Szarpana wieprzowina

Dzisiaj zapraszam na uniwersalną propozycję obiadowo-kolacyjną, czyli szarpaną wieprzowinę.


 

Świetnie smakuje zaserwowana w bułce albo w picie, ale sprawdzi się też jako baza klasycznego obiadu, na przykład z  ziemniakami. Dla pełni smaku użyję dzisiaj domowego sosu barbecue. Mięsko po prostu rozpływa się w ustach, a dzięki własnemu sosowi sam wybrałem równowagę między wędzoną paprykę i pikantnością cayenne.

Przepis na sos bbq: https://mazprzygarach.blogspot.com/2021/07/domowy-sos-barbecue.html



Lista składników

  • 2 kg łopatka wieprzowa bez kości
  • 300 ml wytrawnego cydru jabłkowego
  • 280 g sosu bbq
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania

  1. Złóż mieszankę przypraw. Do niewielkiego naczynia wsyp łyżeczkę soli i po dwie łyżeczki mielonego czarnego pieprzu, wędzonej papryki, kminu rzymskiego i brązowego cukru. Zawartość naczynia dokładnie wymieszaj do równego rozprowadzenia przypraw w mieszance.  
  2. Do głębokiego, żaroodpornego naczynia włóż około dwukilogramowy kawałek łopatki wieprzowej. Ja używam łopatki ze skórą, którą delikatnie nacinam, żeby łatwiej wytopić spod niej tłuszcz. 
  3.  Mięso obficie posyp przygotowaną mieszanką przypraw. Zrób to z każdej strony, wsypując ją zarówno w nacięcia na skórze, jak i wszelkie szczeliny w mięsie. Przyprawy starannie wcieraj przez kilka minut, wtłaczając w ten sposób jak najwięcej smaku w mięsiwo. 
  4. Tak przygotowaną łopatkę podlej wytrawnym cydrem jabłkowym – ja użyłem około 300 ml. Nie polecam słodkiego piwa, ilość cukru, której użyliśmy w mieszance przypraw, jest wystarczająca. 
  5.  Naczynie z mięsem przykryj pokrywką lub folią aluminiową i włóż je do piekarnika rozgrzanego do  150 stopni Celsjusza, grzejącego w funkcji góra dół, na około 4 i pół godziny. Co jakiś czas sprawdzaj, czy płyn nie wyparował i w razie potrzeby dolej więcej cydru. 
  6. Po upływie niemal 5 godzin wyjmij rondel z piekarnika. Warto przed wyciągnięciem sprawdzić mięso widelcem: jeśli nie stawia oporu, a włókna rozwarstwiają się bez problemu, można je wyjąć. Po wyjęciu z piekarnika zdejmij skórę z mięsa. 
  7. Łopatkę przełóż na dużą deskę do krojenia, a rondel z płynem na chwilę odstaw, zachowując całą zawartość rondla. Z mięsa pozbądź się dużych, nieapetycznych kawałków tłuszczu i rozedrzyj je dwoma widelcami na mniejsze kawałki. 
  8. Tak poszarpaną wieprzowinę przełóż do rondla z płynem, który pozostał w nim po pieczeniu. Przechowywane w ten sposób mięso pozostanie soczyste, nawet kilka dni po przygotowaniu, i będzie łatwo do odgrzania. 
  9. Zalej wieprzowinę pełną szklanką sosu bbq. Mięso dokładnie wymieszaj i podawaj w bułce, chlebku pita, a nawet z ziemniakami jako pełnoprawny obiad. 
  10.  Smacznego! 

Komentarze