Sałatka czerwcowa

 Dzisiaj zapraszam na sałatkę czerwcową z jogurtowym dressingiem. 

 


Można ją oczywiście robić cały rok, ale to właśnie w czerwcu smakuje najlepiej, kiedy mamy szansę użyć młodych ziemniaczków i świeżego bobu. Sałatka jest lekka i orzeźwiająca – duża w tym zasługa cytryn w jogurtowym dressingu. Najlepiej smakuje w temperaturze pokojowej, więc jeśli przygotowaliście ją zawczasu, warto wyjąć ją z lodówki chwilę wcześniej. Koniecznie przyszykujcie ją na następnego grilla!

Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.



Lista składników

Sałatka

  • 600 g młodych ziemniaków
  • 150 g bobu (waga przed obraniem)
  • Pęczek rzodkiewek (ok. 120 g)
  • 100 g młodego szpinaku
  • Sól i pieprz do smaku

Dressing

  • 2 łyżki (ok. 70 g) jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • Mały pęczek koperku (ok. 30 g)
  • Skórka z jednej cytryny
  • Sok z połowy cytryny
  • 1 łyżka musztardy francuskiej

Sposób przygotowania

  1. 600 g ziemniaków dokładnie umyj i oczyść ich skórkę za pomocą szczotki. Pokrój je w kawałki wielkości kęsa. Pokrojone ziemniaki wrzuć do wrzącej, osolonej wody i gotuję je przez około 10 minut, aż staną się miękkie. Gotowe ziemniaki zdejmij z ognia, odcedź i przełóż do osobnego naczynia do lekkiego przestudzenia.
  2. W tym samym czasie ugotuj bób. Wrzuć bób do garnka z zimną wodą i gotuj przez 10 minut od chwili, gdy zacznie wrzeć. Bób odcedź, lekko przestudź i obierz ze skórek.
  3. Pęczek rzodkiewki pokrój w 2 mm plasterki.
  4. Mały pęczek koperku dosyć grubo posiekaj. Dwie łyżki pokrojonego koperku przełóż do miski; resztę zachowaj do późniejszej dekoracji. Do koperku dodaj dwie czubate łyżki jogurtu naturalnego, świeżo wyciśnięty sok z połowy cytryny, łyżkę oliwy z oliwek i startą skórkę z jednej cytryny. Na końcu dodaj łyżkę gruboziarnistej musztardy i dopraw wszystko solidną szczyptą soli i mielonego czarnego pieprzu. Zawartość miski wymieszaj do całkowitego połączenia.
  5. Kiedy ziemniaki już lekko przestygną, ale nie są jeszcze całkowicie zimne, wylej na nie około połowę przygotowanego przed chwilą dressingu. Delikatnie je wymieszaj, by całkowicie pokryły się sosem. Odstaw ziemniaki na kolejne 10 – 15 minut, żeby nabrały smaku i aromatu dressingu.
  6. Na dno głębokiego naczynia wyłóż 100 g młodego szpinaku i rozłóż go równo po całej powierzchni. Na szpinak wyłóż ugotowane i nasączone dressingiem ziemniaki, pokrojone w plasterki rzodkiewki i obranym ze skórek bób. Tak utworzone warstwy sałatki polej resztą dressingu jogurtowo-cytrynowego. Udekoruj sałatkę resztą posiekanego świeżego koperku.
  7. Smacznego! 

Przybliżone wartości odżywcze

100 g

  • 86 kcal
  • Węglowodany: 14 g 
  • Tłuszcze: 2 g
  • Białko: 4 g
  • Błonnik: 2 g

1 porcja (zakładając 4 porcje)

  • 197 kcal
  • Węglowodany: 33 g 
  • Tłuszcze: 4 g
  • Białko: 8 g
  • Błonnik: 5 g

Komentarze