Dzisiaj zapraszam na muffinki z serem, boczkiem i pomidorami.
Nieduże, ale pełne smaku i sycące, będą świetnym pomysłem na drugie śniadanie w pracy albo przekąskę na pikniku lub w podróży. Babeczki są mięciutkie i puszyste. Boczek, ser i pomidory pysznie smakują, a pestki dyni nie tylko zdobią muffinki, ale też dodają odrobinę chrupkości. Super pomysł na przekąskę poza domem!
Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.
Lista składników
Muffinki
- 1.5 szklanki (200 g) mąki pszennej
- 3 jajka
- 220 g boczku
- 1.5 szklanki (ok. 150 g) tartego żółtego sera
- 120 g suszonych pomidorów z oleju
- 100 g jogurtu naturalnego
- 60 ml oliwy
- Kilka listków świeżej bazylii
- 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka musztardy w proszku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- Sól i pieprz do smaku
Przybranie
- 1 łyżka (ok. 15 g) pestek dyni
- 2 łyżki (ok. 25 g) tartego żółtego sera
Sposób przygotowania
- Przygotuj dodatki. Dosyć grubo posiekaj kilka listków świeżej bazylii. Wędzony boczek pokrój w około centymetrową kostkę. Na ręczniku papierowym odsącz 120 gramów suszonych pomidorów i pokrój je w około półcentymetrową kostkę. Zetrzyj żółty ser na tarce o grubych oczkach.
- Wyłóż pokrojony w kostkę boczek na zimną patelnię. Ustaw ogień pod patelnią na średnio niski i, stale mieszając, wytop z mięsa nadmiar tłuszczu. Kiedy tłuszcz jest już ładnie wytopiony, zdejmij patelnię z ognia i wyłóż jej zawartość na talerz z przyszykowanym ręcznikiem papierowym, zostawiając przy tym nadmiar tłuszczu w patelni. Boczek przykryj drugim kawałkiem ręcznika i delikatnie odsącz z niego resztki smalcu. Odstaw na chwilę do przestudzenia.
- W tym czasie przygotuj ciasto na muffinki. Do małej miski wlej 3 jajka i dodaj do nich 60 ml oliwy z oliwek oraz 100 g jogurtu naturalnego. Składniki wymieszaj ze sobą za pomocą trzepaczki do uzyskania gładkiego, jednolitego płynu.
- Do osobnej miski wsyp 200 g mąki pszennej, 150 g świeżo startego sera, 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia, łyżeczkę suszonego oregano, łyżeczkę musztardy w proszku oraz pokrojone listki bazylii i suszone pomidory. Dodaj niewielką szczyptę soli, dwie szczypty mielonego czarnego pieprzu oraz mniej więcej ¾ odsączonego z tłuszczu boczku. Resztę mięsa zachowaj do dekoracji. Zawartość miski przemieszaj do równego rozprowadzenia składników.
- Dodaj jajka połączone z oliwą i jogurtem i wymieszaj za pomocą łyżki stołowej do uzyskania gęstego ciasta.
- Tak przygotowane ciasto przełóż do wyłożonej papilotkami blaszki do muffinek. Na porcję użyj około jednej czubatej łyżki ciasta. Na górze każdej babeczki ułóż po kilka kawałków zachowanego wcześniej boczku i posyp je odrobiną świeżo startego sera i kilkoma ziarnami dyni.
- Piecz muffinki w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza grzejącym w funkcji góra dół, na środkowej półce, przez 20 – 25 minut, do uzyskania pięknego, złotego koloru.
- Gotowe babeczki wyjmij z piekarnika i odstaw w blaszce na około 5 minut do lekkiego przestudzenia. Podawaj na ciepło lub na zimno.
- Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze
100 g
- 370 kcal
- Węglowodany: 20 g
- Tłuszcze: 26 g
- Białko: 15 g
- Błonnik: 1 g
1 muffinka (zakładając 12 muffinek)
- 259 kcal
- Węglowodany: 14 g
- Tłuszcze: 18 g
- Białko: 11 g
- Błonnik: 1 g
Komentarze
Prześlij komentarz