Puszyste chlebki pita z patelni

 Dzisiaj zapraszam na prosty przepis na pieczywo z patelni – puszyste greckie pity.

 


Świetnie sprawdzą się w przygotowaniu domowych kebabów, gyrosów czy nawet zwykłych kanapek, albo jako przekąska z dipem na grillu lub imprezie. Są puszyste i niesamowicie elastyczne, czuć w nich aromat tymianku, i brakuje im tylko Waszego ulubionego wypełnienia.

Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.



Lista składników:

  • 320 g mąki chlebowej + do podsypania
  • 160 ml letniego mleka
  • 80 ml letniej wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek + do naoliwienia miski i blatu
  • 2 łyżeczki drożdży instant
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka tymianku

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj zaczyn. Do dzbanka wlej 80 ml letniej wody i 160 ml letniego mleka. Dodaj łyżeczkę cukru i dwie łyżeczki suchych drożdży. Zawartość dzbanka wymieszaj do rozpuszczenia cukru i drożdży w płynie. Tak przygotowany zaczyn odstaw na około 5 – 10 minut, do aktywacji drożdży.
  2. Do miski wsyp 320 g mąki chlebowej, łyżeczkę soli i łyżeczkę tymianku. Zawartość miski przemieszaj do równego rozprowadzenia przypraw w mące.
  3. W niewielkie zagłębienie w mące wlej zaczyn i dwie łyżki oliwy z oliwek. Ciasto wymieszaj za pomocą drewnianej łyżki do całkowitego połączenia składników. Ciasto na tym etapie powinno być bardzo mokre i klejące.
  4. Kiedy już cała płyn zostanie wchłonięty przez mąkę, przełóż zawartość miski na solidnie podsypany mąką blat i wyrabiaj dłońmi do uzyskania gładkiego, lekko już tylko klejącego się ciasta. W razie potrzeby podsyp ciasto małą ilością mąki. Cały proces wyrabiania powinien zając około 10 minut.
  5. Ciasto uformuj w kulę i przełóż je do lekko naoliwionej, czystej miski. Obróć nim kilka razy, żeby pokryć oliwą powierzchnię ciasta. Miskę zakryj szczelnie folią spożywczą i odstaw na około 40 minut. Ciasto powinno w tym czasie podwoić swoją objętość.
  6. Wylej na blat łyżkę oliwy z oliwek i rozprowadź ją dłonią. Na naoliwioną powierzchnię wyłóż wyrośnięte ciasto i delikatnie uformuj je w prostokąt o długości mniej więcej 20 cm.
  7. Tak przygotowane ciasto podziel na sześć równych części. Każdy kawałek ciasta uformuj w kulę. Wierzch ciasta powinien pozostawać gładki i nie rozdzierać się.
  8. Każdą kulkę ciasta delikatnie rozgnieć dłońmi i rozwałkuj za pomocą natłuszczonego wałka do osiągnięcia placka o średnicy mniej więcej 20 cm.
  9. Rozwałkowane ciasto przełóż na rozgrzaną i delikatnie natłuszczoną patelnię z nieprzywierającą powłoką. Pity wypiekaj po około półtorej minuty z każdej strony, sprawdzając co jakiś czas, czy za bardzo się nie spiekają. Gotowe pity zdejmij z patelni i trzymaj pod przykryciem do przygotowania wszystkich chlebków.
  10. Podawaj wypełnione ulubionymi dodatkami lub z wybranymi dipami.
  11. Smacznego!

Przybliżone wartości odżywcze

100 g

  • 276 kcal
  • Węglowodany: 46 g 
  • Tłuszcze: 6 g
  • Białko: 9 g
  • Błonnik: 2 g

1 porcja (zakładając 6 porcji)

  • 237 kcal
  • Węglowodany: 40 g 
  • Tłuszcze: 5 g
  • Białko: 7 g
  • Błonnik: 2 g

Komentarze