Lody owocowe - bez maszyny!

Upały nie odpuszczają, więc dzisiaj zapraszam na kolejny pomysł na domowe lody.

 
Ponownie przygotujemy lody bez maszyny, bez częstego mieszania, za to z odrobiną likieru cytrynowego dla jeszcze bardziej kremowej konsystencji. Pierwsze skrzypce gra tutaj sos owocowy, podkreślony orzeźwiającym aromatem Limoncello. Lody są gładkie i kremowe, bez żadnych kryształków lodu; ale ponieważ to domowe lody bez żadnych ulepszaczy, pamiętajcie, żeby wyjąć je z zamrażarki pół godziny przed podaniem.

Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.



Lista składników

Syrop owocowy

  • 400 g owoców, np. truskawek, malin, owoców leśnych
  • 3 łyżki (50 g) cukru
  • 50 ml wody
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Lody

  • 600 ml śmietany kremówki 36%
  • 0.5 puszki (ok. 200 g) mleka skondensowanego
  • 25 ml Limoncello

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj sos owocowy. Do rondelka przełóż 400g mrożonych lub świeżych owoców; wsyp do nich 3 łyżki cukru i wlej 50 ml wody oraz 1 łyżeczkę soku z cytryny. Doprowadź je do wrzenia i gotuj, stale mieszając, aż owoce wyraźnie zmiękną, a płyn delikatnie odparuje i zgęstnieje.
  2. Kiedy owoce są już miękkie, zdejmij rondelek z ognia i przelej jego zawartość przez sitko do osobnego naczynia. Owoce, które pozostały na sitku przetrzyj za pomocą sylikonowej szpatułki, żeby pozbyć się pestek i skórek owoców. Odstaw syrop do całkowitego wystudzenia.
  3. Do dużej miski wlej 600 ml dobrze schłodzonej 36 % kremówki. Śmietankę ubij za pomocą miksera, aż podwoi swoją objętość i lekko zgęstnieje. Cały proces ubijania powinien zająć około 5 minut.
  4. Do śmietanki dodaj 200 g mleka skondensowanego i 25 ml Limoncello. Połącz je ze śmietanką za pomocą miksera.
  5. Połowę tak przygotowanej bazy lodów przelej do zmrożonego szklanego pojemnika o pojemności 1.5l. Na śmietankę wylej kilka łyżek zimnego syropu owocowego i przemieszaj zawartość pojemnika za pomocą patyczka, tworząc wzorek. Następnie delikatnie wlej do pojemnika resztę śmietanki i wyrównaj jej powierzchnię za pomocą sylikonowej szpatułki. Na górę ponownie wylej kilka łyżek syropu i powtórz mieszanie. Zachowaj resztę syropu do dekoracji. Pojemnik szczelnie zamknij i odstaw go do zamrażarki na przynajmniej 5 – 6 godzin.
  6. Lody wyjmij z zamrażarki pół godziny przed podaniem. Serwuj z ulubionymi dodatkami, na przykład z dodatkowymi owocami i pozostałym syropem.
  7. Smacznego! 

Przybliżone wartości odżywcze

100 g

  • 367 kcal
  • Węglowodany: 19 g 
  • Tłuszcze: 31 g
  • Białko: 3 g
  • Błonnik: 0 g

1 porcja (zakładając 10 porcji)

  • 294 kcal
  • Węglowodany: 15 g 
  • Tłuszcze: 24 g
  • Białko: 3 g
  • Błonnik: 0 g

Komentarze