Lody stracciatella - bez maszyny!

Kiedy żar leje się z nieba, świetnym pomysłem są domowe lody!


Dlatego dzisiaj przygotujemy lody bez maszyny, bez częstego mieszania, za to z odrobiną likieru kawowego dla jeszcze bardziej kremowej konsystencji. Pierwsze skrzypce grają tutaj kawałki czekolady, które podbite są delikatnym aromatem likieru. Lody są gładkie i kremowe, bez żadnych kryształków lodu; ale ponieważ to domowe lody bez żadnych ulepszaczy, pamiętajcie, żeby wyjąć je z zamrażarki pół godziny przed podaniem.

Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.


Lista składników

  • 600 ml śmietany kremówki 36%
  • 0.5 puszki (ok. 200 g) mleka skondensowanego
  • 1 tabliczka (100 g) czekolady
  • 30 ml likieru kawowego

Sposób przygotowania

  1. Posiekaj 100 g ciemnej czekolady posiekaj za pomocą noża na drobne kawałki.
  2. Do dużej miski wlej 600 ml dobrze schłodzonej 36 % kremówki. Śmietankę ubij za pomocą miksera, aż podwoi swoją objętość i lekko zgęstnieje. Cały proces ubijania powinien zająć około 5 minut.
  3. Do śmietanki dodaj 200 g mleka skondensowanego i 30 ml likieru kawowego. Połącz je ze śmietanką za pomocą miksera.
  4. Dodaj do masy posiekaną wcześniej czekoladę. Zawartość miski wymieszaj delikatnie za pomocą sylikonowej szpatułki do równego rozprowadzenia czekolady w płynie.
  5. Przelej lody do lekko zmrożonego, szklanego naczynia o pojemności 1.5 litra. Pojemnik szczelnie zamknij i odstaw go do zamrażarki na przynajmniej 5 – 6 godzin.
  6. Lody wyjmij z zamrażarki pół godziny przed podaniem. Serwuj z ulubionymi dodatkami.
  7. Smacznego! 

Przybliżone wartości odżywcze

100 g

  • 421 kcal
  • Węglowodany: 21 g 
  • Tłuszcze: 36 g
  • Białko: 4 g
  • Błonnik: 2 g

1 porcja (zakładając 10 porcji)

  • 337 kcal
  • Węglowodany: 17 g 
  • Tłuszcze: 29 g
  • Białko: 4 g
  • Błonnik: 1 g

Komentarze