Wiosenny makaron z warzywami

Dzisiaj zapraszam na wiosenny makaron ze szparagami, cukinią i brokułami.

 

To zdrowy i lekki pomysł na obiad. Warzywa są jędrne, a mimo to delikatne; w tym przepisie używam mało przypraw, żeby to właśnie one zapewniały pełnię smaku. Wszystko osnute jest delikatnym śmietano – pomidorowym sosem, a całość idealnie uzupełnia świeża bazylia.

Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.



Lista składników

  • 200 g makaronu
  • 1 brokuł (ok. 230 g różyczek)
  • 2 papryki (ok. 350 g)
  • 250 g szparagów
  • 1 cukinia (ok. 250 g)
  • 3 łyżki oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów (400 g)
  • 100 g mrożonego groszku
  • 150 ml śmietany kremówki
  • 4 łyżki świeżej bazylii
  • Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj warzywa. Jedna średnią cukinią pokrój w pół talarki. Szparagi oczyść ze zdrewniałych części i pokrój w dwucentymetrowe kawałki, zachowując główki w całości. Delikatnie oddziel różyczki od łodygi brokułu i podziel je na kawałki wielkości kęsa. Z dwóch papryk usuń gniazda nasienne i szypułki; pokrój warzywa w około półtora centymetrową kostkę.
  2. Cukinię, szparagi i brokuł wrzuć do wrzącej i osolonej wody. Powinno być jej tyle, żeby bez problemu pokryła warzywa. Zawartość garnka blanszuj przez około trzy minuty. Po tym czasie zdejmij garnek z ognia, odcedź warzywa na durszlaku i obficie przelej je zimną wodą. Odstaw je na chwilę do odsączenia z wody.
  3. W szerokim rondlu rozgrzej trzy łyżki oliwy z oliwek. Na rozgrzany tłuszcz dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i, stale mieszając, smaż ją przez około trzy minuty. Po tym czasie dodaj do niej trzy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Zawartość rondla podsmaż przez kolejną minutę do uwolnienia aromatu przez czosnek.
  4. Dodaj 400 g posiekanych pomidorów lub passaty pomidorowej i 100 g groszku. Zawartość rondla dokładnie wymieszaj i doprowadź do lekkiego gotowania. Warzywa duś w ten sposób przez kolejne 4 – 5 minut, do zredukowania płynu o połowę.
  5. Kiedy sos wyraźnie zgęstnieje, dodaj do niego zblanszowane wcześniej warzywa, zachowując przy tym kilka główek szparagów do dekoracji. Do rondla wlej również 150 ml śmietanki 36%. Składniki wymieszaj ze sobą do uzyskania jednolitego, kremowego sosu.
  6. Dopraw sos do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
  7. W międzyczasie ugotuj makaron al dente, w osolonej wodzie, według zaleceń producenta.
  8. Makaron przełóż do rondla z warzywami i delikatnie wymieszaj, żeby pokrył się sosem. Po około dwóch minutach gotowania makaronu w sosie wyłącz grzanie pod rondlem i dodaj świeżą bazylię. Zawartość naczynia po raz ostatni wymieszaj do równego rozprowadzenia bazylii w sosie. 
  9. Smacznego! 

Przybliżone wartości odżywcze

100 g

  • 104 kcal
  • Węglowodany: 13 g 
  • Tłuszcze: 5 g
  • Białko: 3 g
  • Błonnik: 1 g

1 porcja (zakładając 4 porcje)

  • 375 kcal
  • Węglowodany: 48 g 
  • Tłuszcze: 18 g
  • Białko: 11 g
  • Błonnik: 5 g

Komentarze