej miski włóż 6 dużych żółtek i 130 g cukru pudru. Składniki utrzyj ze sobą za pomocą miksera do uzyskania jasnej puszystej masy. Rozpocznij od niskich obrotów, a następnie je zwiększ.
  3. Do utartych żółtek dodaj około pół szklanki śmietanki 36%. Składniki wymieszaj ze sobą mikserem, aż masa lekko zgęstnieje.
  4. Ustaw miskę na garnku z niewielką ilością gotującej się wody. Zawartość miski mieszaj na parze za pomocą miksera przez około 10 minut. Kiedy masa lekko zgęstnieje, zdejmij miskę z garnka.
  5. Dodaj do miski partiami 200 g miękkiego masła, stale miksując.
  6. Trzykrotnie przemielony twaróg dodaj po jednej łyżce do masy, za każdym razem miksując całość do całkowitego połączenia. Następnie wlej odrobinę ekstraktu pomarańczowego.
  7. Do masy dodaj posiekane wcześniej pekany i czekoladę, oraz 100 g kandyzowanej skórki pomarańczy. Składniki wymieszaj ze sobą dokładnie, za pomocą sylikonowej szpatułki, do równego rozprowadzenia dodatków.
  8. Paschę najlepiej jest formować na gęstym sitku o średnicy 20 cm. Sitko wyłóż ściereczką muślinową lub gazą i wypełnij masą serowo – jajeczną. Rozprowadź ją równo po całej powierzchni, wyrównaj i załóż na nią nadmiar tkaniny. Tak przygotowaną paschę przykryj małym talerzykiem i obciąż. Odstaw paschę na noc do lodówki.
  9. Po upływie 12 godzin paschę delikatnie wyjmij na talerz lub paterę. Delikatnie zdejmij z niej tkaninę.
  10. Uformowany deser ozdób dodatkowo orzechami i kandyzowaną skórką pomarańczy.
  11. Smacznego! 
Przybliżone wartości odżywcze
100 g
  • 328 kcal
  • Węglowodany: 18 g 
  • Tłuszcze: 25 g
  • Białko: 10 g
  • Błonnik: 2 g

1 kawałek (zakładając 16 kawałków)

  • 359 kcal
  • Węglowodany: 19 g 
  • Tłuszcze: 27 g
  • Białko: 11 g
  • Błonnik: 2 g

Komentarze