Puszyste ciasto jogurtowe z truskawkami


Dzisiaj zapraszam na lekkie ciasto jogurtowe z truskawkami.


 

Jest na tyle proste, że po prostu trzeba je upiec w sezonie przynajmniej raz. Wychodzi piękne i puszyste, bez zakalca. Czuć w nim lekki posmak jogurtu i wanilii, jest też przyjemna słodycz, ale na pierwszy plan wybija się wyjątkowy smak świeżych, dojrzałych truskawek. Serdecznie polecam do weekendowej kawy!

Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.



Lista składników

Ciasto

  • 1.5 szklanki (250 g) mąki pszennej
  • 200 g jogurtu greckiego
  • 200 g truskawek
  • 3/4 szklanki (150 g) cukru
  • 50 ml oleju rzepakowego
  • 2 duże jajka
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej

Kruszonka

  • 4 łyżki (50 g) mąki pszennej
  • 2 łyżki (25 g) cukru pudru
  • 25 g zimnego masła
  • Cukier puder do posypania

 

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj kruszonkę. Do miski wsyp mąkę pszenną i cukier puder. Dodaj zimne masło i wcieraj je palcami do uzyskania ciasta o konsystencji mokrego piasku. Gotowe ciasto na kruszonkę odstaw do lodówki na czas przygotowania ciasta
  2. Do dużej miski wlej dwa jajka (o temperaturze pokojowej!) i dodaj do nich 150 g drobnego białego cukru. Zawartość ubijaj mikserem na wysokich obrotach do podwojenia objętości przez jajka.
  3. Zmniejsz obroty miksera na najniższe możliwe. Dodaj pastę waniliową i wymieszaj.
  4. Nadal mieszając masę dolej wąską strużką olej rzepakowy. Masa powinna lekko zgęstnieć i nabrać błysku.
  5. Dodaj jogurt grecki (o temperaturze pokojowej!) i połącz go z masą jajeczną za pomocą miksera. Zawartość miski mieszaj przez około 30 sekund, tylko do połączenia się składników.
  6.  Przesiej do masy jajecznej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Zawartość miski połącz delikatnie za pomocą sylikonowej szpatułki, lub drewnianej łyżki.
  7. Ciasto przelej do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia kwadratowej blaszki o boku 20 cm. Wyrównaj górę ciasta i wyłóż na nią przekrojone na pół, dobrze umyte i osuszone truskawki. Górę ciasta obficie posyp przygotowaną wcześniej kruszonką.
  8. Piecz ciasto w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni Celsjusza, z termo obiegiem, przez 40 – 45 minut do suchego patyczka.
  9. Gotowe ciasto wyłóż w blaszce na 5 minut do lekkiego przestygnięcia. Następnie wyjmij z blaszki i wystudź całkowicie.
  10. Wystudzone ciasto obficie posyp cukrem pudrem i gotowe!
  11. Smacznego! 

Przybliżone wartości odżywcze

100 g:

  • 276 kcal
  • Węglowodany: 43 g 
  • Tłuszcze: 10 g
  • Białko: 5 g
  • Błonnik: 1 g

1 kawałek (zakładając 16 kawałków):

  • 157 kcal
  • Węglowodany: 24 g 
  • Tłuszcze: 6 g
  • Białko: 3 g
  • Błonnik: 1 g

Komentarze