Dzisiaj zapraszam na świetny pomysł na letnie imprezy – kruche babeczki z kremem i owocami.
Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.
Lista składników
Ciasto
- 1.5 szklanki (200 g) mąki
- 2 łyżki (30 g) cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 100 g masła
- 2 żółtka
Krem i przybranie
- 250 g mascarpone
- 200 g śmietany kremówki (36%)
- 3 łyżki (50 g) cukru pudru
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- Owoce do przybrania babeczek (np. borówki, maliny, truskawki)
Sposób przygotowania
- Przygotuj korpusy babeczek. Do dużej miski wsyp 200 g mąki pszennej, dwie łyżki cukru pudru i łyżeczkę cukru waniliowego. Zawartość miski krótko przemieszaj trzepaczką do równego rozprowadzenia składników.
- Do mąki dodaj 100 g bardzo zimnego masła, prosto z lodówki. Tłuszcz połącz ze składnikami suchymi do uzyskania konsystencji mokrego piasku za pomocą siekacza cukierniczego, noża lub palców. Jeśli używasz dłoni, działaj szybko, żeby nie ogrzać zbytnio masła.
- Kiedy zawartość miski zacznie przypominać ciasto na kruszonkę, dodaj 2 żółtka i zacznij wyrabiać ciasto dłonią. Ciasto wyrabiaj najpierw przez chwilę w misce, aż mąka wchłonie wilgoć pochodzącą z żółtek; następnie wyłóż ciasto na blat. Wyrabiaj je tylko do połączenia się składników i utworzenia przez nie zwartego, niezbyt gładkiego ciasta. Powinno to zająć nie dłużej niż 2 - 3 minuty.
- Tak przygotowane ciasto uformuj w kulę, owiń folią spożywczą i odłóż do lodówki na około 30 minut do całkowitego schłodzenia.
- Po tym czasie wyjmij ciasto na blat i rozwałkuj w płat o grubości około 3 milimetrów. Z ciasta wytnij krążki o średnicy odrobinę większej niż średnica foremek do babeczek. Tak przygotowanymi krążkami wyklej natłuszczone i wysypane kaszą manną foremki.
- Korpusy delikatnie nakłuj widelcem i ponownie odstaw je do lodówki na kolejnych 30 minut.
- Po upływie pół godziny wyjmij babeczki z lodówki. Każdą formę z ciastem wyłóż kawałkiem pogniecionego papieru do pieczenia i obciąż łyżką ryżu, suszonej fasoli lub grochu ceramicznego.
- Babeczki piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza, w funkcji góra dół, przez 15 minut. Następnie wyjmij je z piekarnika i delikatnie pozbądź się ryżu wraz z papierem do pieczenia. Dopiecz babeczki przez kolejnych 10 minut, do uzyskania pięknego złotego koloru.
- Wyjmij babeczki z piekarnika i odstaw na około 10 minut do lekkiego przestudzenia i zestalenia. Kiedy korpusy delikatnie stwardnieją, wyjmij je z foremek i przełóż na kratkę do pełnego wystudzenia.
- Przygotuj krem. Do dużej miski wlej 200 g dobrze schłodzonej, 36% kremówki. Dodaję do niej 250 g zimnego serka mascarpone, 50g cukru pudru i łyżeczkę pasty waniliowej. Zawartość miski ubij mikserem do uzyskania gęstej, gładkiej masy. Na początku użyj niskich obrotów do rozmieszania serka w płynie, a następnie zwiększ moc i ubijaj do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Gotowy krem odstaw do lodówki na czas stygnięcia kruchego ciasta.
- Przełóż krem do rękawa cukierniczego z tylką o kształcie gwiazdki, o średnicy 1cm. Każdą babeczkę wypełnij kremem i udekoruj owocami.
- Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze
1 babeczka (zakładając 16 babeczek o średnicy 6 cm)
- 222 kcal
- Węglowodany: 16 g
- Tłuszcze: 16 g
- Białko: 3 g
- Błonnik: 1 g
Komentarze
Prześlij komentarz