Za nami majówka, co oznacza, że oficjalnie rozpoczął się sezon grillowy. Jak wiadomo, na stole, dla równowagi, nie może zabraknąć świeżych przystawek.
Dlatego dzisiaj zapraszam na pyszną sałatkę grecką z dodatkiem ciecierzycy, która świetnie sprawdzi się w takiej roli. Sałatka jest chrupiąca i orzeźwiająca. Lekki dressing i świeża mięta świetnie współgrają z warzywami, a feta i oliwki wprowadzają przyjemne słone nuty. Serdecznie polecam – i na grilla, i na imprezy pod dachem.
Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.
Lista składników
Sałatka
- 1 główka sałaty rzymskiej (ok. 200 – 230 g)
- 0.5 ogórka (ok. 100 – 120 g po obraniu)
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 1 papryka (ok. 180 – 200 g)
- 1 puszka ciecierzycy (ok. 240 g po odsączeniu)
- 1 kostka fety (200 g)
- 1 mała czerwona cebula (ok. 70 – 100 g)
- 100 g oliwek
- Pęczek świeżej mięty
- Pęczek świeżej pietruszki
Dressing
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka octu winnego
- 1 ząbek czosnku
- 0.5 łyżeczki soli
- 0.5 łyżeczki pieprzu
Sposób przygotowania
- Przygotuj dressing. Do niewielkiego słoiczka wlej dwie łyżki soku z cytryny oraz jedną łyżkę octu z czerwonego wina, a następnie dodaj po pół łyżeczki soli i mielonego czarnego pieprzu. Do mieszanki dolej cztery łyżki oliwy z oliwek i dodaj jeden ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Słoiczek szczelnie zamknij. Potrząsaj nim energicznie przez około 30 sekund do uzyskania gładkiego sosu.
- Połowę ogórka szklarniowego dokładnie umyj, obierz i przetnij wzdłuż. Usuń z niego miąższ za pomocą łyżeczki usuwam miąższ, a następnie pokrój w drobną kostkę. Z jednej papryki usuń gniazdo nasienne i pokrój ją w kostkę podobnej wielkości. 200 g pomidorków koktajlowych i 100 g oliwek przekrój na pół. Jedną, małą czerwoną cebulę pokrój w drobną kostkę. Jedną główkę oczyszczonej sałaty rzymskiej przekrój na pół i pokrój w około półcentymetrowe paski.
- Posiekaj grubo mały pęczek pietruszki, a drobno - pęczek mięty. 200g fety pokrój w około centymetrową kostkę.
- Tak przygotowane składniki przełóż do miski. Dodaj jedną puszkę opłukanej i osuszonej ciecierzycy. Polej wszystko dressingiem i delikatnie wymieszaj do równego rozprowadzenia składników.
- Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze
100 g
- 111 kcal
- Węglowodany: 5 g
- Tłuszcze: 8 g
- Białko: 4 g
- Błonnik: 2 g
1 porcja (zakładając 10 porcji)
- 152 kcal
- Węglowodany: 7 g
- Tłuszcze: 11 g
- Białko: 6 g
- Błonnik: 3 g
Komentarze
Prześlij komentarz