Prosty i wilgotny makowiec japoński

Dzisiaj zapraszam na prosty i pyszny makowiec japoński. 

 

Powiedzieć, że to ciasto jest wilgotne – to jak nic nie powiedzieć. Makowiec jest niesamowicie delikatny, a mimo to puszysty. Bardzo przyjemnie chrupią w nim dorzucone do masy orzechy, a wszystko to pod polewą z gorzkiej czekolady, która równoważy słodycz ciasta. Polecam go zwłaszcza osobom, która wolą pominąć mielenie maku!

Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.



Lista składników
Ciasto
  • 1 puszka masy makowej (850 g)
  • 5 kwaśnych jabłek (ok. 800 g przed obraniem)
  • 5 jajek
  • 6 czubatych łyżek kaszy manny (ok. 90 g) (Tyle dodałem ja - jeśli wolisz 'solidniejszego' makowca albo boisz się, że w Twojej masie jest za dużo wilgoci, dodaj w sumie nawet do 10 łyżek).
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 g masła
  • Orzechy (u mnie: 20 g pekanów, 50 g orzechów włoskich)

Polewa

  • 1 tabliczka (100 g) gorzkiej czekolady
  • 50 g masła
  • 50 ml mleka
  • Garść migdałów

Sposób przygotowania

  1. Orzechy posiekaj w dosyć duże kawałki. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  2. Masło utrzyj mikserem na puszystą masę. Do utartego masła dodaj pojedynczo żółtka, za każdym razem dokładnie łącząc je z tłuszczem przed dodaniem następnego.
  3. Dodaj kaszę mannę i połącz z masłem mikserem na niskich obrotach.
  4. Partiami dodaj kolejno: masę makową, starte jabłka, orzechy i proszek do pieczenia. Połącz wszystko mikserem na niskich obrotach, żeby nie uszkodzić orzechów.
  5. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij je na sztywną pianę. Delikatnie połącz je z masą makową za pomocą sylikonowej szpatułki, uważając, żeby nie wybić przy tym powietrza.
  6. Ciasto przełóż do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia formy. Ja używam kwadratowej blaszki o boku 22cm. Ciasto piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza, na środkowej półce, przez 50 – 60 minut. Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika i pozostaw je w blaszce do wstępnego przestudzenia. Zaraz po wyjęciu z piekarnika ciasto będzie się wydawać bardzo miękkie, ale stężeje z czasem. Następnie wyjmij ciasto z blaszki i wystudź całkowicie.
  7. Podczas gdy ciasto stygnie, przygotuj polewę. Masło rozpuść w mleku i doprowadź do wrzenia. Zalej nim posiekaną czekoladę i odstaw na kilka minut. Następnie wymieszaj czekoladę do całkowitego połączenia i wylej na wystudzone ciasto. Ozdób wierzch ciasta płatkami migdałowymi.
  8. Smacznego! 
Przybliżone wartości odżywcze
100 g
  • 305 kcal
  • Węglowodany: 22 g 
  • Tłuszcze: 22 g
  • Białko: 5 g
  • Błonnik: 3 g

1 kawałek (zakładając 16 kawałków)

  • 397 kcal
  • Węglowodany: 29 g 
  • Tłuszcze: 28 g
  • Białko: 7 g
  • Błonnik: 4 g

Komentarze