Dzisiaj zapraszam na puszyste, jogurtowe jagodzianki.
Przygotowanie bułeczek jest bajecznie proste, nie pękają, a praca z jogurtowym ciastem drożdżowym to czysta przyjemność. Jagodzianki są mięciutkie i puszyste, i na dodatek niesamowicie pachną. Podstawą ich smaku są oczywiście skryte w środku borówki; same w sobie nie są specjalnie słodkie, więc jeśli wolicie, koniecznie przygotujcie do nich lukier.
Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.
Lista składników
Ciasto
- 500 g mąki pszennej
- 200 g jogurtu greckiego
- 100 ml mleka
- 1 jajko
- 50 g masła
- 4 łyżki (40 g) cukru
- 1 opakowanie (7 g) suchych drożdży
- Płaska łyżeczka soli
Nadzienie
- 200 g jagód lub borówek
- 2 łyżki (30 g) cukru pudru
- 1 łyżka (15 g) mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania
- Do dużej miski wsyp 500 g mąki pszennej, 40 g drobnego białego cukru, łyżeczkę soli i jedno opakowanie drożdży instant. Zawartość miski krótko przemieszaj za pomocą trzepaczki do równego rozprowadzenia składników.
- Zrób niewielkie zagłębienie w mące i wlej w nie 100 ml lekko ciepłego mleka. Następnie dodaj 200 g jogurtu greckiego i jedno duże jajko. Zawartość miski delikatnie wymieszaj za pomocą sylikonowej szpatułki do wstępnego połączenia składników.
- Dodaj do ciasta 50 g rozpuszczonego i wystudzonego masła. Ciasto ponownie wymieszaj krótko za pomocą sylikonowej szpatułki, tylko do wchłonięcia tłuszczu. Zacznij wyrabiać ciasto dłonią: najpierw w misce, aż cala mąka połączy się z ciastem, a następnie na blacie, do osiągnięcia gładkiej konsystencji. Wyrabianie ciasta w ten sposób zajmie około 10 minut, więc potrzebna będzie odrobina cierpliwości i siły.
- Kiedy ciasto jest już gładkie, uformuj je w kulę i przełóż do lekko naoliwionej miski. Obróć nim kilka razy, żeby pokryć powierzchnię kuli tłuszczem z każdej strony. Miskę z ciastem przykryj szczelnie folią spożywczą i odstaw na 1 – 2 godziny, zależnie od temperatury powietrza, do wyrośnięcia i podwojenia objętości.
- Pod koniec wyrastania ciasta przygotuj nadzienie jagodzianek. Do 200 g jagód lub borówek amerykańskich dodaj dwie łyżki cukru pudru i łyżkę mąki ziemniaczanej. Zawartość miski delikatnie wymieszaj.
- Uformuj bułeczki. Przełóż ciasto na blat i delikatnie wybij z niego powietrze, a następnie ukształtuj w długi walec o długości mniej więcej 36 cm. Podziel na 12 w miarę równych części. Każdy kawałek ciasta uformuj w niewielką kulkę. Na początku zawiń je do środka, następnie połącz je od spodu, zagniatając delikatnie miejsce łączenia i roluj krótko na blacie do uzyskania okrągłego kształtu. Po uformowaniu wszystkich części ciasta przykryj je kawałkiem folii spożywczej, żeby nie wysychały w trakcie nadziewania bułeczek.
- Każdy tak uformowany kawałek ciasta delikatnie rozgnieć na blacie do uzyskania placuszka o grubości mniej więcej 0.5 cm. Blatu nie podsypuj mąką. Na tak przygotowany mały płat ciasta wyłóż łyżkę owoców wraz z cukrem i mąką. Uważaj, żeby nie przeładować bułeczek owocami, bo mogą pękać w trakcie pieczenia. Ciasto zamknij szczelnie nad owocami i uformuj je w podłużny kształt.
- Ukształtowane bułeczki ułóż w równych odstępach na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia i przykryj kawałkiem folii spożywczej na czas nagrzewania piekarnika. Kiedy piekarnik jest nagrzany, posmaruj każdą drożdżówkę odrobiną mleka lub roztrzepanego jajka.
- Jagodzianki piecz w piekarnika rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza, w funkcji góra dół, na około 15 minut, do uzyskania pięknego, złotego koloru.
- Gotowe bułeczki wyjmij z piekarnika i odstaw do lekkiego przestudzenia na około 5 minut, po czym przełóż je na kratkę i wystudź całkowicie. Wystudzone jagodzianki posyp obficie cukrem pudrem lub ozdób lukrem.
- Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze
100 g
- 243 kcal
- Węglowodany: 41 g
- Tłuszcze: 6 g
- Białko: 7 g
- Błonnik: 2 g
1 bułeczka (zakładając 12 bułeczek)
- 237 kcal
- Węglowodany: 40 g
- Tłuszcze: 6 g
- Białko: 7 g
- Błonnik: 2 g
Komentarze
Prześlij komentarz