Dzisiaj zapraszam na proste danie, który dobrze sprawdzi się nie tylko na świątecznym stole, ale też i na rodzinnych biesiadach czy nawet jako serce niedzielnego obiadu. Przygotujemy pieczony schab, marynowany w soku ananasowym z dodatkiem aromatycznego tymianku.
Tak przygotowane mięso jest miękkie i soczyste. Ananasa w samym schabie nie czuć za bardzo, ale sok odpowiednio go skruszył. To, co jest wyraźne, to przyjemny aromat świeżego tymianku. Dodajcie do tego delikatnie przygrillowanego ananasa, lekki sosik, ziemniaczki – i otrzymacie obiad idealny.
Lista składników i sposób przygotowania znajdują się pod filmem.
Lista składników
- Schab (ok. 1.5 kg)
- 1 szklanka (250 ml) soku ananasowego
- 2 łyżki (ok. 20 g) sosu sojowego
- 2 łyżki (ok. 30 g) syropu klonowego
- 1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 łyżki świeżego posiekanego tymianku
- Plastry ananasa
- 1 łyżeczka oleju
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżeczka mąki
Sposób przygotowania
- Przygotuj marynatę. Do miski wlej 250ml soku ananasowego, dwie łyżki sosu sojowego i dwie łyżki syropu klonowego. Następnie dodaj łyżeczkę suszonej kolendry, dwie łyżki lekko posiekanego, świeżego tymianku i trzy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Zawartość miski wymieszaj do całkowitego połączenia.
- Mięso oczyść z nadmiaru tłuszczu i niedoskonałości. Pozostaw białą błonę, znajdującej się na górze schabu. Mięso przełóż do woreczka strunowego i zalej marynatą. Z woreczka usuń nadmiar powietrza i szczelnie go zamknij. Pomasuj mięso, żeby umożliwić marynacie dostanie się do wszelkich zakamarków. Tak przygotowany schab odstaw do lodówki na co najmniej 8 godzin, co jakiś czas ponownie masując.
- Po tym czasie wyjmij schab z lodówki. Marynatę odlej do osobnego naczynia i zachowaj.
- Schab przełóż na dużą blachę do pieczenia. Przykryj go luźno folią aluminiową, żeby ochronić go przed temperaturą górnej grzałki. Blachę z mięsem włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza grzejącego w funkcji góra dół, na środkową półkę, i pieczemy zgodnie z zasadą: jedna godzina na kilogram mięsa. Przez pierwszą godzinę mięso powinno pozostać pod przykryciem.
- Po pierwszej godzinie zdejmij z mięsa folię aluminiową. Podpieczone mięso oblej zachowaną wcześniej marynatą. Warto powtórzyć to kilka razy przez pozostały czas pieczenia, dzięki czemu góra mięsa powinna ładnie się przypiec. Mięso będzie gotowe, kiedy wewnętrzna temperatura przekroczy 70 stopni Celsjusza. Jeśli nie macie pod ręką termometru, możecie nakłuć mięso drewnianym patyczkiem. Kiedy soki wypływające ze schabu będą czyste, mięso jest upieczone.
- Gotowy schab wyciągamy z piekarnika i przekładamy na deskę do krojenia. Mięso owijamy kawałkiem folii aluminiowej i dajemy mu odpocząć przez około 10 – 15 minut. Dzięki temu zatrzyma całą wilgoć w środku.
- W międzyczasie przygotuj sos. Płyn, który pozostał w blaszce do pieczenia, przelej przed drobne sitko do osobnego naczynia. Możesz również zebrać nadmiar tłuszczu unoszącego się na powierzchni płynu.
- Sos przelej do małego rondelka i podgrzej. Wymieszaj łyżeczkę masła i łyżeczkę mąki; dodaj pół tak powstałej pasty do sosu. Sos mieszaj, podgrzewając, do połączenia się tłuszczu i mąki z płynem. W razie potrzeby dodaj resztę masła z mąką i ponownie wymieszaj. Kiedy sos delikatnie zgęstnieje, zdejmij go z ognia.
- Na patelni grillowej rozgrzej odrobinę oleju i wyłóż na nią plastry ananasa. Grilluj je przez około 3 minuty z każdej strony, aż nabiorą pięknego koloru i delikatnie zmiękną. Gotowe plastry zdejmij z patelni.
- Po 15 minutach zdejmij folię aluminiową z mięsa. Upieczony schab poporcjuj i podawaj na ciepło na plastrach ananasa, polany sosem, lub na zimno w ramach przekąski.
- Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz