Dzisiaj zapraszam na deser idealny na upały, czyli cytrynowy sernik na zimno z malinami.
To bardzo prosty przepis, do którego można użyć zarówno serem mielonego własnoręcznie, jak i gotowego z wiaderka. Sernik wychodzi piękny, wysoki i stabilny, czyli dokładnie taki jaki powinien być. W smaku jest subtelnie kwaskowy i niesamowicie orzeźwiający, wręcz idealny, jeśli weźmiemy pod uwagę pogodę panująca za oknem, konsystencja masy serowej jest gładka, a galaretka i owoce dodają całości uroku.
Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.
Lista składników
- 2 galaretki cytrynowe
- 250 ml wody
- 1 galaretka malinowa
- 500 ml wody
- 12-15 (ok. 50 g) biszkoptów
- 200 ml śmietany kremówki (30-36%)
- 3 łyżki cukru pudru
- 750 g sera twarogowego (z wiaderka lub mielonego własnoręcznie)
- 200 g malin
Sposób przygotowania
- Przygotuj galaretki. Dwa opakowania galaretki cytrynowej zalej 250 ml gorącej wody. Zawartość naczynia wymieszaj, aż cała żelatyna rozpuści się w płynie, i odstaw galaretkę do całkowitego wystudzenia. Jedną galaretkę malinową zalej 500 ml gorącej wody, dokładnie wymieszaj do rozpuszczenia żelatyny i również odstaw do całkowitego wystudzenia.
- Na dnie natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia okrągłej tortownicy (20 – 23 cm) ułóż okrągłe biszkopty.
- Kiedy galaretka cytrynowa zaczyna gęstnieć, możesz zacząć szykować masę serową. Do 200 ml zimnej śmietanki kremówki (36 %) dodaj 3 łyżki cukru pudru. Śmietankę wraz z cukrem ubij za pomocą miksera do uzyskania gęstej sztywnej masy.
- 750 g trzykrotnie zmielonego, półtłustego twarogu (lub sera z wiaderka) ucieraj przez chwilę za pomocą miksera, żeby rozbić ewentualne grudki sera pozostałe po mieleniu. Do roztartego sera dodaj w kilku partiach tężejącą galaretkę cytrynową, miksując na niskich obrotach miksera. Upewniaj się przy tym, czy galaretka nie zbiera się na dnie naczynia.
- Po użyciu całej galaretki dodaj od razu ubitą śmietankę, żeby zdążyć przed stężeniem sera. Śmietankę dodawaj do sera w kilku partiach i za każdym razem delikatnie łącz zawartość miski za pomocą sylikonowej szpatułki.
- Masę serową przełóż do formy wyłożonej biszkoptami. Najpierw wyłóż kilka łyżek na spód blachy i delikatnie rozprowadź tak, żeby nie przesunąć biszkoptów. Następnie wyłóż resztę masy serowej i wyrównaj wierzch. Na górze ciasta od razu ułóż maliny, delikatnie wciskając je w masę serową. Tak przygotowany sernik odstaw do lodówki na co najmniej godzinę.
- Po tym czasie wyjmij sernik z lodówki i delikatnie zalej go wystudzoną galaretką malinową. Zalany galaretką sernik odłóż ponownie do lodówki, do całkowitego zestalenia. Na tym etapie powinno to zająć kolejną godzinę lub dwie.
- Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze
100 g
- 167 kcal
- Węglowodany: 18 g
- Tłuszcze: 6 g
- Białko: 9 g
- Błonnik: 1 g
1 kawałek (zakładając 10 kawałków)
- 277 kcal
- Węglowodany: 30 g
- Tłuszcze: 11 g
- Białko: 15 g
- Błonnik: 1 g
Komentarze
Prześlij komentarz