Miodownik biszkoptowy

Dzisiaj zapraszam na znany i lubiany miodownik – tym razem na miodowych blatach biszkoptowych.

 

Biszkopt jest mięciutki, przyjemnie karmelowy i wcale nie za słodki. Tradycyjny krem z kaszy manny jest nie tylko pyszny, ale i stabilny; dzięki niemu ciasto dobrze się kroi, mimo że jest wysokie.  To słodki i efektowny pomysł na weekendy i imprezy.  

Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.



Lista składników

Biszkopt

  • 160 g masła
  • Trochę ponad pół szklanki (180 g) miodu
  • 1.5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 4 jajka
  • Szczypta soli
  • ¾ szklanki (150 g) cukru
  • 2 szklanki (250 g) mąki pszennej

Krem

  • 750 ml mleka
  • 6 łyżek (90 g) kaszy manny
  • 1/2 szklanki (100 g) cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 200 g masła

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj biszkoptowe blaty. Do pojemnego garnka z nieprzywierającą powłoką włóż 160 g masła i wlej 180 g miodu. Zawartość garnka podgrzewamy na wolnym ogniu, stale mieszając, do całkowitego połączenia.
  2. Kiedy uzyskasz jednolity płyn, dodaj do niego półtorej łyżeczki sody oczyszczonej. Składniki mieszaj ze sobą przez kilka minut na najniższym możliwym ogniu, do uzyskania głębokiego, karmelowego koloru, a następnie ściągnij garnek z kuchenki. Płyn po dodaniu sody będzie się mocno pienić.
  3. Miodowy karmel przelej do osobnego naczynia. Mieszaj go energicznie przez około jedną-dwie minuty, do wybicia z niego całego powietrza, a następnie odstaw do schłodzenia do temperatury pokojowej.
  4. Wybij do miski 4 duże jajka i dodaj do nich szczyptę soli. Ubij je za pomocą miksera, aż podwoją swoją objętość. Dodajemy do nich w dwóch partiach 150 g cukru. Jajka ubijaj przez kolejne kilka minut, aż staną się gęste i puszyste.
  5. Nadal ubijając jajka, dodaj do nich wąską strużką wystudzony miodowy karmel.
  6. Bezpośrednio do jajek przesiej 250 g mąki pszennej. Połącz ją delikatnie z puszystą masą za pomocą trzepaczki, by pozbyć się wszelkich grudek.
  7. Gładkie ciasto przelej na dużą, wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Ja używam standardowej blachy dołączonej do piekarnika o rozmiarach 46 x 38cm. Delikatnie rozprowadź ciasto po całej powierzchni, tworząc w ten sposób cienki, miodowy blat.      
  8. Tak przygotowane ciasto piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza, grzejący, w funkcji góra dół, przez około 15 – 20 minut, do suchego patyczka.
  9. Upieczony blat wyjmij z piekarnika i odstaw w blaszce na 10 minut do lekkiego przestudzenia. Po tym czasie wyjmij biszkopt na kratkę, obróć i delikatnie zdejmij z niego papier do pieczenia. Tak przygotowane ciasto wystudź całkowicie.  
  10. Przygotuj krem. Do garnka z nieprzywierającą powłoką wlej 750 ml mleka. Dodaj do niego 100 g białego cukru i podgrzej do całkowitego połączenia składników, stale mieszając.
  11. Doprowadź mleko z cukrem do lekkiego wrzenia i dodaj do niego 90 g kaszy manny. Zrób to powoli, wąską strużką, stale mieszając płyn. Po dodaniu całej kaszy gotuj masę, stale mieszając, aż zgęstnieje. Gotową kaszę mannę zdejmij z ognia, przelej do osobnego naczynia i przykryj folią spożywczą. Odstaw ją do całkowitego wystudzenia.
  12. Do osobnej miski włóż kostkę miękkiego masła i utrzyj ją mikserem na gładką, puszystą masę. Dodaj do niego partiami wystudzoną kaszkę, najlepiej po jednej łyżce. Krem miksuj za każdym razem do całkowitego połączenia się składników. Na końcu wmieszaj w niego łyżeczkę ekstraktu waniliowego.
  13. Odetnij nieregularne boki biszkoptu, żeby uzyskać prostokąt o wymiarach mniej więcej 40 x 30cm. Skrawki ciasta zachowaj do dekoracji. Tak powstały blat ciasta przetnij na pół, zarówno wzdłuż, jak i wszerz, by uzyskać 4 równe, mniejsze blaty.
  14. Złóż ciasto. Na desce lub prostokątnej paterze ułóż jeden blat biszkoptowy i wyłóż na niego około 1/5 kremu. Rozprowadź go równo po całej powierzchni ciasta, tworząc w ten sposób dosyć grubą warstwę. W ten sam sposób postępuj z kolejnymi blatami, przekładając je równymi warstwami kremu.
  15. Po ułożeniu wszystkich blatów, wyłóż trochę kremu na górę ciasta i równo rozprowadź go po wierzchu, tworząc w ten sposób cienką warstwę. Resztę kremu rozsmarowuj po bokach ciasta. Tak przygotowany miodownik na chwilę odstaw do lodówki.
  16. Pokrusz zachowane skrawki ciasta. Górę ciasta posyp obficie okruchami. Usyp ścieżki z okruchów po bokach ciasta i rozprowadź je pionowo w górę za pomocą szerokiej szpatułki.
  17. Smacznego! 

Przybliżone wartości odżywcze

100 g

  • 361 kcal
  • Węglowodany: 42 g 
  • Tłuszcze: 20 g
  • Białko: 6 g
  • Błonnik: 1 g

1 kawałek (zakładając 16 kawałków)

  • 373 kcal
  • Węglowodany: 43 g 
  • Tłuszcze: 21 g
  • Białko: 6 g
  • Błonnik: 1 g

Komentarze