Ciasto sypane z truskawkami i borówkami

Dzisiaj zapraszam na najprostsze ciasto pod słońcem, czyli ciasto sypane z truskawkami i borówkami. Wystarczy pokroić owoce, wsypać wszystko do blaszki, a sok z truskawek i masełko zrobią za nas resztę – zobaczycie sami!

 


Ciasto jest kolorowe i genialnie pachnie: zarówno masełkiem, jak i truskawkami. Samo ciasto jest wilgotne i po prostu rozpływa się w ustach, a truskawki i borówki przeistoczyły się w pyszny dżemik – naprawdę gorąco polecam.

Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.



Lista składników

  • 1 kg – 1.2 kg soczystych owoców (u mnie: 900 g truskawek, 200 g borówek)
  • 2 łyżki (ok. 30 g) cukru waniliowego
  • 1 czubata szklanka (ok. 200 g) kaszy manny
  • 1 czubata szklanka (ok. 160 g) mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki (ok. 150 g) cukru
  • 130 g masła

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj owoce. Opłucz borówki. Truskawki opłucz, osusz i oczyść z szypułek. Podziel je na dwie części według rozmiaru. Połowę składającą się z dużych truskawek pokrój w plasterki. Drugą część owoców, składającą się z małych truskawek, pokrój w połówki. Truskawki przełóż do dwóch osobnych misek i do każdej z nich dodaj po łyżce cukru waniliowego. Zawartość naczyń wymieszaj do równego rozprowadzenia cukru w owocach.
  2. Do dużej miski wsyp mąkę pszenną, kaszy mannę, cukier i proszek do pieczenia. Składniki wymieszaj za pomocą trzepaczki do całkowitego połączenia.
  3. Do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia kwadratowej blaszki o boku 24 cm wysyp około 1/3 składników suchych. Delikatnie rozprowadź je dłonią w celu uzyskania równej powierzchni. Na tak przygotowanym dnie ułóż pokrojone w plasterki truskawki. W szczeliny pomiędzy truskawkami rozsyp połowę z przygotowanych wcześniej borówek. Przykryj je resztą plasterków truskawek.
  4. Na tak przygotowaną warstwę owoców wysyp kolejną 1/3 suchej mieszanki, pokrywając równo całą powierzchnię truskawek i borówek. Na suchym cieście ułóż truskawki pokrojone w połówki i resztę borówek amerykańskich.
  5. Owoce przykryj pozostałą 1/3 suchych składników. Górę ciasta przykryj pokrojonym w plasterki, dobrze schłodzonym masłem.
  6. Ciasto piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza, w funkcji góra dół, przez 60 minut. Jeśli góra ciasta będzie zbyt szybko nabierać koloru, przykryj blaszkę kawałkiem folii aluminiowej.
  7. Smacznego!

Przybliżone wartości odżywcze

100 g

  • 220 kcal
  • Węglowodany: 36 g 
  • Tłuszcze: 8 g
  • Białko: 3 g
  • Błonnik: 2g

1 porcja (zakładając 16 porcji)

  • 206 kcal
  • Węglowodany: 34 g 
  • Tłuszcze: 7 g
  • Białko: 3 g
  • Błonnik: 2 g

Komentarze