Sałatka grecka z dodatkiem ciecierzycy

Za nami majówka, co oznacza, że oficjalnie rozpoczął się sezon grillowy. Jak wiadomo, na stole, dla równowagi, nie może zabraknąć świeżych przystawek.

 

Dlatego dzisiaj zapraszam na pyszną sałatkę grecką z dodatkiem ciecierzycy, która świetnie sprawdzi się w takiej roli. Sałatka jest chrupiąca i orzeźwiająca. Lekki dressing i świeża mięta świetnie współgrają z warzywami, a feta i oliwki wprowadzają przyjemne słone nuty. Serdecznie polecam – i na grilla, i na imprezy pod dachem.

Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.



Lista składników

Sałatka

  • 1 główka sałaty rzymskiej (ok. 200 – 230 g)
  • 0.5 ogórka (ok. 100 – 120 g po obraniu)
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 1 papryka (ok. 180 – 200 g)
  • 1 puszka ciecierzycy (ok. 240 g po odsączeniu)
  • 1 kostka fety (200 g)
  • 1 mała czerwona cebula (ok. 70 – 100 g)
  • 100 g oliwek
  • Pęczek świeżej mięty
  • Pęczek świeżej pietruszki

Dressing

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 ząbek czosnku
  • 0.5 łyżeczki soli
  • 0.5 łyżeczki pieprzu

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj dressing. Do niewielkiego słoiczka wlej dwie łyżki soku z cytryny oraz jedną łyżkę octu z czerwonego wina, a następnie dodaj po pół łyżeczki soli i mielonego czarnego pieprzu. Do mieszanki dolej cztery łyżki oliwy z oliwek i dodaj jeden ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Słoiczek szczelnie zamknij. Potrząsaj nim energicznie przez około 30 sekund do uzyskania gładkiego sosu.
  2. Połowę ogórka szklarniowego dokładnie umyj, obierz i przetnij wzdłuż. Usuń z niego miąższ za pomocą łyżeczki usuwam miąższ, a następnie pokrój w drobną kostkę. Z jednej papryki usuń gniazdo nasienne i pokrój ją w kostkę podobnej wielkości. 200 g pomidorków koktajlowych i 100 g oliwek przekrój na pół. Jedną, małą czerwoną cebulę pokrój w drobną kostkę. Jedną główkę oczyszczonej sałaty rzymskiej przekrój na pół i pokrój w około półcentymetrowe paski.
  3. Posiekaj grubo mały pęczek pietruszki, a drobno - pęczek mięty. 200g fety pokrój w około centymetrową kostkę.
  4. Tak przygotowane składniki przełóż do miski. Dodaj jedną puszkę opłukanej i osuszonej ciecierzycy. Polej wszystko dressingiem i delikatnie wymieszaj do równego rozprowadzenia składników.
  5. Smacznego! 

Przybliżone wartości odżywcze

100 g

  • 111 kcal
  • Węglowodany: 5 g 
  • Tłuszcze: 8 g
  • Białko: 4 g
  • Błonnik: 2 g

1 porcja (zakładając 10 porcji)

  • 152 kcal
  • Węglowodany: 7 g 
  • Tłuszcze: 11 g
  • Białko: 6 g
  • Błonnik: 3 g

Komentarze