Kwitnąca focaccia

 Dzisiaj zapraszam na focaccię, płaskie włoskie pieczywo, które świetnie sprawdzi się jako dodatek do potraw lub samodzielna przekąska podana podczas imprezy lub grilla. 

 

Od razu zaznaczam, że nie jest to też tradycyjny sposób przygotowania tego pieczywa, gdzie niemal płynne ciasto pozostawiamy do wielogodzinnej fermentacji. Tutaj potrwa to w sumie około dwóch godzin, ale pieczywko i tak wyjdzie puszyste i aromatyczne. Focaccię doprawię świeżym rozmarynem i ozdobię obrazem z warzyw – będzie nie tylko smacznie, ale i pięknie.

Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.



Lista składników (na blaszkę 37 x 25 cm)

Ciasto

  • 500 g mąki chlebowej + 2 łyżki do podsypania
  • 7 g suchych drożdży
  • 2 łyżeczki soli drobnej
  • Łyżka świeżego rozmarynu
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 300 – 350 ml wody

Przybranie

  • 1 łyżeczka soli kamiennej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 papryki
  • 2 pomidorki koktajlowe
  • Szczypiorek
  • 2 gałązki rozmarynu

Sposób przygotowania

  1. Do miski wsyp 500 g mąki pszennej chlebowej, łyżeczkę suchych drożdży, dwie łyżeczki soli i łyżeczkę drobno posiekanego rozmarynu. Zawartość miski przemieszaj za pomocą trzepaczki do równego rozprowadzenia składników.
  2. Zrób w mące niewielkie zagłębienie i wlej w nie dwie łyżki oliwy z oliwek. Składniki zacznij mieszać za pomocą drewnianej łyżki. W trakcie mieszania dodawaj stopniowo letnią wodę. Zacznij od 300ml i dodaj jej więcej, jeśli zawartość miski okaże się zbyt sucha - dokładna ilość wody będzie zależeć od kilku różnych czynników, np. wilgotności powietrza.
  3. Po osiągnięciu gęstego, klejącego się ciasta wyłóż je na podsypany mąką blat i zacznij wyrabiać do osiągnięcia konsystencji, która pozwoli na uformowanie kuli. Cały proces potrwa około 15 minut, a ciasto przez wysoką wilgotność nie jest proste w wyrabianiu, dlatego polecam pomóc sobie przy tym szpatułką do ciasta. Gotowe ciasto powinno być delikatnie klejące, ale nie sprawiać większych problemów w formowaniu kuli.
  4. Przełóż wyrobione ciasto do naoliwionej miski. Dokładnie pokryj oliwą całą powierzchnię ciasta i szczelnie zakryj miskę folią spożywczą. Tak przygotowane ciasto odstaw do wyrośnięcia na około godzinę, do podwojenia swojej objętości.
  5. Po godzinie ciasto powinno być puszyste i gotowe do formowania. Ukształtuj je w prostokątnej blaszce do pieczenia. Na blachę wylej łyżkę oliwy z oliwek i rozprowadź ją równo pędzelkiem po całej powierzchni. Na natłuszczoną blachę wyłóż wyrośnięte ciasto i delikatnie rozciągnij je palcami tak, żeby pokryło całą powierzchnię formy.
  6. Jeśli nie dekorujesz swojej focacci w żaden sposób, odstaw ją teraz pod przykryciem na około 30 minut do lekkiego wyrośnięcia. Po tym czasie zrób w niej wgłębienia, polej oliwą i wstaw do piekarnika.
  7. Jeśli zdobisz focaccię, zrób wgłębienia w cieście już teraz, palcami, na całej powierzchni. Focaccię polej pozostałą oliwą z oliwek i delikatnie rozsmaruj ją za pomocą pędzelka po całej powierzchni. Ciasto posyp solą i przyozdób. Do tego celu można użyć pokrojonych w plastry papryk, przekrojonych pomidorów koktajlowych, szczypiorku, rozmarynu, innych ziół. Warzywa delikatnie posmaruj oliwą z oliwek.
  8. Tak przygotowaną focaccię ponownie przykryj folią spożywczą i odstaw na około 30 minut, żeby ciasto lekko odpoczęło i lekko podrosło.
  9. Po tym czasie upiecz focaccię w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni Celsjusza, grzejącym w funkcji góra-dół, przez około 20 minut, do uzyskania pięknego złotego koloru.
  10. Gotowe pieczywo wyjmij z piekarnika i obficie polej oliwą z oliwek, póki jest jeszcze gorące. Tak przygotowany chlebek można kroić w paski i podawać w towarzystwie dodatkowej oliwy, octu balsamicznego, dipów lub innych ulubionych dodatków.
  11. Smacznego! 

Przybliżone wartości odżywcze

100 g

  • 351 kcal
  • Węglowodany: 53 g 
  • Tłuszcze: 10 g
  • Białko: 20 g
  • Błonnik: 3 g

Komentarze