Dzisiaj
zapraszam na lekkie ciasto jogurtowe z truskawkami.
Jest na tyle proste, że po prostu trzeba je upiec w sezonie przynajmniej raz. Wychodzi piękne i puszyste, bez zakalca. Czuć w nim lekki posmak jogurtu i wanilii, jest też przyjemna słodycz, ale na pierwszy plan wybija się wyjątkowy smak świeżych, dojrzałych truskawek. Serdecznie polecam do weekendowej kawy!
Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.
Lista składników
Ciasto
- 1.5 szklanki (250 g) mąki pszennej
- 200 g jogurtu greckiego
- 200 g truskawek
- 3/4 szklanki (150 g) cukru
- 50 ml oleju rzepakowego
- 2 duże jajka
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
Kruszonka
- 4 łyżki (50 g) mąki pszennej
- 2 łyżki (25 g) cukru pudru
- 25 g zimnego masła
- Cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
- Przygotuj kruszonkę. Do miski wsyp mąkę pszenną i cukier puder. Dodaj zimne masło i wcieraj je palcami do uzyskania ciasta o konsystencji mokrego piasku. Gotowe ciasto na kruszonkę odstaw do lodówki na czas przygotowania ciasta
- Do dużej miski wlej dwa jajka (o temperaturze pokojowej!) i dodaj do nich 150 g drobnego białego cukru. Zawartość ubijaj mikserem na wysokich obrotach do podwojenia objętości przez jajka.
- Zmniejsz obroty miksera na najniższe możliwe. Dodaj pastę waniliową i wymieszaj.
- Nadal mieszając masę dolej wąską strużką olej rzepakowy. Masa powinna lekko zgęstnieć i nabrać błysku.
- Dodaj jogurt grecki (o temperaturze pokojowej!) i połącz go z masą jajeczną za pomocą miksera. Zawartość miski mieszaj przez około 30 sekund, tylko do połączenia się składników.
- Przesiej do masy jajecznej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Zawartość miski połącz delikatnie za pomocą sylikonowej szpatułki, lub drewnianej łyżki.
- Ciasto przelej do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia kwadratowej blaszki o boku 20 cm. Wyrównaj górę ciasta i wyłóż na nią przekrojone na pół, dobrze umyte i osuszone truskawki. Górę ciasta obficie posyp przygotowaną wcześniej kruszonką.
- Piecz ciasto w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni Celsjusza, z termo obiegiem, przez 40 – 45 minut do suchego patyczka.
- Gotowe ciasto wyłóż w blaszce na 5 minut do lekkiego przestygnięcia. Następnie wyjmij z blaszki i wystudź całkowicie.
- Wystudzone ciasto obficie posyp cukrem pudrem i gotowe!
- Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze
100 g:
- 276 kcal
- Węglowodany: 43 g
- Tłuszcze: 10 g
- Białko: 5 g
- Błonnik: 1 g
1 kawałek (zakładając 16 kawałków):
- 157 kcal
- Węglowodany: 24 g
- Tłuszcze: 6 g
- Białko: 3 g
- Błonnik: 1 g
Komentarze
Prześlij komentarz