Dzisiaj zapraszam na prosty, pyszny sposób na wykorzystanie białek – kokosanki, do których potrzeba zaledwie kilku składników.
Oczywiście, ciasteczka są mocno kokosowe w smaku; ich chrupiący wierzch, kryje miękkie, kremowe wnętrze. Przepis można łatwo dostosować w zależności od tego, ile białek musisz zużyć, a z pewnością przypadnie do gustu wszystkim wielbicielom kokosa!
Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.
Lista składników
- 6 białek
- ¾ szklanki (ok. 150 g) cukru
- 5 szklanek (450 g) wiórków kokosowych
- Szczypta soli
- Ekstrakt migdałowy
Sposób przygotowania
- 6 dużych białek przelej do miski. Dodaj do nich szczyptę soli i ubij je mikserem do uzyskania jasnej, puszystej piany. Ubijanie zacznij od niskich obrotów i zwiększ je w miarę powiększania się piany. Uważaj, żeby nie przebić białek.
- Kiedy białka są puszyste, ale nie sztywne, zacznij dodawać do nich cukier. ¾ szklanki drobnego białego cukru dodaj w kilku partiach, za każdym razem łącząc go całkowicie z pianą.
- Po dodaniu całego cukru wmiksuj w pianę odrobinę ekstraktu migdałowego.
- 450 g wiórków kokosowych dodaj w dwóch lub trzech partiach i delikatnie połącz z białkami za pomocą sylikonowej szpatułki. Gotowa masa kokosowa powinna być gęsta, wręcz plastyczna, na tyle, że można kształtować ciasteczka dłońmi. Będzie również dosyć klejąca.
- Kokosanki ukształtuj za pomocą łyżki stołowej, dłońmi lub łyżką do lodów. Ułóż je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce w sporych odstępach.
- Ciasteczka piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza, grzejącym w funkcji góra-dół, przez około 15 – 20 minut, do uzyskania pięknego, złotego koloru.
- Upieczone ciasteczka wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia na blaszce. Świeżo po pieczeniu będą bardzo miękkie, dlatego warto dać im chwilę na zestalenie.
- Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze
100 g
- 503 kcal
- Węglowodany: 24 g
- Tłuszcze: 40 g
- Białko: 7 g
- Błonnik: 10 g
1 kokosanka (zakładając 30 kokosanek)
- 126 kcal
- Węglowodany: 6 g
- Tłuszcze: 10 g
- Białko: 2 g
- Błonnik: 2 g
Komentarze
Prześlij komentarz