Dzisiaj zapraszam na pyszny sposób na przekształcenie paru naleśników w sycący obiad.
Przygotujemy wytrawne naleśniki nadziewane szpinakiem, które zapieczemy pod beszamelem z odrobiną sera. Nadzienie ze szpinaku, ricotty i pomidorów jest kremowe i pełne smaku. Naleśniki dzięki warstwie beszamelu pozostają mięciutkie po zapieczeniu, a w całość wypełniona jest przyjemnym smakiem gałki muszkatołowej.
Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.
Lista składników
Naleśniki
- 1.5 szklanki mąki (ok. 200 g)
- 200 ml mleka
- 200 ml wody
- 2 jajka
- Olej do smażenia
Nadzienie
- 2 opakowania (ok. 450 g) świeżego szpinaku
- 2 opakowania (450 g) ricotty
- 150 g suszonych pomidorów
- 4 ząbki czosnku
- 3 gałązki świeżej bazylii
- 2 łyżki (ok. 20 g) masła klarowanego
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
Beszamel
- 1 łyżka mąki (15 g)
- 1 łyżka masła (15 g)
- 300 ml mleka
- Sól i pieprz do smaku
- 3/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka (5 g) masła do wysmarowania formy
- 50 g wyrazistego sera (np. cheddara)
Sposób przygotowania
- Przygotuj naleśniki. Do miski wsyp 200 g mąki pszennej i wlej 200ml mleka oraz 200 ml wody. Dodaj dwa duże jajka i solidną szczyptę soli. Ciasto wymieszaj za pomocą miksera do całkowitego połączenia się składników. Po osiągnięciu gładkiego ciasta odstaw je na około 30 minut.
- Na patelnię o średnicy 20cm wlej odrobinę oleju i solidnie rozgrzej. Na gorący tłuszcz wylej ciasto naleśnikowe i płynnym ruchem patelni rozprowadź je po całej powierzchni. Naleśniki smaż po 2 minuty z każdej strony do uzyskania złotego koloru. Gotowe naleśniki zdejmuj z patelni i układaj na wyłożony ręcznikiem papierowym talerz. Gotowe naleśniki przykryj drugim kawałkiem ręcznika papierowego i odstaw. Z tej ilości ciasta powinniśmy uzyskać 8 cienkich naleśników.
- Przygotuj nadzienie. Na dużej patelni rozgrzej 20g masła. 450g szpinaku umieść w durszlaku i przelej wrzątkiem; następnie wyłóż do na patelnię. Szpinak podsmażaj, aż stanie się wiotki i znacząco zmniejszy objętość.
- Do szpinaku dodaj pokrojone w kostkę suszone pomidory i cztery przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Zawartość patelni smaż przez kolejną minutę lub dwie, do uwolnienia aromatu przez czosnek.
- Po tym czasie do szpinaku i pomidorów dodaj 450 g ricotty. Składniki nadzienia wymieszaj ze sobą do równego rozprowadzenia sera. Dopraw je do smaku solą i mielonym czarnym pieprzem. Dodaj również łyżeczkę gałki muszkatołowej, dokładnie wymieszaj i wyłącz grzanie pod patelnią. Dodaj kilka porwanych lub posiekanych listków świeżej bazylii. Zawartość patelni po raz ostatni wymieszamy do równego rozprowadzenia.
- Na każdego naleśnika wyłóż równą część nadzienia. Naleśniki zawiń w rulon lub złóż w ćwiartkę. Złożone naleśniki przełóż do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego.
- Przygotuj beszamel. W niewielkim rondelku rozpuść łyżkę masła i dodaj do niego łyżkę mąki pszennej. Podsmażaj mąkę przez około dwie minuty, stale mieszając, aż zacznie wydawać delikatnie orzechowy zapach. Kiedy tłuszcz i mąka się połączą, zmniejsz grzanie do minimum i dodaj połowę przygotowanego wcześniej mleka. Zawartość garnka wymieszaj energicznie do całkowitego połączenia się składników. Następnie dodaj resztę mleka i, stale mieszając, gotuj sos na średnio niskim ogniu, aż wyraźnie zgęstnieje i nabierze konsystencji budyniu.
- Dopraw beszamel do smaku solą i pieprzem. Następnie dodaj ¾ łyżeczki gałki muszkatołowej i dokładnie wymieszaj.
- Tak przygotowany beszamel wyłóż na ułożone w naczyniu żaroodpornym naleśniki i rozprowadź go w miarę równo po całej powierzchni. Wierzch beszamelu posyp serem.
- Tak przygotowane naleśniki piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza grzejącym w funkcji góra dół przez 20 – 25 minut. Będą gotowe, kiedy ser się rozpuści i nabierze złotego koloru.
- Upieczone naleśniki wyciągamy z piekarnika i odstawiamy na około 10 minut do lekkiego przestudzenia.
- Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze
100 g
- 160 kcal
- Węglowodany: 14 g
- Tłuszcze: 9 g
- Białko: 10 g
- Błonnik: 1 g
1 porcja (zakładając 4 porcje, 2 naleśniki na porcję)
- 640 kcal
- Węglowodany: 56 g
- Tłuszcze: 34 g
- Białko: 29 g
- Błonnik: 5 g
Komentarze
Prześlij komentarz