Dzisiaj zapraszam na znany i lubiany miodownik – tym razem na miodowych blatach biszkoptowych.
Biszkopt jest mięciutki, przyjemnie karmelowy i wcale nie za słodki. Tradycyjny krem z kaszy manny jest nie tylko pyszny, ale i stabilny; dzięki niemu ciasto dobrze się kroi, mimo że jest wysokie. To słodki i efektowny pomysł na weekendy i imprezy.
Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.
Lista składników
Biszkopt
- 160 g masła
- Trochę ponad pół szklanki (180 g) miodu
- 1.5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 4 jajka
- Szczypta soli
- ¾ szklanki (150 g) cukru
- 2 szklanki (250 g) mąki pszennej
Krem
- 750 ml mleka
- 6 łyżek (90 g) kaszy manny
- 1/2 szklanki (100 g) cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 200 g masła
Sposób przygotowania
- Przygotuj biszkoptowe blaty. Do pojemnego garnka z nieprzywierającą powłoką włóż 160 g masła i wlej 180 g miodu. Zawartość garnka podgrzewamy na wolnym ogniu, stale mieszając, do całkowitego połączenia.
- Kiedy uzyskasz jednolity płyn, dodaj do niego półtorej łyżeczki sody oczyszczonej. Składniki mieszaj ze sobą przez kilka minut na najniższym możliwym ogniu, do uzyskania głębokiego, karmelowego koloru, a następnie ściągnij garnek z kuchenki. Płyn po dodaniu sody będzie się mocno pienić.
- Miodowy karmel przelej do osobnego naczynia. Mieszaj go energicznie przez około jedną-dwie minuty, do wybicia z niego całego powietrza, a następnie odstaw do schłodzenia do temperatury pokojowej.
- Wybij do miski 4 duże jajka i dodaj do nich szczyptę soli. Ubij je za pomocą miksera, aż podwoją swoją objętość. Dodajemy do nich w dwóch partiach 150 g cukru. Jajka ubijaj przez kolejne kilka minut, aż staną się gęste i puszyste.
- Nadal ubijając jajka, dodaj do nich wąską strużką wystudzony miodowy karmel.
- Bezpośrednio do jajek przesiej 250 g mąki pszennej. Połącz ją delikatnie z puszystą masą za pomocą trzepaczki, by pozbyć się wszelkich grudek.
- Gładkie ciasto przelej na dużą, wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Ja używam standardowej blachy dołączonej do piekarnika o rozmiarach 46 x 38cm. Delikatnie rozprowadź ciasto po całej powierzchni, tworząc w ten sposób cienki, miodowy blat.
- Tak przygotowane ciasto piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza, grzejący, w funkcji góra dół, przez około 15 – 20 minut, do suchego patyczka.
- Upieczony blat wyjmij z piekarnika i odstaw w blaszce na 10 minut do lekkiego przestudzenia. Po tym czasie wyjmij biszkopt na kratkę, obróć i delikatnie zdejmij z niego papier do pieczenia. Tak przygotowane ciasto wystudź całkowicie.
- Przygotuj krem. Do garnka z nieprzywierającą powłoką wlej 750 ml mleka. Dodaj do niego 100 g białego cukru i podgrzej do całkowitego połączenia składników, stale mieszając.
- Doprowadź mleko z cukrem do lekkiego wrzenia i dodaj do niego 90 g kaszy manny. Zrób to powoli, wąską strużką, stale mieszając płyn. Po dodaniu całej kaszy gotuj masę, stale mieszając, aż zgęstnieje. Gotową kaszę mannę zdejmij z ognia, przelej do osobnego naczynia i przykryj folią spożywczą. Odstaw ją do całkowitego wystudzenia.
- Do osobnej miski włóż kostkę miękkiego masła i utrzyj ją mikserem na gładką, puszystą masę. Dodaj do niego partiami wystudzoną kaszkę, najlepiej po jednej łyżce. Krem miksuj za każdym razem do całkowitego połączenia się składników. Na końcu wmieszaj w niego łyżeczkę ekstraktu waniliowego.
- Odetnij nieregularne boki biszkoptu, żeby uzyskać prostokąt o wymiarach mniej więcej 40 x 30cm. Skrawki ciasta zachowaj do dekoracji. Tak powstały blat ciasta przetnij na pół, zarówno wzdłuż, jak i wszerz, by uzyskać 4 równe, mniejsze blaty.
- Złóż ciasto. Na desce lub prostokątnej paterze ułóż jeden blat biszkoptowy i wyłóż na niego około 1/5 kremu. Rozprowadź go równo po całej powierzchni ciasta, tworząc w ten sposób dosyć grubą warstwę. W ten sam sposób postępuj z kolejnymi blatami, przekładając je równymi warstwami kremu.
- Po ułożeniu wszystkich blatów, wyłóż trochę kremu na górę ciasta i równo rozprowadź go po wierzchu, tworząc w ten sposób cienką warstwę. Resztę kremu rozsmarowuj po bokach ciasta. Tak przygotowany miodownik na chwilę odstaw do lodówki.
- Pokrusz zachowane skrawki ciasta. Górę ciasta posyp obficie okruchami. Usyp ścieżki z okruchów po bokach ciasta i rozprowadź je pionowo w górę za pomocą szerokiej szpatułki.
- Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze
100 g
- 361 kcal
- Węglowodany: 42 g
- Tłuszcze: 20 g
- Białko: 6 g
- Błonnik: 1 g
1 kawałek (zakładając 16 kawałków)
- 373 kcal
- Węglowodany: 43 g
- Tłuszcze: 21 g
- Białko: 6 g
- Błonnik: 1 g
Komentarze
Prześlij komentarz