Sycące naleśniki ze szpinakiem zapiekane pod beszamelem

Dzisiaj zapraszam na pyszny sposób na przekształcenie paru naleśników w sycący obiad.


Przygotujemy wytrawne naleśniki nadziewane szpinakiem, które zapieczemy pod beszamelem z odrobiną sera. Nadzienie ze szpinaku, ricotty i pomidorów jest kremowe i pełne smaku. Naleśniki dzięki warstwie beszamelu pozostają mięciutkie po zapieczeniu, a w całość wypełniona jest przyjemnym smakiem gałki muszkatołowej.

Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.



Lista składników

Naleśniki

  • 1.5 szklanki mąki (ok. 200 g)
  • 200 ml mleka
  • 200 ml wody
  • 2 jajka
  • Olej do smażenia

Nadzienie

  • 2 opakowania (ok. 450 g) świeżego szpinaku
  • 2 opakowania (450 g) ricotty
  • 150 g suszonych pomidorów
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 gałązki świeżej bazylii
  • 2 łyżki (ok. 20 g) masła klarowanego
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej

Beszamel

  • 1 łyżka mąki (15 g)
  • 1 łyżka masła (15 g)
  • 300 ml mleka
  • Sól i pieprz do smaku 
  •  3/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
Dodatkowo
  • 1 łyżeczka (5 g) masła do wysmarowania formy
  • 50 g wyrazistego sera (np. cheddara)

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj naleśniki. Do miski wsyp 200 g mąki pszennej i wlej 200ml mleka oraz 200 ml wody. Dodaj dwa duże jajka i solidną szczyptę soli. Ciasto wymieszaj za pomocą miksera do całkowitego połączenia się składników. Po osiągnięciu gładkiego ciasta odstaw je na około 30 minut.
  2. Na patelnię o średnicy 20cm wlej odrobinę oleju i solidnie rozgrzej. Na gorący tłuszcz wylej ciasto naleśnikowe i płynnym ruchem patelni rozprowadź je po całej powierzchni. Naleśniki smaż po 2 minuty z każdej strony do uzyskania złotego koloru. Gotowe naleśniki zdejmuj z patelni i układaj na wyłożony ręcznikiem papierowym talerz. Gotowe naleśniki przykryj drugim kawałkiem ręcznika papierowego i odstaw. Z tej ilości ciasta powinniśmy uzyskać 8 cienkich naleśników.
  3. Przygotuj nadzienie. Na dużej patelni rozgrzej 20g masła. 450g szpinaku umieść w durszlaku i przelej wrzątkiem; następnie wyłóż do na patelnię. Szpinak podsmażaj, aż stanie się wiotki i znacząco zmniejszy objętość.
  4. Do szpinaku dodaj pokrojone w kostkę suszone pomidory i cztery przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Zawartość patelni smaż przez kolejną minutę lub dwie, do uwolnienia aromatu przez czosnek.
  5. Po tym czasie do szpinaku i pomidorów dodaj 450 g ricotty. Składniki nadzienia wymieszaj ze sobą do równego rozprowadzenia sera. Dopraw je do smaku solą i mielonym czarnym pieprzem. Dodaj również łyżeczkę gałki muszkatołowej, dokładnie wymieszaj i wyłącz grzanie pod patelnią. Dodaj kilka porwanych lub posiekanych listków świeżej bazylii. Zawartość patelni po raz ostatni wymieszamy do równego rozprowadzenia.
  6. Na każdego naleśnika wyłóż równą część nadzienia. Naleśniki zawiń w rulon lub złóż w ćwiartkę. Złożone naleśniki przełóż do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego.
  7. Przygotuj beszamel. W niewielkim rondelku rozpuść łyżkę masła i dodaj do niego łyżkę mąki pszennej. Podsmażaj mąkę przez około dwie minuty, stale mieszając, aż zacznie wydawać delikatnie orzechowy zapach. Kiedy tłuszcz i mąka się połączą, zmniejsz grzanie do minimum i dodaj połowę przygotowanego wcześniej mleka. Zawartość garnka wymieszaj energicznie do całkowitego połączenia się składników. Następnie dodaj resztę mleka i, stale mieszając, gotuj sos na średnio niskim ogniu, aż wyraźnie zgęstnieje i nabierze konsystencji budyniu.
  8. Dopraw beszamel do smaku solą i pieprzem. Następnie dodaj ¾ łyżeczki gałki muszkatołowej i dokładnie wymieszaj.
  9. Tak przygotowany beszamel wyłóż na ułożone w naczyniu żaroodpornym naleśniki i rozprowadź go w miarę równo po całej powierzchni. Wierzch beszamelu posyp serem.
  10. Tak przygotowane naleśniki piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza grzejącym w funkcji góra dół przez 20 – 25 minut. Będą gotowe, kiedy ser się rozpuści i nabierze złotego koloru.
  11. Upieczone naleśniki wyciągamy z piekarnika i odstawiamy na około 10 minut do lekkiego przestudzenia.
  12. Smacznego! 

Przybliżone wartości odżywcze

100 g

  • 160 kcal
  • Węglowodany: 14 g 
  • Tłuszcze: 9 g
  • Białko: 10 g
  • Błonnik: 1 g

1 porcja (zakładając 4 porcje, 2 naleśniki na porcję)

  • 640 kcal
  • Węglowodany: 56 g 
  • Tłuszcze: 34 g
  • Białko: 29 g
  • Błonnik: 5 g

Komentarze