Dzisiaj zapraszam na najprostsze ciasto pod słońcem, czyli ciasto sypane z truskawkami i borówkami. Wystarczy pokroić owoce, wsypać wszystko do blaszki, a sok z truskawek i masełko zrobią za nas resztę – zobaczycie sami!
Ciasto jest kolorowe i genialnie pachnie: zarówno masełkiem, jak i truskawkami. Samo ciasto jest wilgotne i po prostu rozpływa się w ustach, a truskawki i borówki przeistoczyły się w pyszny dżemik – naprawdę gorąco polecam.
Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.
Lista składników
- 1 kg – 1.2 kg soczystych owoców (u mnie: 900 g truskawek, 200 g borówek)
- 2 łyżki (ok. 30 g) cukru waniliowego
- 1 czubata szklanka (ok. 200 g) kaszy manny
- 1 czubata szklanka (ok. 160 g) mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki (ok. 150 g) cukru
- 130 g masła
Sposób przygotowania
- Przygotuj owoce. Opłucz borówki. Truskawki opłucz, osusz i oczyść z szypułek. Podziel je na dwie części według rozmiaru. Połowę składającą się z dużych truskawek pokrój w plasterki. Drugą część owoców, składającą się z małych truskawek, pokrój w połówki. Truskawki przełóż do dwóch osobnych misek i do każdej z nich dodaj po łyżce cukru waniliowego. Zawartość naczyń wymieszaj do równego rozprowadzenia cukru w owocach.
- Do dużej miski wsyp mąkę pszenną, kaszy mannę, cukier i proszek do pieczenia. Składniki wymieszaj za pomocą trzepaczki do całkowitego połączenia.
- Do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia kwadratowej blaszki o boku 24 cm wysyp około 1/3 składników suchych. Delikatnie rozprowadź je dłonią w celu uzyskania równej powierzchni. Na tak przygotowanym dnie ułóż pokrojone w plasterki truskawki. W szczeliny pomiędzy truskawkami rozsyp połowę z przygotowanych wcześniej borówek. Przykryj je resztą plasterków truskawek.
- Na tak przygotowaną warstwę owoców wysyp kolejną 1/3 suchej mieszanki, pokrywając równo całą powierzchnię truskawek i borówek. Na suchym cieście ułóż truskawki pokrojone w połówki i resztę borówek amerykańskich.
- Owoce przykryj pozostałą 1/3 suchych składników. Górę ciasta przykryj pokrojonym w plasterki, dobrze schłodzonym masłem.
- Ciasto piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza, w funkcji góra dół, przez 60 minut. Jeśli góra ciasta będzie zbyt szybko nabierać koloru, przykryj blaszkę kawałkiem folii aluminiowej.
- Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze
100 g
- 220 kcal
- Węglowodany: 36 g
- Tłuszcze: 8 g
- Białko: 3 g
- Błonnik: 2g
1 porcja (zakładając 16 porcji)
- 206 kcal
- Węglowodany: 34 g
- Tłuszcze: 7 g
- Białko: 3 g
- Błonnik: 2 g
Komentarze
Prześlij komentarz