Bajecznie prosta sałatka z kalafiora

Dzisiaj zapraszam na bajecznie prostą sałatkę z kalafiora, która sprawdzi się i na świątecznym stole, i przy grillu.

 

Nie umiem zdecydować, czy najbardziej lubię w niej chrupiący kalafior, świeże rzodkiewki, czy sos na bazie fety. Na dodatek jest zdrowa, a do jej przygotowania wystarczy tylko chwila.

Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.



Lista składników

  • 1 średni kalafior (ok. 750 g różyczek)
  • Pęczek rzodkiewek (ok. 250 g)
  • 1 kostka sera feta (200 g)
  • ¾ szklanki (200 g) jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu (ok. 50 g) - u mnie Light
  • Pęczek świeżego koperku
  • Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  1. Umytego kalafiora obierz z liści i delikatnie odetnij różyczki od łodygi. Podziel je na cząstki wielkości kęsa.
  2. Pęczek rzodkiewek pokrój w cieniutkie plasterki.
  3. Małym pęczek koperku dokładnie umyj. Usuwamy grubsze łodygi i drobno posiekaj.
  4. Przygotuj sos. 200g fety rozdrobnij za pomocą widelca do uzyskania drobnych grudek. Dodajemy do niego 200g jogurtu naturalnego, 2 łyżki majonezu i posiekany koperek. Składniki sosu wymieszamy ze sobą do całkowitego połączenia. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  5. Kalafior i rzodkiewkę przełóż do dużej miski. Warzywa zalej przygotowanym przed chwilą sosem i wszystko dokładnie ze sobą wymieszaj.
  6. Smacznego! 
Przybliżone wartości odżywcze
100 g
  • 90 kcal
  • Węglowodany: 5 g 
  • Tłuszcze: 6 g
  • Białko: 5 g
  • Błonnik: 2 g

1 porcja (zakładając 4 porcje)

  • 250 kcal
  • Węglowodany: 13 g 
  • Tłuszcze: 17 g
  • Białko: 14 g
  • Błonnik: 4 g

Komentarze