Sałatka z grillowaną cukinią

Dzisiaj zapraszam na lekką i orzeźwiającą sałatkę z cukinii. 

 


Świetnie sprawdzi się i na grillu, i zamiast ziemniaków jako dodatek do letniego obiadu – genialnie smakuje na ciepło! Mocno cytrynowy dressing nadaje jej charakteru, ogórek, pomidor i zioła wprowadzającą nutę świeżości, kuskus dodaje całości struktury, a ta grillowana cukinia? Po prostu niebo w gębie.

Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.



Lista składników

Dressing

  • 1 łyżka (ok. 15 g) tahini, pasty z sezamu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • Skórka i sok z jednej cytryny
  • 1 łyżka (ok. 15 g) miodu
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • Sól i pieprz do smaku
  • 1 ząbek czosnku

Grillowane warzywa

  • 2 cukinie (ok. 300 g)
  • 1 łyżka (ok. 15 g) oliwy z oliwek
  • Sól i pieprz do smaku
  • Zielona cebulka (ok. 50 g)

Sałatka

  • 1/2 ogórka (ok. 150 g)
  • Garść (ok. 150 g) pomidorków koktajlowych
  • Duży pęczek pietruszki
  • Mały pęczek mięty
  • Mały pęczek kolendry
  • 150 g kaszy kuskus
  • 1 kostka rosołowa bez soli
  • 190 ml wody
  • 20 g orzeszków piniowych
  • Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj dressing. Do miseczki wlej sok z jednej dużej cytryny, dwie łyżki oliwy z oliwek, jedną łyżkę miodu i jedną łyżkę pasty tahini. Dodaj świeżo startą skórkę z jednej cytryny, ¼ łyżeczki ziela angielskiego w proszku i ¼ łyżeczki cynamonu. Dressing dopraw do smaku solą i mielonym czarnym pieprzem i dodaj jeden przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Zawartość miseczki dokładnie wymieszaj do uzyskania gładkiego sosu.
  2. Przygotuj świeże warzywa i zioła. Pomidorki pokrój na pół. ½ dużego ogórka szklarniowego przetnij wzdłuż i za pomocą łyżeczki pozbądź się wilgotnych pestek. Pokrój wydrążonego ogórka w około 0.5 cm kostkę. Pietruszkę, kolendrę i miętę drobno posiekaj.
  3. Dwie średnie cukinie dokładnie umyj, odkrój pozostałości łodygi i pokrój pod lekkim skosem, w około 0.5 cm plastry. Przełóż je do dużej miski i dodaj do nich dwie łyżki oliwy z oliwek. Dopraw cukinie dwie solidnymi szczyptami soli i taką samą ilością mielonego, czarnego pieprzu. Zawartość miski wymieszaj, żeby oliwa pokryła każdą część warzyw, a przyprawy dokładnie się rozprowadziły.
  4. Rozgrzej patelnię grillową, wyłóż na nią plastry cukinii i grilluj je po dwie minuty z każdej strony do uzyskania wyraźnych, przypieczonych śladów. Gotowe plastry cukinii zdejmij z patelni i odłóż na talerz. Grillowanie przeprowadź w dwóch-trzech partiach.
  5. W międzyczasie przyrządź kuskus według zaleceń producenta, używając gorącego bulionu warzywnego zamiast wody. Kaszę po przygotowaniu dopraw do smaku solą i mielonym czarnym pieprzem, a następnie dokładnie wymieszaj.
  6. Zieloną cebulkę wrzuć do miski po cukinii. Dokładnie obtocz ją w tłuszczu, który pozostał na dnie. Cebulkę wyłóż na rozgrzaną patelnię grillową i grilluj ją z każdej strony, po dwie minuty, do uzyskania wyraźnych pręg. Zdejmij cebulkę z patelni i przełóż ją na deskę do krojenia. Białe części pokrój w mniejsze, około dwucentymetrowe kawałki. Rozgałęzione części szczypioru pozostaw w całości i wykorzystaj do dekoracji sałatki.
  7. Orzeszki pinii wrzuć na rozgrzaną patelnię i upraż, stale mieszając, przez około jedną, dwie minuty. Gotowe orzeszki pinii powinny nabrać pięknego złotego koloru i uwolnić orzechowy aromat. Odpowiednio uprażone orzeszki zdejmij z ognia i przełóż do osobnego naczynia.
  8. Złóż sałatkę. Do dużej miski dodaj kuskus, pomidorki, ogórka, grillowaną cukinię, białe części zielonej cebulki i trzy solidne łyżki dressingu. Dorzuć około ¾ posiekanej pietruszki, dwie garście kolendry i taką samą ilość mięty. Zawartość miski delikatnie wymieszaj za pomocą dwóch łyżek do równego rozprowadzenia składników.
  9. Po wymieszaniu składników przyozdób sałatkę zielonymi częściami cebulki, zwilż ją wszystko kilkoma łyżkami dressingu i posyp resztą siekanych ziół. Wierzch posyp prażonymi orzeszkami pinii. Sałatkę podawaj na ciepło lub na zimno.
  10. Smacznego!

Przybliżone wartości odżywcze

100 g
  • 118 kcal
  • Węglowodany: 14 g 
  • Tłuszcze: 5 g
  • Białko: 3 g
  • Błonnik: 2 g

1 porcja (zakładając 6 porcji)

  • 203 kcal
  • Węglowodany: 24 g 
  • Tłuszcze: 9 g
  • Białko: 6 g
  • Błonnik: 3 g

Komentarze