Dzisiaj zapraszam na bajecznie prostą sałatkę z kalafiora, która sprawdzi się i na świątecznym stole, i przy grillu.
Nie umiem zdecydować, czy najbardziej lubię w niej chrupiący kalafior, świeże rzodkiewki, czy sos na bazie fety. Na dodatek jest zdrowa, a do jej przygotowania wystarczy tylko chwila.
Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.
Lista składników
- 1 średni kalafior (ok. 750 g różyczek)
- Pęczek rzodkiewek (ok. 250 g)
- 1 kostka sera feta (200 g)
- ¾ szklanki (200 g) jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu (ok. 50 g) - u mnie Light
- Pęczek świeżego koperku
- Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
- Umytego kalafiora obierz z liści i delikatnie odetnij różyczki od łodygi. Podziel je na cząstki wielkości kęsa.
- Pęczek rzodkiewek pokrój w cieniutkie plasterki.
- Małym pęczek koperku dokładnie umyj. Usuwamy grubsze łodygi i drobno posiekaj.
- Przygotuj sos. 200g fety rozdrobnij za pomocą widelca do uzyskania drobnych grudek. Dodajemy do niego 200g jogurtu naturalnego, 2 łyżki majonezu i posiekany koperek. Składniki sosu wymieszamy ze sobą do całkowitego połączenia. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Kalafior i rzodkiewkę przełóż do dużej miski. Warzywa zalej przygotowanym przed chwilą sosem i wszystko dokładnie ze sobą wymieszaj.
- Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze
100 g
- 90 kcal
- Węglowodany: 5 g
- Tłuszcze: 6 g
- Białko: 5 g
- Błonnik: 2 g
1 porcja (zakładając 4 porcje)
- 250 kcal
- Węglowodany: 13 g
- Tłuszcze: 17 g
- Białko: 14 g
- Błonnik: 4 g
Komentarze
Prześlij komentarz