Dzisiaj zapraszam na lekką i orzeźwiającą sałatkę z cukinii.
Świetnie sprawdzi się i na grillu, i zamiast ziemniaków jako dodatek do letniego obiadu – genialnie smakuje na ciepło! Mocno cytrynowy dressing nadaje jej charakteru, ogórek, pomidor i zioła wprowadzającą nutę świeżości, kuskus dodaje całości struktury, a ta grillowana cukinia? Po prostu niebo w gębie.
Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.
Lista składników
Dressing
- 1 łyżka (ok. 15 g) tahini, pasty z sezamu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- Skórka i sok z jednej cytryny
- 1 łyżka (ok. 15 g) miodu
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- Sól i pieprz do smaku
- 1 ząbek czosnku
Grillowane warzywa
- 2 cukinie (ok. 300 g)
- 1 łyżka (ok. 15 g) oliwy z oliwek
- Sól i pieprz do smaku
- Zielona cebulka (ok. 50 g)
Sałatka
- 1/2 ogórka (ok. 150 g)
- Garść (ok. 150 g) pomidorków koktajlowych
- Duży pęczek pietruszki
- Mały pęczek mięty
- Mały pęczek kolendry
- 150 g kaszy kuskus
- 1 kostka rosołowa bez soli
- 190 ml wody
- 20 g orzeszków piniowych
- Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
- Przygotuj dressing. Do miseczki wlej sok z jednej dużej cytryny, dwie łyżki oliwy z oliwek, jedną łyżkę miodu i jedną łyżkę pasty tahini. Dodaj świeżo startą skórkę z jednej cytryny, ¼ łyżeczki ziela angielskiego w proszku i ¼ łyżeczki cynamonu. Dressing dopraw do smaku solą i mielonym czarnym pieprzem i dodaj jeden przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Zawartość miseczki dokładnie wymieszaj do uzyskania gładkiego sosu.
- Przygotuj świeże warzywa i zioła. Pomidorki pokrój na pół. ½ dużego ogórka szklarniowego przetnij wzdłuż i za pomocą łyżeczki pozbądź się wilgotnych pestek. Pokrój wydrążonego ogórka w około 0.5 cm kostkę. Pietruszkę, kolendrę i miętę drobno posiekaj.
- Dwie średnie cukinie dokładnie umyj, odkrój pozostałości łodygi i pokrój pod lekkim skosem, w około 0.5 cm plastry. Przełóż je do dużej miski i dodaj do nich dwie łyżki oliwy z oliwek. Dopraw cukinie dwie solidnymi szczyptami soli i taką samą ilością mielonego, czarnego pieprzu. Zawartość miski wymieszaj, żeby oliwa pokryła każdą część warzyw, a przyprawy dokładnie się rozprowadziły.
- Rozgrzej patelnię grillową, wyłóż na nią plastry cukinii i grilluj je po dwie minuty z każdej strony do uzyskania wyraźnych, przypieczonych śladów. Gotowe plastry cukinii zdejmij z patelni i odłóż na talerz. Grillowanie przeprowadź w dwóch-trzech partiach.
- W międzyczasie przyrządź kuskus według zaleceń producenta, używając gorącego bulionu warzywnego zamiast wody. Kaszę po przygotowaniu dopraw do smaku solą i mielonym czarnym pieprzem, a następnie dokładnie wymieszaj.
- Zieloną cebulkę wrzuć do miski po cukinii. Dokładnie obtocz ją w tłuszczu, który pozostał na dnie. Cebulkę wyłóż na rozgrzaną patelnię grillową i grilluj ją z każdej strony, po dwie minuty, do uzyskania wyraźnych pręg. Zdejmij cebulkę z patelni i przełóż ją na deskę do krojenia. Białe części pokrój w mniejsze, około dwucentymetrowe kawałki. Rozgałęzione części szczypioru pozostaw w całości i wykorzystaj do dekoracji sałatki.
- Orzeszki pinii wrzuć na rozgrzaną patelnię i upraż, stale mieszając, przez około jedną, dwie minuty. Gotowe orzeszki pinii powinny nabrać pięknego złotego koloru i uwolnić orzechowy aromat. Odpowiednio uprażone orzeszki zdejmij z ognia i przełóż do osobnego naczynia.
- Złóż sałatkę. Do dużej miski dodaj kuskus, pomidorki, ogórka, grillowaną cukinię, białe części zielonej cebulki i trzy solidne łyżki dressingu. Dorzuć około ¾ posiekanej pietruszki, dwie garście kolendry i taką samą ilość mięty. Zawartość miski delikatnie wymieszaj za pomocą dwóch łyżek do równego rozprowadzenia składników.
- Po wymieszaniu składników przyozdób sałatkę zielonymi częściami cebulki, zwilż ją wszystko kilkoma łyżkami dressingu i posyp resztą siekanych ziół. Wierzch posyp prażonymi orzeszkami pinii. Sałatkę podawaj na ciepło lub na zimno.
- Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze
100 g- 118 kcal
- Węglowodany: 14 g
- Tłuszcze: 5 g
- Białko: 3 g
- Błonnik: 2 g
1 porcja (zakładając 6 porcji)
- 203 kcal
- Węglowodany: 24 g
- Tłuszcze: 9 g
- Białko: 6 g
- Błonnik: 3 g
Komentarze
Prześlij komentarz