Grillowana łopatka wieprzowa w marynacie musztardowo-miodowej

 Dzisiaj zapraszam na grillowaną łopatkę wieprzową w marynacie musztardowo-miodowej.


 

Łopatka jest mięciutka; dzięki marynacie czuć w niej lekką ostrość musztardy balansowaną słodyczą miodu – a wszystko to osnute aromatem dymu. Trochę w niej tłuszczyku, owszem, więc nie jest to raczej wybór dla osób preferujących chude mięso – ale ile w niej smaku!

Lista składników i sposób przygotowania znajdują się pod filmem.



Lista składników

  • 1.1 kg oczyszczonej łopatki wieprzowej (około 1.5 kg przed usunięciem skóry)
  • 120 g oliwy z oliwek
  • 100 g miodu
  • 100 g musztardy dijon
  • 4 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku

 Sposób przygotowania

  1. Mięso dokładnie umyj, osusz i oczyść ze skóry. Pokrój w plastry o grubości około 1 cm.
  2. Do miski w której będziesz marynować mięso dodaj oliwę z oliwek, miód, musztardę dijon i sok z cytryny. Przeciśnij czosnek przez praskę i dopraw solą, pieprzem, słodką papryką, rozmarynem i tymiankiem. Składniki wymieszaj na gładką masę.
  3. Dodaj mięso do marynaty. Upewnij się, że płyn całkowicie przykrywa wieprzowinę. Miskę z mięsem szczelnie owiń folią spożywczą i odstaw do lodówki na 6 godzin, a najlepiej na całą noc. 
  4. Marynowane mięso grilluj po 7 - 10 minut z każdej strony. Mięso będzie gotowe, kiedy soki z niego wypływające będą czyste. Podawaj z ulubionymi dodatkami do grilla.
  5. Smacznego!

Komentarze