Dzisiaj zapraszam na przepyszne, wilgotne ciasto bez pieczenia. Przygotujemy tiramisu z charakterystycznym kremem z żółtek i mascarpone, a dla nadania całości letniego klimatu, do namoczenia biszkoptów użyjemy musu truskawkowego.
Ciasto po prostu rozpływa się w ustach. Biszkopty są mięciutkie i przechodzą smakiem kremu. Kakao wprowadza delikatne nuty czekolady, a mus – świeżość truskawek. Według mnie to idealne ciasto na specjalne okazje.
Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem. Z podanych składników przygotowałem dwie porcje – jedną w naczyniu o pojemności 1.5 litra, a drugą w naczyniu o pojemności 1 litra – a kremu jeszcze trochę mi zostało.
Lista składników
Krem
- 6 żółtek
- 6 łyżek cukru (ok. 90 g)
- 3 opakowania mascarpone (ok. 750 g)
Pozostałe składniki
- 60 biszkoptów
- 300 g truskawek do nasączenia
- 70 ml limoncello
- 1 łyżka gorzkiego kakao (ok. 15 g)
- 100 g truskawek do zdobienia
Sposób przygotowania
- Przygotuj krem jajeczny. Na rondelku z niewielką ilością gotującej się wody postaw odporną na wysokie temperatury miskę. Wlej do niej 6 dużych żółtek i ubijaj je za pomocą miksera, aż delikatnie zwiększą swoją objętość. Kiedy to nastąpi, dodaj partiami 90 g cukru, za każdym razem miksując krem do całkowitego połączenia składników. Po dodaniu całego cukru żółtka powinny stać się gęste, jasne i puszyste.
- Żółtka zdejmij z rondelka i odstaw na blat. Ucieraj je za pomocą miksera przez kolejną minutę, do lekkiego przestudzenia masy jajecznej.
- 750g mascarpone przełóż do dużej miski i delikatnie rozluźnij je za pomocą sylikonowej szpatułki. Dodaj do niego utarte żółtka – rób to powoli, po jednej, góra dwie łyżki. Składniki kremu za każdym razem mieszaj za pomocą sylikonowej szpatułki do uzyskania jednolitej masy. Po połączeniu mascarpone z wszystkimi żółtkami odstaw miskę na chwilę do lodówki.
- Przygotuj mus truskawkowy. Do szerokiego dzbanka przełóż 300g truskawek, wlej do nich 70 ml limoncello i zblenduj na gładki płyn. Jeśli deser mają jeść dzieci, likier cytrynowy możesz zamienić na świeżo wyciśnięty sok z cytryny.
- Złóż tiramisu. Na dnie naczynia ułóż biszkopty nasączone w musie truskawkowym. Biszkopty nasączaj przez około 3 sekundy. Układaj je najciaśniej, jak to tylko możliwe. Na biszkopty wylej cienką warstwę masy serowo – jajecznej. Użyj jej tylko tyle, żeby przykryć ciastka i utworzyć w miarę równą, ale cienką warstwę. Masę serowo – jajeczną posyp solidną ilością ciemnego kakao.
- Na tak przygotowanej warstwie kakao ponownie ułóż biszkopty nasączone w musie truskawkowym. Powtarzaj resztę kroków do uzyskania trzech warstw złożonych z namoczonych ciastek, masy jajeczno – serowej i kakao. Tak przygotowane tiramisu odłóż do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
- Po nocy spędzonej w lodówce, tuż przed podaniem, udekoruj ciasto jeszcze kilkoma truskawkami.
- Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze
100 g
- 356 kcal
- Węglowodany: 34 g
- Tłuszcze: 22 g
- Białko: 6 g
- Błonnik: 1 g
1 porcja (zakładając 14 kawałków)
- 384 kcal
- Węglowodany: 36 g
- Tłuszcze: 23 g
- Białko: 6 g
- Błonnik:1 g
Komentarze
Prześlij komentarz