Intensywne w smaku deserki cytrynowe na bazie lemon curd

Dzisiaj zapraszam na deserki cytrynowe na bazie lemon curd, czyli kremu cytrynowego.

 

Mimo subtelnego wyglądu, deserki są bardzo intensywne w smaku. Oczywiście główną rolę gra tutaj cytryna, która jest równoważona odpowiednią ilością słodyczy – zwłaszcza mus jest słodki i leciutki. Według mnie, to idealny deser dla fanów cytrusów.

Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.



Lista składników

Lemon curd

  • 4 żółtka (ok. 65 g)
  • 130 g cukru (pomiędzy pół a ¾ szklanki)
  • Skórka z jednej cytryny
  • Sok z dwóch cytryn (ok. 80 ml)
  • Szczypta soli
  • 80 g masła

Dodatkowo

  • 5 ciastek, np. owsianych (ok. 80 g)
  • 150 ml śmietany kremówki (36%)

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj lemon curd. Do miski odpornej na wysokie temperatury dodaj 4 żółtka, 130 g drobnego białego cukru, szczyptę soli, startą skórkę z jednej cytryny i świeżo wyciśnięty sok z dwóch cytryn. Składniki kremu wymieszaj ze sobą za pomocą sylikonowej trzepaczki, do rozpuszczenia się cukru. Ważne jest, żeby na tym etapie nie używać metalowych przyborów, dzięki czemu unikniemy niechcianych reakcji i metalicznego posmaku w gotowym kremie.
  2. Kiedy składniki się połączą, postaw miskę na rondelku z niewielką ilością gotującej się wody. Zawartość miski podgrzewaj w kąpieli wodnej, stale mieszając, do uzyskania gęstego budyniu. Osiągnięcie odpowiedniej konsystencji może zająć około 10 minut.
  3. Kiedy krem jest już gęsty, zdejmij miskę z kąpieli wodnej. Do kremu dodaj w dwóch lub trzech partiach około 80g pokrojonego w kostkę masła i wymieszaj do całkowitego połączenia się składników. Gotowy lemon curd odstaw do całkowitego wystudzenia.
  4. Przygotuj mus cytrynowy. Do miski wlej 150 ml dobrze schłodzonej śmietanki 36%. Ubij ją mikserem na wysokich obrotach do uzyskania gęstej, sztywnej masy.
  5. Do sztywnej śmietanki dodaj około ¼ wystudzonego kremu cytrynowego. Zawartość miski delikatnie połącz ze sobą za pomocą sylikonowej szpatułki, do uzyskania puszystego musu. Tak przygotowaną cytrynową śmietankę odstaw do lodówki na około 30 minut.
  6. Do woreczka strunowego wrzuć kilka ulubionych ciasteczek i rozbij je za pomocą wałka. Rozbite ciasteczka przełóż dla wygody do naczynia.
  7. Złóż deserki. Na dno pucharków wsyp solidną łyżkę ciasteczkowych okruchów. Na warstwę ciasteczek wyłóż schłodzony krem cytrynowy, a następnie mus cytrynowy. Podziel je równo pomiędzy wszystkie porcje deseru.
  8. Wierzch deserów udekoruj wedle upodobań – ja ułożyłem na nich własnoręcznie zrobione beziki, posypałem odrobiną pokruszonych ciasteczek i przyozdobiłem listkiem świeżej mięty. Desery podawaj schłodzone; jeśli też używasz bez, ułóż je na deserkach tuż przed podaniem.
  9. Smacznego! 

Przybliżone wartości odżywcze

1 porcja (zakładając 4 porcje)

  • 595 kcal
  • Węglowodany: 57 g 
  • Tłuszcze: 39 g
  • Białko: 6 g
  • Błonnik: 1 g

Komentarze