Pomarańczowe roladki biszkoptowe z kremem

Dzisiaj zapraszam na roladki biszkoptowe o smaku pomarańczowym, wypełnione lekkim kremem waniliowym na bazie kremówki i mascarpone.

  

Roladki są lekkie jak chmurka i rozpływają się w ustach. Mięciutki biszkopt ma intensywny smak i zapach pomarańczy, z delikatną nutką migdałów. Sam krem jest cudownie waniliowy i świetnie uzupełnia całość. Przyjemny, pachnący, prosty w przygotowaniu smakołyk.

Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.



Lista składników

Biszkopt

  • 100 g migdałów
  • Niepełna szklanka (100 g) cukru pudru
  • 3 jajka
  • 3 białka
  • Skórka z połowy pomarańczy
  • Barwnik pomarańczowy (opcjonalnie)
  • 2 łyżki (20 g) cukru
  • 2 łyżki (20 g) mąki
  • Szczypta soli

Nadzienie

  • 1 opakowanie (250 g) mascarpone
  • 125 g śmietany kremówki
  • 3 łyżki (35 g) cukru pudru
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej

Przybranie

  • 100 g białej czekolady
  • 3 łyżki (50 g) migdałów

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj nadzienie. Do miski wlej 125 g dobrze schłodzonej śmietany kremówki (36%), dodaj do niej jedno opakowanie mascarpone, dwie łyżki cukru pudru i łyżeczkę pasty waniliowej. Składniki wymieszaj ze sobą za pomocą miksera na niskich obrotach, a następnie zwiększ moc miksera i ubij je do uzyskania gęstego, sztywnego kremu. Gotowe nadzienie odstaw do lodówki na czas przygotowania biszkoptu.
  2. 100 g zblanszowanych migdałów wrzuć do kielicha blendera i rozbij je na drobny pył. Jeśli nie masz blendera, pomiń ten krok i użyj mąki migdałowej.
  3. Do miski dodaj 100g cukru pudru, zblendowane migdały, startą skórkę z połowy dużej pomarańczy i 3 duże jajka. Zawartość miski krótko wymieszaj za pomocą miksera, na średnich obrotach, do uzyskania jednolitego płynu.
  4. Miskę z jajkami postaw na rondelku z niewielką ilością gotującej się wody. Zawartość miski ubijaj mikserem w kąpieli wodnej do podwojenia objętości i uzyskania gęstej konsystencji. U mnie zajęło to około 10 minut.
  5. Kiedy masa jest już jasna i puszysta, zdejmij miskę z rondelka i ponownie postaw ją na blacie. Mieszaj masę mikserem przez kolejną minutę lub dwie. Po tym czasie dodaj do niej niewielką ilość ekstraktu pomarańczowego i, opcjonalnie, odrobinę barwnika. Masę jajeczną krótko przemieszaj do równego rozprowadzenia dodatków.
  6. 3 białka dużych jajek wlej do osobnej miski i zacznij ubijać je mikserem na niskich obrotach, do lekkiego spienienia. Dodaj do nich szczyptę soli, zwiększ moc miksera i ubij do uzyskania puszystej, ale jeszcze nie sztywnej piany.
  7. Do białek dodaj kolejno 4 łyżeczki cukru, za każdym razem mieszając całość do całkowitego połączenia się składników. Po osiągnięciu odpowiedniej konsystencji dodaj białka do masy z jajek, migdałów i cukru pudru. Zrób to delikatnie, w trzech partiach, za każdym razem całkowicie łącząc ze sobą zawartość miski. Uważaj, żeby nie wybić zbytnio powietrza w trakcie łączenia mas. Po dodaniu białek całość powinna być delikatna i lekka jak chmurka.  
  8. Bezpośrednio do miski przesiej 20 g mąki pszennej. Ciasto ponownie przemieszaj za pomocą sylikonowej szpatułki, tylko do połączenia się mąki z resztą składników.
  9. Gotowe ciasto wylej na natłuszczoną i wyłożoną papierem do pieczenia blachę od piekarnika o rozmiarach 46 x 38 cm. Ciasto rozprowadź równo po całej powierzchni formy. Biszkopt piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza w funkcji góra dół przez 9 minut, do uzyskania pięknego, złotego koloru.
  10. Upieczony biszkopt wyjmij z piekarnika i odstaw na blat kuchenny. Blachę z biszkoptem przykryj dużym kawałkiem papieru do pieczenia i od razu obróć do góry dnem. Delikatnie zdejmij  z biszkoptu papier, na którym się piekł, i zostaw go na 5 minut do lekkiego przestudzenia.
  11. Po 5 minutach ciasto powinno być już letnie, ale jeszcze elastyczne. Rozprowadź krem równo po całej powierzchni biszkoptu. Biszkopt obróć krótszą stroną do siebie i podziel go wzdłuż na dwie równe części. Tak przygotowane połówki ciasta zwiń w ciasne rolady, owiń je szczelnie papierem do pieczenia i odstaw do lodówki na przynajmniej 30 minut do całkowitego zestalenia.
  12. Wyjmij roladki z lodówki i zdejmij z nich papier. Odetnij nieregularne brzegi za pomocą ostrego noża. Wyrównane rolady podziel na sześć lub osiem równych kawałków i odstaw znowu do lodówki na 15 minut.
  13. Udekoruj roladki. 50 g migdałów dosyć grubo posiekaj. Rozpuść 100 g białej czekolady. Zanurz każdą roladkę z jednej strony najpierw w białej czekoladzie, a następnie w posiekanych migdałach. Po zanurzeniu wszystkich roladek przełóż resztę białej czekolady do rękawa cukierniczego i wyciśnij ją na górę każdej roladki, tworząc nieregularny szlaczek.  
  14. Smacznego! 

Przybliżone wartości odżywcze

100 g

  • 495 kcal
  • Węglowodany: 32 g 
  • Tłuszcze: 35 g
  • Białko: 11 g
  • Błonnik: 1 g

1 roladka (zakładając 6 roladek)

  • 673 kcal
  • Węglowodany: 44 g 
  • Tłuszcze: 48 g
  • Białko: 15 g
  • Błonnik: 2 g

Komentarze