Dzisiaj zapraszam na tradycyjny deser Wielkanocny z twarogu – paschę wielkanocną.
Ja swoją paschę przygotowuję na zimno; tym, co ją wyróżnia, jest wyraźny smak i zapach pomarańczy. Orzechy i czekolada przyjemnie przełamują miękką konsystencję sera. Deser pięknie się prezentuje, jest smaczny i bezpieczny w przygotowaniu.
Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.
Lista składników
- 1 kg twarogu pełnotłustego, trzykrotnie zmielonego
- 200 g masła
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
- 6 żółtek
- 1 szklanka (130 g) cukru pudru
- Ekstrakt pomarańczowy
- Tabliczka (100 g) gorzkiej czekolady
- 5 łyżek (100 g) kandyzowanej skórki z pomarańczy, plus trochę do dekoracji
- 3 garście (100 g) orzechów pekan, plus trochę do dekoracji
Sposób przygotowania
- Przygotuj dodatki do paschy. Posiekaj grubo orzechy pekan, a nieco drobniej pokrój czekoladę.
- Do dużej miski włóż 6 dużych żółtek i 130 g cukru pudru. Składniki utrzyj ze sobą za pomocą miksera do uzyskania jasnej puszystej masy. Rozpocznij od niskich obrotów, a następnie je zwiększ.
- Do utartych żółtek dodaj około pół szklanki śmietanki 36%. Składniki wymieszaj ze sobą mikserem, aż masa lekko zgęstnieje.
- Ustaw miskę na garnku z niewielką ilością gotującej się wody. Zawartość miski mieszaj na parze za pomocą miksera przez około 10 minut. Kiedy masa lekko zgęstnieje, zdejmij miskę z garnka.
- Dodaj do miski partiami 200 g miękkiego masła, stale miksując.
- Trzykrotnie przemielony twaróg dodaj po jednej łyżce do masy, za każdym razem miksując całość do całkowitego połączenia. Następnie wlej odrobinę ekstraktu pomarańczowego.
- Do masy dodaj posiekane wcześniej pekany i czekoladę, oraz 100 g kandyzowanej skórki pomarańczy. Składniki wymieszaj ze sobą dokładnie, za pomocą sylikonowej szpatułki, do równego rozprowadzenia dodatków.
- Paschę najlepiej jest formować na gęstym sitku o średnicy 20 cm. Sitko wyłóż ściereczką muślinową lub gazą i wypełnij masą serowo – jajeczną. Rozprowadź ją równo po całej powierzchni, wyrównaj i załóż na nią nadmiar tkaniny. Tak przygotowaną paschę przykryj małym talerzykiem i obciąż. Odstaw paschę na noc do lodówki.
- Po upływie 12 godzin paschę delikatnie wyjmij na talerz lub paterę. Delikatnie zdejmij z niej tkaninę.
- Uformowany deser ozdób dodatkowo orzechami i kandyzowaną skórką pomarańczy.
- Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze
100 g
- 328 kcal
- Węglowodany: 18 g
- Tłuszcze: 25 g
- Białko: 10 g
- Błonnik: 2 g
1 kawałek (zakładając 16 kawałków)
- 359 kcal
- Węglowodany: 19 g
- Tłuszcze: 27 g
- Białko: 11 g
- Błonnik: 2 g
Komentarze
Prześlij komentarz