Kiedy żar leje się z nieba, świetnym pomysłem są domowe lody!
Dlatego dzisiaj przygotujemy lody bez maszyny, bez częstego mieszania, za to z odrobiną likieru kawowego dla jeszcze bardziej kremowej konsystencji. Pierwsze skrzypce grają tutaj kawałki czekolady, które podbite są delikatnym aromatem likieru. Lody są gładkie i kremowe, bez żadnych kryształków lodu; ale ponieważ to domowe lody bez żadnych ulepszaczy, pamiętajcie, żeby wyjąć je z zamrażarki pół godziny przed podaniem.
Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.
Lista składników
- 600 ml śmietany kremówki 36%
- 0.5 puszki (ok. 200 g) mleka skondensowanego
- 1 tabliczka (100 g) czekolady
- 30 ml likieru kawowego
Sposób przygotowania
- Posiekaj 100 g ciemnej czekolady posiekaj za pomocą noża na drobne kawałki.
- Do dużej miski wlej 600 ml dobrze schłodzonej 36 % kremówki. Śmietankę ubij za pomocą miksera, aż podwoi swoją objętość i lekko zgęstnieje. Cały proces ubijania powinien zająć około 5 minut.
- Do śmietanki dodaj 200 g mleka skondensowanego i 30 ml likieru kawowego. Połącz je ze śmietanką za pomocą miksera.
- Dodaj do masy posiekaną wcześniej czekoladę. Zawartość miski wymieszaj delikatnie za pomocą sylikonowej szpatułki do równego rozprowadzenia czekolady w płynie.
- Przelej lody do lekko zmrożonego, szklanego naczynia o pojemności 1.5 litra. Pojemnik szczelnie zamknij i odstaw go do zamrażarki na przynajmniej 5 – 6 godzin.
- Lody wyjmij z zamrażarki pół godziny przed podaniem. Serwuj z ulubionymi dodatkami.
- Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze
100 g
- 421 kcal
- Węglowodany: 21 g
- Tłuszcze: 36 g
- Białko: 4 g
- Błonnik: 2 g
1 porcja (zakładając 10 porcji)
- 337 kcal
- Węglowodany: 17 g
- Tłuszcze: 29 g
- Białko: 4 g
- Błonnik: 1 g
Komentarze
Prześlij komentarz