Dzisiaj zapraszam na obowiązkowy punkt programu w sezonie – ciasto z rabarbarem na kruchym spodzie, z dodatkiem budyniu.
Kruchy spód jest przyjemnie maślany, a jego waniliowy posmak wynosi to ciasto na zupełnie nowy poziom. Rabarbar jest oczywiście przyjemnie kwaskowy, a budyń – słodki i gładki. Idealne ciasto do weekendowej kawy!
Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.
Lista składników
Ciasto
- Czubate 2 szklanki (ok. 300 g) mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 łyżek (80 g) cukru
- 200 g masła
- 1 jajko
- 1.5 łyżeczki pasty waniliowej
- Szczypta soli
Przełożenie
- 2 budynie waniliowe bez cukru
- 750 ml mleka
- 3 łyżki (50 g) cukru
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- 400 g rabarbaru
- Cukier puder do posypania
Sposób przygotowania
- Przygotuj ciasto kruche. Do mąki dodaj cukier, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Wymieszaj składniki trzepaczką. Dodaj zimne, pokrojone w kostkę masło i zarób do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dodaj jajko i pastę waniliową i wyrabiaj do połączenia składników. Wyłóż ciasto na blat i uformuj w gładką kulę. Odkrój 1/3 ciasta. Obie części owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na około godzinę.
- Nieobrany rabarbar pokrój w talarki.
- Ugotuj gęsty budyń: użyj dwóch opakowań budyniu na 750 ml mleka i trzech łyżek cukru. Do budyniu dodaj łyżeczkę pasty lub ekstraktu waniliowego.
- Większą część ciasta zetrzyj na tarce do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia kwadratowej blaszki o boku 22cm. Startym ciastem szczelnie wyklej dno blaszki. Ciasto nakłuj widelcem. Na spód wyłóż pokrojony rabarbar, zalej go gorącym budyniem i wyrównaj. Na budyń zetrzyj mniejszą część ciasta.
- Ciasto piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza w funkcji góra dół, na środkowej półce, przez około 50 minut.
- Upieczone ciasto wystudź całkowicie i posyp cukrem pudrem.
- Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze
100 g
- 230 kcal
- Węglowodany: 28 g
- Tłuszcze: 11 g
- Białko: 5 g
- Błonnik: 1 g
1 porcja (zakładając 16 porcji)
- 237 kcal
- Węglowodany: 29 g
- Tłuszcze: 12 g
- Białko: 5 g
- Błonnik: 1 g
Komentarze
Prześlij komentarz