Wielkanocna babka rumowa z lukrem i rodzynkami

Dzisiaj zapraszam na idealne ciasto na świąteczny stół – aromatyczną babkę rumową z lukrem i rodzynkami.

 

Babka rumowa zdecydowanie należy do tych wilgotnych. Rum nadaje jej przyjemnego zapachu, ale w smaku jest subtelny i ani trochę nie przytłaczający. Dodajcie do tego słodki lukier, miękkie rodzynki i dostajecie wyjątkową, prostą kompozycję.

Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.



Lista składników
Ciasto
  • 2/3 szklanki (100 g) rodzynek
  • 100 ml rumu
  • 3 szklanki (350 g) mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 1 szklanka (150 g) cukru pudru
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 łyżek (50 ml) mleka
  • Szczypta soli

Lukier

  • 2 łyżki rumu
  • 2/3 szklanki (100 g) cukru pudru

Sposób przygotowania

  1. Dzień przed przygotowaniem babki zalej 100 g rodzynek 100 ml rumu i odstaw do namoczenia na całą noc. Namoczone rodzynki odcedź na sitku i zachowaj alkohol, którego nie wchłonęły.
  2. Do szklanej lub metalowej miski wlej białka z 4 dużych jajek. Dodaj do nich szczyptę soli i ubij je mikserem lub trzepaczką na sztywną, puszystą pianę.
  3. Do osobnej miski przełóż 250 g miękkiego masła i 150 g drobnego, białego cukru. Składniki utrzyj ze sobą za pomocą miksera do uzyskania jasnej, puszystej masy.
  4. Do utartego masła z cukrem dodaj pojedynczo żółtka jaj, miksując zawartość naczynia na niskich obrotach. Po włączeniu się żółtek w masę dodaj do niej 5 łyżek mleka i ponownie wymieszaj do połączenia. Następnie dodaj 4 łyżki zachowanego wcześniej rumu i wmiksuj alkohol mikserem na niskich obrotach.
  5. Do masy przesiej przez sitko 350 g mąki pszennej oraz jedną łyżeczkę proszku do pieczeniu. Ciasto wymieszaj mikserem na niskich obrotach.
  6. Dodaj do ciasta nasączone rumem rodzynki i delikatnie rozprowadź je za pomocą sylikonowej szpatułki.
  7. Dodaj ubite białka jaj, używając silikonowej szpatułki. Pierwszą 1/3 białek rozluźnij ciasto. Kolejne dwie partie połącz z ciastem w taki sposób, żeby nie wybić z nich powietrza.
  8. Tak przygotowane ciasto przełóż do natłuszczonej i wysypanej kaszką manną formy z kominkiem. Ciasto rozprowadzamy równo po całej powierzchni blaszki i wygładzamy jego wierzch. Piecz je w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza, grzejącym w funkcji góra dół, przez 40 minut – do suchego patyczka.
  9. Po upieczeniu babkę odstaw do lekkiego przestudzenia w blaszce na około 15 minut. Po tym czasie wyjmij ją z formy i wystudź całkowicie.
  10. Przygotuj lukier. Do małej miseczki wsypujemy 100g cukru pudru i około dwie łyżki rumu. Składniki mieszamy ze sobą do całkowitego połączenia i uzyskania półpłynnego lukru. W razie potrzeby dodaj więcej rumu lub cukru.
  11. Obficie pokryj lukrem górę wystudzonej babki.
  12. Smacznego! 
Przybliżone wartości odżywcze
100 g
  • 416 kcal
  • Węglowodany: 50 g 
  • Tłuszcze: 20 g
  • Białko: 6 g
  • Błonnik: 1 g

1 porcja (zakładając 12 porcji)

  • 404 kcal
  • Węglowodany: 49 g 
  • Tłuszcze: 19 g
  • Białko: 6 g
  • Błonnik: 1 g

Komentarze