Dzisiaj zapraszam na deserki cytrynowe na bazie lemon curd, czyli kremu cytrynowego.
Mimo subtelnego wyglądu, deserki są bardzo intensywne w smaku. Oczywiście główną rolę gra tutaj cytryna, która jest równoważona odpowiednią ilością słodyczy – zwłaszcza mus jest słodki i leciutki. Według mnie, to idealny deser dla fanów cytrusów.
Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.
Lista składników
Lemon curd
- 4 żółtka (ok. 65 g)
- 130 g cukru (pomiędzy pół a ¾ szklanki)
- Skórka z jednej cytryny
- Sok z dwóch cytryn (ok. 80 ml)
- Szczypta soli
- 80 g masła
Dodatkowo
- 5 ciastek, np. owsianych (ok. 80 g)
- 150 ml śmietany kremówki (36%)
Sposób przygotowania
- Przygotuj lemon curd. Do miski odpornej na wysokie temperatury dodaj 4 żółtka, 130 g drobnego białego cukru, szczyptę soli, startą skórkę z jednej cytryny i świeżo wyciśnięty sok z dwóch cytryn. Składniki kremu wymieszaj ze sobą za pomocą sylikonowej trzepaczki, do rozpuszczenia się cukru. Ważne jest, żeby na tym etapie nie używać metalowych przyborów, dzięki czemu unikniemy niechcianych reakcji i metalicznego posmaku w gotowym kremie.
- Kiedy składniki się połączą, postaw miskę na rondelku z niewielką ilością gotującej się wody. Zawartość miski podgrzewaj w kąpieli wodnej, stale mieszając, do uzyskania gęstego budyniu. Osiągnięcie odpowiedniej konsystencji może zająć około 10 minut.
- Kiedy krem jest już gęsty, zdejmij miskę z kąpieli wodnej. Do kremu dodaj w dwóch lub trzech partiach około 80g pokrojonego w kostkę masła i wymieszaj do całkowitego połączenia się składników. Gotowy lemon curd odstaw do całkowitego wystudzenia.
- Przygotuj mus cytrynowy. Do miski wlej 150 ml dobrze schłodzonej śmietanki 36%. Ubij ją mikserem na wysokich obrotach do uzyskania gęstej, sztywnej masy.
- Do sztywnej śmietanki dodaj około ¼ wystudzonego kremu cytrynowego. Zawartość miski delikatnie połącz ze sobą za pomocą sylikonowej szpatułki, do uzyskania puszystego musu. Tak przygotowaną cytrynową śmietankę odstaw do lodówki na około 30 minut.
- Do woreczka strunowego wrzuć kilka ulubionych ciasteczek i rozbij je za pomocą wałka. Rozbite ciasteczka przełóż dla wygody do naczynia.
- Złóż deserki. Na dno pucharków wsyp solidną łyżkę ciasteczkowych okruchów. Na warstwę ciasteczek wyłóż schłodzony krem cytrynowy, a następnie mus cytrynowy. Podziel je równo pomiędzy wszystkie porcje deseru.
- Wierzch deserów udekoruj wedle upodobań – ja ułożyłem na nich własnoręcznie zrobione beziki, posypałem odrobiną pokruszonych ciasteczek i przyozdobiłem listkiem świeżej mięty. Desery podawaj schłodzone; jeśli też używasz bez, ułóż je na deserkach tuż przed podaniem.
- Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze
1 porcja (zakładając 4 porcje)
- 595 kcal
- Węglowodany: 57 g
- Tłuszcze: 39 g
- Białko: 6 g
- Błonnik: 1 g
Komentarze
Prześlij komentarz