Zdrowa sałatka z brokułów z rozgrzewającym dressingiem

Dzisiaj zapraszam na sałatkę z brokułów z ziarnami i dressingiem chili z limonką.


Jędrne brokuły kontrastują z chrupiącymi pistacjami i słonecznikiem. Daktyle wprowadzają przyjemne karmelowe nuty, papryczki chili grzeją w przełyk, a dressing jest po prostu genialny. Szybko i zdrowo – to idealna kolacja dla zabieganych.

 

Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.



Lista składników
Sałatka
  • 1 duży brokuł (ok. 200 g różyczek)
  • 5 garści prażonych pistacji bez soli (ok. 50 g po obraniu)
  • 1 łyżka ziaren słonecznika (ok. 10 g)
  • 4-5 daktyli (ok. 25 g)
  • 2 łyżki miodu (ok. 20 g)
  • 1-2 papryczki chili (ok. 25 g)
  • Świeża mięta
  • Świeża kolendra

Dressing

  • 60 ml oliwy z oliwek
  • Mały kawałek imbiru (ok. 10 g)
  • 1-2 papryczki chili (ok. 25 g)
  • Sok z połowy limonki
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżeczki octu ryżowego
  • Szczypta soli
  • Świeża mięta

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj dressing z chili i limonki. Do misy blendera dodaj sok z połowy limonki, dwie łyżeczki octu ryżowego, mały, około 1.5 cm kawałek imbiru, małą oczyszczoną zieloną papryczkę chili, jedną łyżkę cukru, kilka listków mięty, 60 ml oliwy z oliwek i ¼ łyżeczki soli. Składniki blenduj przez kilka sekund do uzyskania gładkiego sosu. Gotowy dressing odstaw do lodówki na czas przygotowania sałatki.
  2. Zblanszuj brokuły. W średnim garnku doprowadź do wrzenia wodę i wrzuć do niej brokuły. Rozprowadzamy je równo w garnku i gotujemy przez około 2 minuty. Po tym czasie zdejmij je z ognia, odcedź i przelej zimną wodą, żeby zatrzymać proces gotowania.
  3. Średnią czerwoną papryczkę chili dokładnie oczyść z szypułki i gniazd nasiennych, a następnie pokrój w drobną kostkę. Daktyle również pokrój w kostkę. Prażone pistacje obierz z łusek i pokrój. 4 – 5 listków mięty oraz świeżej kolendry posiekaj nożem lub podrzyj palcami.
  4. Na rozgrzaną, suchą patelnię wsyp dwie łyżki ziaren słonecznika. Praż je, stale mieszając, aż uwolnią przyjemny, lekko orzechowy zapach i nabiorą pięknego złotego koloru. Gotowy słonecznik zdejmij z ognia i przełóż do innego naczynia, żeby uniknąć przypalenia.
  5. Odsączone z wody brokuły przełóż do dużej miski. Dodaj do nich czerwoną papryczkę chili, daktyle, miętę, kolendrę i około ¾ posiekanych pistacji. Resztą pozostaw do dekoracji. Posól i wymieszaj delikatnie, by nie uszkodzić warzyw.
  6. Sałatkę podziel na porcję lub wyłóż na półmisek i polej dwiema lub trzema łyżkami wcześniej przygotowanego dressingu chili oraz dwiema łyżkami miodu. Na końcu posyp wszystko prażonym słonecznikiem i resztą siekanych pistacji.
  7. Smacznego! 

Przybliżone wartości odżywcze

1 porcja (zakładając 2 porcje)
  • 320 kcal
  • Węglowodany: 30 g 
  • Tłuszcze: 20 g
  • Białko: 8 g
  • Błonnik: 6 g

Komentarze