Dzisiaj zapraszam na sałatkę z brokułów z ziarnami i dressingiem chili z limonką.
Jędrne brokuły kontrastują z chrupiącymi
pistacjami i słonecznikiem. Daktyle wprowadzają przyjemne karmelowe nuty,
papryczki chili grzeją w przełyk, a dressing jest po prostu genialny. Szybko i
zdrowo – to idealna kolacja dla zabieganych.
Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone
wartości odżywcze znajdują się pod filmem.
Lista składników
Sałatka
- 1 duży brokuł (ok. 200 g różyczek)
- 5 garści prażonych pistacji bez soli (ok. 50 g po obraniu)
- 1 łyżka ziaren słonecznika (ok. 10 g)
- 4-5 daktyli (ok. 25 g)
- 2 łyżki miodu (ok. 20 g)
- 1-2 papryczki chili (ok. 25 g)
- Świeża mięta
- Świeża kolendra
Dressing
- 60 ml oliwy z oliwek
- Mały kawałek imbiru (ok. 10 g)
- 1-2 papryczki chili (ok. 25 g)
- Sok z połowy limonki
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżeczki octu ryżowego
- Szczypta soli
- Świeża mięta
Sposób przygotowania
- Przygotuj dressing z chili i limonki. Do misy blendera dodaj sok z połowy limonki, dwie łyżeczki octu ryżowego, mały, około 1.5 cm kawałek imbiru, małą oczyszczoną zieloną papryczkę chili, jedną łyżkę cukru, kilka listków mięty, 60 ml oliwy z oliwek i ¼ łyżeczki soli. Składniki blenduj przez kilka sekund do uzyskania gładkiego sosu. Gotowy dressing odstaw do lodówki na czas przygotowania sałatki.
- Zblanszuj brokuły. W średnim garnku doprowadź do wrzenia wodę i wrzuć do niej brokuły. Rozprowadzamy je równo w garnku i gotujemy przez około 2 minuty. Po tym czasie zdejmij je z ognia, odcedź i przelej zimną wodą, żeby zatrzymać proces gotowania.
- Średnią czerwoną papryczkę chili dokładnie oczyść z szypułki i gniazd nasiennych, a następnie pokrój w drobną kostkę. Daktyle również pokrój w kostkę. Prażone pistacje obierz z łusek i pokrój. 4 – 5 listków mięty oraz świeżej kolendry posiekaj nożem lub podrzyj palcami.
- Na rozgrzaną, suchą patelnię wsyp dwie łyżki ziaren słonecznika. Praż je, stale mieszając, aż uwolnią przyjemny, lekko orzechowy zapach i nabiorą pięknego złotego koloru. Gotowy słonecznik zdejmij z ognia i przełóż do innego naczynia, żeby uniknąć przypalenia.
- Odsączone z wody brokuły przełóż do dużej miski. Dodaj do nich czerwoną papryczkę chili, daktyle, miętę, kolendrę i około ¾ posiekanych pistacji. Resztą pozostaw do dekoracji. Posól i wymieszaj delikatnie, by nie uszkodzić warzyw.
- Sałatkę podziel na porcję lub wyłóż na półmisek i polej dwiema lub trzema łyżkami wcześniej przygotowanego dressingu chili oraz dwiema łyżkami miodu. Na końcu posyp wszystko prażonym słonecznikiem i resztą siekanych pistacji.
- Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze
1 porcja (zakładając 2 porcje)
- 320 kcal
- Węglowodany: 30 g
- Tłuszcze: 20 g
- Białko: 8 g
- Błonnik: 6 g
Komentarze
Prześlij komentarz