Upały nie odpuszczają, więc dzisiaj zapraszam na kolejny pomysł na domowe lody.
Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.
Lista składników
Syrop owocowy
- 400 g owoców, np. truskawek, malin, owoców leśnych
- 3 łyżki (50 g) cukru
- 50 ml wody
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Lody
- 600 ml śmietany kremówki 36%
- 0.5 puszki (ok. 200 g) mleka skondensowanego
- 25 ml Limoncello
Sposób przygotowania
- Przygotuj sos owocowy. Do rondelka przełóż 400g mrożonych lub świeżych owoców; wsyp do nich 3 łyżki cukru i wlej 50 ml wody oraz 1 łyżeczkę soku z cytryny. Doprowadź je do wrzenia i gotuj, stale mieszając, aż owoce wyraźnie zmiękną, a płyn delikatnie odparuje i zgęstnieje.
- Kiedy owoce są już miękkie, zdejmij rondelek z ognia i przelej jego zawartość przez sitko do osobnego naczynia. Owoce, które pozostały na sitku przetrzyj za pomocą sylikonowej szpatułki, żeby pozbyć się pestek i skórek owoców. Odstaw syrop do całkowitego wystudzenia.
- Do dużej miski wlej 600 ml dobrze schłodzonej 36 % kremówki. Śmietankę ubij za pomocą miksera, aż podwoi swoją objętość i lekko zgęstnieje. Cały proces ubijania powinien zająć około 5 minut.
- Do śmietanki dodaj 200 g mleka skondensowanego i 25 ml Limoncello. Połącz je ze śmietanką za pomocą miksera.
- Połowę tak przygotowanej bazy lodów przelej do zmrożonego szklanego pojemnika o pojemności 1.5l. Na śmietankę wylej kilka łyżek zimnego syropu owocowego i przemieszaj zawartość pojemnika za pomocą patyczka, tworząc wzorek. Następnie delikatnie wlej do pojemnika resztę śmietanki i wyrównaj jej powierzchnię za pomocą sylikonowej szpatułki. Na górę ponownie wylej kilka łyżek syropu i powtórz mieszanie. Zachowaj resztę syropu do dekoracji. Pojemnik szczelnie zamknij i odstaw go do zamrażarki na przynajmniej 5 – 6 godzin.
- Lody wyjmij z zamrażarki pół godziny przed podaniem. Serwuj z ulubionymi dodatkami, na przykład z dodatkowymi owocami i pozostałym syropem.
- Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze
100 g
- 367 kcal
- Węglowodany: 19 g
- Tłuszcze: 31 g
- Białko: 3 g
- Błonnik: 0 g
1 porcja (zakładając 10 porcji)
- 294 kcal
- Węglowodany: 15 g
- Tłuszcze: 24 g
- Białko: 3 g
- Błonnik: 0 g
Komentarze
Prześlij komentarz