Domowy mazurek na kruchym spodzie

 Dzisiaj zapraszam na obowiązkowe ciasto na wielkanocny stół - domowy mazurek na kruchym spodzie.

 


Ja w tym roku przygotowałem mazurka w wersji czekoladowo-kajmakowej z odrobiną konfitury. Kruchy spód rozpływa się w ustach, a kajmak i czekolada utworzyły słodki, gęsty krem, który równoważy kwaskowa konfitura porzeczkowa.

Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.



Lista składników 
Spód
  • 2 czubate szklanki (400 g) mąki krupczatki
  • 250 g masła
  • 1 czubata łyżka (ok. 50 g) kwaśnej śmietany 18%
  • ½ szklanki (100 g) drobnego cukru
  • 4 żółtka
  • Szczypta soli

Nadzienie

  • 1 puszka (400 g) kajmaku
  • 1 tabliczka (100 g) gorzkiej czekolady
  • 3 czubate łyżki (120 g) niskosłodzonego dżemu porzeczkowego
  • Bakalie do dekoracji: migdały, rodzynki, kandyzowane wiśnie, suszone morele, wiórki kokosowe

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj kruchy spód. Do miski wsyp mąkę krupczatkę, drobny cukier i szczyptę soli. Zawartość miski przemieszaj rózgą do równego rozprowadzenia składników.
  2. Do produktów suchych dodaj 250 g zimnego masła pokrojonego w kostkę. Połącz ja z mąką i cukrem za pomocą siekacza cukierniczego, noża lub dłońmi. Działaj szybko, żeby nie ogrzać zbytnio masła, do uzyskania konsystencji ciasta na kruszonkę.
  3. Dodaj do ciasta łyżkę kwaśnej śmietany 18% i 4 żółtka jaj. Składniki połącz ze sobą dłonią, najpierw wyrabiając krótko w misce do wchłonięcia przez mąkę całej wilgoci, a następnie na podsypanym mąką blacie. Nie powinno to trwać dłużej niż 2 – 3 minuty. Gotowe ciasto powinno mieć gładką, zwartą konsystencję.
  4. Uformujemy ciasto w kulę i szczelnie owiń folią spożywczą lub przełóż do woreczka strunowego. Odstaw do lodówki do schłodzenia na co najmniej godzinę.
  5. Schłodzone ciasto podziel na dwie równe części. Jedną część ponownie owiń folią i odstaw do lodówki. Drugą zetrzyj na tarce o grubych oczkach do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej blaszki. Ja używam formy o wymiarach 37 x 24 cm.
  6. Wiórki ciasta rozłóż równo po całej powierzchni blaszki. Tak przygotowane ciasto delikatnie ugnieć dłonią lub spodem szklanki, żeby wyrównać blat. Nakłuj go widelcem na całej powierzchni, by nie urósł w trakcie pieczenia.
  7. Drugą część ciasta podziel na trzy części. Każdy kawałek uformuj w dosyć długi wałek; przełóż je do blaszki i doklej do krawędzi ciasta, tworząc w ten sposób coś na kształt wysokiej ramki. Krawędzie można jeszcze przyozdobić za pomocą noża lub widelca. Ja odciskam na nich ząbki widelca, tworząc w ten sposób bardzo prosty, ale estetyczny wzór.
  8. Tak przygotowany blat piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza, grzejącym w funkcji góra dół, przez około 25 minut, do uzyskania złotego koloru.
  9. Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw na kilka minut w blaszce do lekkiego przestudzenia. Następnie wyjmij je z blaszki i wystudź całkowicie.
  10. Przygotuj nadzienie. Puszkę kajmaku przełóż do odpornej na wysokie temperatury miski i ustaw na garnku z niewielką ilością gotującej się wody. Do masy dodaj tabliczkę gorzkiej czekolady; ja używam czekolady o zawartości kakao 75%. Składniki podgrzewaj ze sobą w kąpieli wodnej, stale mieszając, do uzyskania gładkiego, gęstego kremu. Po ich połączeniu zdejmij miskę z garnka i odstaw do lekkiego przestudzenia.
  11. Wyłóż na blat 3 spore łyżki niskosłodzonej konfitury porzeczkowej. Rozsmaruj ją po całej powierzchni ciasta, pomijając przy tym ramkę.
  12. Na wierzch konfitury wyłóż plackami czekoladowy kajmak i cierpliwie go rozprowadź.
  13. Ozdób mazurek wedle uznania. Ja użyłem migdałów, suszonych moreli i kandyzowanych wiśni ułożonych w kwiatki i bazie.
  14. Smacznego! 
Przybliżone wartości odżywcze
100 g
  • 442 kcal
  • Węglowodany: 57 g 
  • Tłuszcze: 21 g
  • Białko: 7 g
  • Błonnik: 0 g

1 kawałek (zakładając 20 kawałków)

  • 302 kcal
  • Węglowodany: 39 g 
  • Tłuszcze: 14 g
  • Białko: 5 g
  • Błonnik: 0 g

Komentarze