Soczysta polędwiczka wieprzowa z warzywami

Dzisiaj zapraszam na pieczoną polędwiczkę wieprzową w towarzystwie ziarnistej musztardy i całej masy warzyw. 


 

To proste, jednogarnkowe danie, które zachwyca smakiem. Mięso jest soczyste i rozpływa się w ustach, a musztarda i zioła przyjemnie uzupełniają jego smak. Dodajcie do tego słodycz pieczonej cebulki, papryki – niebo w gębie!

Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.


Lista składników

  • 1 średnia polędwiczka wieprzowa (450-500 g)
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki musztardy francuskiej (ok. 60 g)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 0.5 łyżeczki suszonej szałwii
  • 0.5 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1 średnia marchewka (ok. 110 g)
  • 2 średnie cebule (ok. 240 g)
  • 1 średnia papryka (ok. 150 g po oczyszczeniu)
  • 1 średnia cukinia (ok. 180 g)
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj marynatę. Do małej miseczki włóż dwie łyżki musztardy francuskiej, łyżeczkę suszonego oregano, łyżeczkę suszonej bazylii i po pół łyżeczki tymianku i szałwii. Dodaj dwa przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Składniki marynaty dokładnie ze sobą wymieszaj.
  2. Dwie średnie cebule pokrój w ćwiartki. Średnią marchewkę i cukinię pokrój w pół talarki. Z papryki usuń szypułkę i gniazdo nasiennie; pokrój ją w średnią kostkę.
  3. Polędwiczkę oczyść z błon i solidnie oprósz solą oraz mielonym czarnym pieprzem. Zrób to z obu stron, po czym powoli i dokładnie wetrzyj przyprawy w każdą możliwą szczelinę.
  4. Podsmaż mięso z każdej strony, żeby zamknąć w nim soki. Do dużego, żaroodpornego rondla, w którym będziesz piec polędwiczkę i warzywa, wlej dwie łyżki oleju i rozgrzej. Na gorący tłuszcz wyłóż polędwiczkę i smażymy ją jedną-dwie minuty z każdej strony. Wyjmij mięso z rondla, a samo naczynie zdejmij z ognia.
  5. Na tłuszcz, który pozostał w rondlu, wyłóż przygotowane wcześniej warzywa. Polej je pozostałą łyżką oleju i przyprawiamy solidną szczyptą soli. Zawartość rondla dokładnie wymieszaj, żeby każdy kawałek warzyw pokrył się tłuszczem.
  6. Następnie ułóż na warzywach podsmażoną polędwiczkę i wyłóż na nią połowę przygotowanej wcześniej marynaty. Rozprowadź ją po całej powierzchni mięsa w taki sposób, żeby utworzyć w miarę grubą warstwę musztardy. Obróć polędwiczkę na drugą stronę, wyłóż na nią pozostałą marynatę i dokładnie pokryj nią powierzchnię mięsa.
  7. Naczynie z mięsem i warzywami włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni, grzejącego w funkcji góra dół. Piecz polędwiczkę, aż jej wnętrze osiągnie temperaturę 63 stopni Celsjusza. Polecam posługiwanie się termometrem lub sondą, wbitą na sztorc w najgrubsze miejsce mięsa. Czas pieczenia będzie zależeć od wagi mięsa i mocy piekarnika, dlatego warto wspomagać się przy tym termometrem. Orientacyjnie powiem tylko, że moja polędwiczka ważyła 460 g i osiągnięcie odpowiedniej temperatury zajęło jej 16 minut.
  8. Po osiągnięciu odpowiedniej temperatury wyjmij mięso z piekarnika, pozostawiając w nim warzywa do dalszego pieczenia.
  9. Gotową polędwiczkę odstaw pod przykryciem na około 5 – 10 minut.  
  10. Po tym czasie wyjmij z piekarnika warzywa i poporcjuj polędwiczkę. Podawaj od razu.
  11. Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze
1 porcja (zakładając 2 porcje)
  • 587 kcal
  • Węglowodany: 27 g 
  • Tłuszcze: 28 g
  • Białko: 56 g
  • Błonnik: 6 g

Komentarze