Muffinki z serem, boczkiem i pomidorami

 Dzisiaj zapraszam na muffinki z serem, boczkiem i pomidorami. 


 

Nieduże, ale pełne smaku i sycące, będą świetnym pomysłem na drugie śniadanie w pracy albo przekąskę na pikniku lub w podróży. Babeczki są mięciutkie i puszyste. Boczek, ser i pomidory pysznie smakują, a pestki dyni nie tylko zdobią muffinki, ale też dodają odrobinę chrupkości. Super pomysł na przekąskę poza domem!

Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.



Lista składników

Muffinki

  • 1.5 szklanki (200 g) mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 220 g boczku
  • 1.5 szklanki (ok. 150 g) tartego żółtego sera
  • 120 g suszonych pomidorów z oleju
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 60 ml oliwy
  • Kilka listków świeżej bazylii
  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka musztardy w proszku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • Sól i pieprz do smaku

Przybranie

  • 1 łyżka (ok. 15 g) pestek dyni
  • 2 łyżki (ok. 25 g) tartego żółtego sera

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj dodatki. Dosyć grubo posiekaj kilka listków świeżej bazylii. Wędzony boczek pokrój w około centymetrową kostkę. Na ręczniku papierowym odsącz 120 gramów suszonych pomidorów i pokrój je w około półcentymetrową kostkę. Zetrzyj żółty ser na tarce o grubych oczkach.
  2. Wyłóż pokrojony w kostkę boczek na zimną patelnię. Ustaw ogień pod patelnią na średnio niski i, stale mieszając, wytop z mięsa nadmiar tłuszczu. Kiedy tłuszcz jest już ładnie wytopiony, zdejmij patelnię z ognia i wyłóż jej zawartość na talerz z przyszykowanym ręcznikiem papierowym, zostawiając przy tym nadmiar tłuszczu w patelni. Boczek przykryj drugim kawałkiem ręcznika i delikatnie odsącz z niego resztki smalcu. Odstaw na chwilę do przestudzenia.
  3. W tym czasie przygotuj ciasto na muffinki. Do małej miski wlej 3 jajka i dodaj do nich 60 ml oliwy z oliwek oraz 100 g jogurtu naturalnego. Składniki wymieszaj ze sobą za pomocą trzepaczki do uzyskania gładkiego, jednolitego płynu.
  4. Do osobnej miski wsyp 200 g mąki pszennej, 150 g świeżo startego sera, 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia, łyżeczkę suszonego oregano, łyżeczkę musztardy w proszku oraz pokrojone listki bazylii i suszone pomidory. Dodaj niewielką szczyptę soli, dwie szczypty mielonego czarnego pieprzu oraz mniej więcej ¾ odsączonego z tłuszczu boczku. Resztę mięsa zachowaj do dekoracji. Zawartość miski przemieszaj do równego rozprowadzenia składników.
  5. Dodaj jajka połączone z oliwą i jogurtem i wymieszaj za pomocą łyżki stołowej do uzyskania gęstego ciasta.
  6. Tak przygotowane ciasto przełóż do wyłożonej papilotkami blaszki do muffinek. Na porcję użyj około jednej czubatej łyżki ciasta. Na górze każdej babeczki ułóż po kilka kawałków zachowanego wcześniej boczku i posyp je odrobiną świeżo startego sera i kilkoma ziarnami dyni.
  7. Piecz muffinki w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza grzejącym w funkcji góra dół, na środkowej półce, przez 20 – 25 minut, do uzyskania pięknego, złotego koloru.
  8. Gotowe babeczki wyjmij z piekarnika i odstaw w blaszce na około 5 minut do lekkiego przestudzenia. Podawaj na ciepło lub na zimno.
  9. Smacznego! 

Przybliżone wartości odżywcze

100 g

  • 370 kcal
  • Węglowodany: 20 g 
  • Tłuszcze: 26 g
  • Białko: 15 g
  • Błonnik: 1 g

1 muffinka (zakładając 12 muffinek)

  • 259 kcal
  • Węglowodany: 14 g 
  • Tłuszcze: 18 g
  • Białko: 11 g
  • Błonnik: 1 g

Komentarze