Dzisiaj zapraszam na jedną z odrobinę lżejszych opcji grillowych – szaszłyki drobiowe z warzywami.
Moim sekretem jest używanie filetów z udek – dzięki temu mięsko jest soczyste. Czuć w nim charakterystyczny posmak dymu i dodatkowe nuty pochodzące z marynaty. Dodajcie do tego mięciutkie warzywa, z których każde dodaje coś od siebie – mi na przykład wyjątkowo pasują tutaj zgrillowane pieczarki.
Lista składników i sposób przygotowania znajdują się pod filmem. Z podanych ilości wychodzi 8 szaszłyków.
Lista składników
Szaszłyki
- 600 g filetów z udek kurczaka
- 250 g pieczarek
- 1 papryka (ok. 150 g)
- 1 cukinia (ok. 200 g)
- 1 cebula (ok. 100 g)
Marynata
- 120 ml oliwy z oliwek
- Sok z jednej cytryny (ok. 70 ml)
- 1 łyżka srirachy (ok. 20 g)
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- Mały pęczek świeżej pietruszki
- 1 łyżeczka oregano
Sposób przygotowania
- Przygotuj marynatę. Drobno posiekaj niewielką ilość pietruszki, dodaj do niej 120 ml oliwy z oliwek, świeżo wyciśnięty sok z jednej, dużej cytryny, jedną łyżkę srirachy lub innego dowolnego pikantnego sosu i przeciśnięte przez praskę 3 ząbki czosnku. Marynatę dopraw łyżeczką oregano, płaską łyżeczką soli i taką samą ilością mielonego czarnego pieprzu. Zawartość miski wymieszaj do całkowitego połączenia.
- Ok. 600 g kurzych udek bez kości oczyść z nadmiaru tłuszczu i pokrój w około dwucentymetrową kostkę. Wybieram do tego przepisu udka, ponieważ dzięki większej zawartości tłuszczu pozostaną one soczyste, mięciutkie w trakcie grillowania. Pokrojone w kostkę mięso przełóż do marynaty. Zawartości miski wymieszaj w taki sposób, żeby mięso było całkowicie przykryte płynem. Miskę szczelnie owiń folią spożywczą i odstaw do lodówki na kilka godzin.
- Jedną średnią cukinię pokrój w około centymetrowe plastry, a jedną czerwoną cebulą w ćwiartki. Każdą ćwiartkę rozdziel na mniejsze części składające się z jednej, góra dwóch warstw. Jedną paprykę oczyść z gniazda nasiennego i pokrój w około dwucentymetrową kostkę. Delikatnie oczyść pieczarki za pomocą pędzelka lub ręcznika papierowego.
- Jeśli używasz bambusowych patyczków, polecam je wcześniej namoczyć w wodzie. Dzięki temu nie będą się przypalać w trakcie grillowania.
- Złóż szaszłyki, nabijając na patyczki naprzemiennie mięso i warzywa. Każdy szaszłyk warto zacząć czymś, co będzie dobrze trzymało jego zawartość w miejscu, ja wybrałem pieczarki.
- Złożone szaszłyki delikatnie posmaruj pozostałą po kurczaku marynatą.
- Szaszłyki piecz przez kilka minut na solidnie rozgrzanym grillu, aż soki wypływające z mięsa staną się czyste, obracając je co parę minut. Na otwartym grillu, tak jak u mnie, może zająć to około 15 minut. Jeśli możecie go zamknąć, myślę, że czas pieczenia skróci się do 10 – 12 minut.
- Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz