Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem

Dzisiaj zapraszam na obowiązkowy punkt programu w sezonie – ciasto z rabarbarem na kruchym spodzie, z dodatkiem budyniu.

 
Kruchy spód jest przyjemnie maślany, a jego waniliowy posmak wynosi to ciasto na zupełnie nowy poziom. Rabarbar jest oczywiście przyjemnie kwaskowy, a budyń – słodki i gładki. Idealne ciasto do weekendowej kawy!

Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.



Lista składników

Ciasto

  • Czubate 2 szklanki (ok. 300 g) mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 łyżek (80 g) cukru
  • 200 g masła
  • 1 jajko
  • 1.5 łyżeczki pasty waniliowej
  • Szczypta soli

Przełożenie

  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 750 ml mleka
  • 3 łyżki (50 g) cukru
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 400 g rabarbaru
  • Cukier puder do posypania

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj ciasto kruche. Do mąki dodaj cukier, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Wymieszaj składniki trzepaczką. Dodaj zimne, pokrojone w kostkę masło i zarób do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dodaj jajko i pastę waniliową i wyrabiaj do połączenia składników. Wyłóż ciasto na blat i uformuj w gładką kulę. Odkrój 1/3 ciasta. Obie części owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na około godzinę.
  2. Nieobrany rabarbar pokrój w talarki.
  3. Ugotuj gęsty budyń: użyj dwóch opakowań budyniu na 750 ml mleka i trzech łyżek cukru. Do budyniu dodaj łyżeczkę pasty lub ekstraktu waniliowego.
  4. Większą część ciasta zetrzyj na tarce do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia kwadratowej blaszki o boku 22cm. Startym ciastem szczelnie wyklej dno blaszki. Ciasto nakłuj widelcem. Na spód wyłóż pokrojony rabarbar, zalej go gorącym budyniem i wyrównaj. Na budyń zetrzyj mniejszą część ciasta.
  5. Ciasto piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza w funkcji góra dół, na środkowej półce, przez około 50 minut.
  6. Upieczone ciasto wystudź całkowicie i posyp cukrem pudrem.
  7. Smacznego!

Przybliżone wartości odżywcze

100 g

  • 230 kcal
  • Węglowodany: 28 g 
  • Tłuszcze: 11 g
  • Białko: 5 g
  • Błonnik: 1 g

1 porcja (zakładając 16 porcji)

  • 237 kcal
  • Węglowodany: 29 g 
  • Tłuszcze: 12 g
  • Białko: 5 g
  • Błonnik: 1 g

Komentarze