Sernik cytrynowy na zimno z malinami

Dzisiaj zapraszam na deser idealny na upały, czyli cytrynowy sernik na zimno z malinami. 


To bardzo prosty przepis, do którego można użyć zarówno serem mielonego własnoręcznie, jak i gotowego z wiaderka. Sernik wychodzi piękny, wysoki i stabilny, czyli dokładnie taki jaki powinien być. W smaku jest subtelnie kwaskowy i niesamowicie orzeźwiający, wręcz idealny, jeśli weźmiemy pod uwagę pogodę panująca za oknem, konsystencja masy serowej jest gładka, a galaretka i owoce dodają całości uroku.  

Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.



Lista składników

  • 2 galaretki cytrynowe
  • 250 ml wody
  • 1 galaretka malinowa
  • 500 ml wody
  •  12-15 (ok. 50 g) biszkoptów
  • 200 ml śmietany kremówki (30-36%)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 750 g sera twarogowego (z wiaderka lub mielonego własnoręcznie)
  • 200 g malin

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj galaretki. Dwa opakowania galaretki cytrynowej zalej 250 ml gorącej wody. Zawartość naczynia wymieszaj, aż cała żelatyna rozpuści się w płynie, i odstaw galaretkę do całkowitego wystudzenia. Jedną galaretkę malinową zalej 500 ml gorącej wody, dokładnie wymieszaj do rozpuszczenia żelatyny i również odstaw do całkowitego wystudzenia.
  2. Na dnie natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia okrągłej tortownicy (20 – 23 cm) ułóż okrągłe biszkopty.
  3. Kiedy galaretka cytrynowa zaczyna gęstnieć, możesz zacząć szykować masę serową. Do 200 ml zimnej śmietanki kremówki (36 %) dodaj 3 łyżki cukru pudru. Śmietankę wraz z cukrem ubij za pomocą miksera do uzyskania gęstej sztywnej masy.
  4. 750 g trzykrotnie zmielonego, półtłustego twarogu (lub sera z wiaderka) ucieraj przez chwilę za pomocą miksera, żeby rozbić ewentualne grudki sera pozostałe po mieleniu. Do roztartego sera dodaj w kilku partiach tężejącą galaretkę cytrynową, miksując na niskich obrotach miksera. Upewniaj się przy tym, czy galaretka nie zbiera się na dnie naczynia.
  5. Po użyciu całej galaretki dodaj od razu ubitą śmietankę, żeby zdążyć przed stężeniem sera. Śmietankę dodawaj do sera w kilku partiach i za każdym razem delikatnie łącz zawartość miski za pomocą sylikonowej szpatułki.
  6. Masę serową przełóż do formy wyłożonej biszkoptami. Najpierw wyłóż kilka łyżek na spód blachy i delikatnie rozprowadź tak, żeby nie przesunąć biszkoptów. Następnie wyłóż resztę masy serowej i wyrównaj wierzch. Na górze ciasta od razu ułóż maliny, delikatnie wciskając je w masę serową. Tak przygotowany sernik odstaw do lodówki na co najmniej godzinę.
  7. Po tym czasie wyjmij sernik z lodówki i delikatnie zalej go wystudzoną galaretką malinową. Zalany galaretką sernik odłóż ponownie do lodówki, do całkowitego zestalenia. Na tym etapie powinno to zająć kolejną godzinę lub dwie.
  8. Smacznego!

Przybliżone wartości odżywcze

100 g

  • 167 kcal
  • Węglowodany: 18 g 
  • Tłuszcze: 6 g
  • Białko: 9 g
  • Błonnik: 1 g

1 kawałek (zakładając 10 kawałków)

  • 277 kcal
  • Węglowodany: 30 g 
  • Tłuszcze: 11 g
  • Białko: 15 g
  • Błonnik: 1 g

Komentarze