Tiramisu z musem truskawkowym

Dzisiaj zapraszam na przepyszne, wilgotne ciasto bez pieczenia. Przygotujemy tiramisu z charakterystycznym kremem z żółtek i mascarpone, a dla nadania całości letniego klimatu, do namoczenia biszkoptów użyjemy musu truskawkowego.


Ciasto po prostu rozpływa się w ustach. Biszkopty są mięciutkie i przechodzą smakiem kremu. Kakao wprowadza delikatne nuty czekolady, a mus – świeżość truskawek. Według mnie to idealne ciasto na specjalne okazje.  

Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem. Z podanych składników przygotowałem dwie porcje – jedną w naczyniu o pojemności 1.5 litra, a drugą w naczyniu o pojemności 1 litra – a kremu jeszcze trochę mi zostało.



Lista składników

Krem

  • 6 żółtek
  • 6 łyżek cukru (ok. 90 g)
  • 3 opakowania mascarpone (ok. 750 g)

Pozostałe składniki

  • 60 biszkoptów
  • 300 g truskawek do nasączenia
  • 70 ml limoncello
  • 1 łyżka gorzkiego kakao (ok. 15 g)
  • 100 g truskawek do zdobienia

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj krem jajeczny. Na rondelku z niewielką ilością gotującej się wody postaw odporną na wysokie temperatury miskę. Wlej do niej 6 dużych żółtek i ubijaj je za pomocą miksera, aż delikatnie zwiększą swoją objętość. Kiedy to nastąpi, dodaj partiami 90 g cukru, za każdym razem miksując krem do całkowitego połączenia składników. Po dodaniu całego cukru żółtka powinny stać się gęste, jasne i puszyste.
  2. Żółtka zdejmij z rondelka i odstaw na blat. Ucieraj je za pomocą miksera przez kolejną minutę, do lekkiego przestudzenia masy jajecznej.
  3. 750g mascarpone przełóż do dużej miski i delikatnie rozluźnij je za pomocą sylikonowej szpatułki. Dodaj do niego utarte żółtka – rób to powoli, po jednej, góra dwie łyżki. Składniki kremu za każdym razem mieszaj za pomocą sylikonowej szpatułki do uzyskania jednolitej masy. Po połączeniu mascarpone z wszystkimi żółtkami odstaw miskę na chwilę do lodówki.
  4. Przygotuj mus truskawkowy. Do szerokiego dzbanka przełóż 300g truskawek, wlej do nich 70 ml limoncello i zblenduj na gładki płyn. Jeśli deser mają jeść dzieci, likier cytrynowy możesz zamienić na świeżo wyciśnięty sok z cytryny.
  5. Złóż tiramisu. Na dnie naczynia ułóż biszkopty nasączone w musie truskawkowym. Biszkopty nasączaj przez około 3 sekundy. Układaj je najciaśniej, jak to tylko możliwe. Na biszkopty wylej cienką warstwę masy serowo – jajecznej. Użyj jej tylko tyle, żeby przykryć ciastka i utworzyć w miarę równą, ale cienką warstwę. Masę serowo – jajeczną posyp solidną ilością ciemnego kakao.
  6. Na tak przygotowanej warstwie kakao ponownie ułóż biszkopty nasączone w musie truskawkowym. Powtarzaj resztę kroków do uzyskania trzech warstw złożonych z namoczonych ciastek, masy jajeczno – serowej i kakao. Tak przygotowane tiramisu odłóż do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
  7. Po nocy spędzonej w lodówce, tuż przed podaniem, udekoruj ciasto jeszcze kilkoma truskawkami.
  8. Smacznego! 

Przybliżone wartości odżywcze

100 g

  • 356 kcal
  • Węglowodany: 34 g 
  • Tłuszcze: 22 g
  • Białko: 6 g
  • Błonnik: 1 g

1 porcja (zakładając 14 kawałków)

  • 384 kcal
  • Węglowodany: 36 g 
  • Tłuszcze: 23 g
  • Białko: 6 g
  • Błonnik:1 g

Komentarze