Lato w pełni, a to oznacza, że sezon na świeże, soczyste owoce trwa w najlepsze. Tym razem na warsztat weźmiemy śliwki i przygotujemy proste, pyszne ciasto na kruchym spodzie z delikatną, budyniową pianką.
Ciasto pachnie niesamowicie. Spód jest kruchy, maślany i przyjemnie waniliowy; śliwki są przełamują słodycz ciasta i wprowadzają kwaskowe nuty, a budyniowa pianka jest leciutka i delikatna. Idealne ciacho do kawy, nie tylko na weekend!
Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.
Lista składników
Ciasto
- Czubate 2 szklanki (ok. 300 g) mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ szklanki (100 g) cukru
- 200 g masła
- 3 żółtka
- 1.5 łyżeczki pasty waniliowej
- Szczypta soli
Przełożenie
- 350 g śliwek
- 3 białka
- ¼ szklanki (50 g) cukru
- 1 łyżka (10 g) cukru waniliowego
- 1 budyń waniliowy bez cukru
- ¼ szklanki oleju
- Cukier puder do posypania
Sposób przygotowania
- Przygotuj ciasto kruche. Do mąki dodaj cukier, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Wymieszaj składniki trzepaczką. Dodaj zimne, pokrojone w kostkę masło i zarób do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dodaj żółtka i pastę waniliową i wyrabiaj do połączenia składników. Wyłóż ciasto na blat i uformuj w gładką kulę. Odkrój 1/3 ciasta. Obie części owiń w folię spożywczą i włóż do zamrażarki na około pół godziny.
- Śliwki pokrój w połówki lub ćwiartki.
- Po 30 minutach większą część ciasta zetrzyj na tarce do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia kwadratowej blaszki o boku 20 cm. Startym ciastem szczelnie wyklej dno blaszki. Ciasto nakłuj widelcem i odstaw je do lodówki.
- Trzy białka o temperaturze pokojowej wlej do miski i ubij je mikserem do uzyskania gęstej, puszystej piany. Ubijanie zacznij od niskich obrotów i zwiększ je wraz z powiększaniem się objętości białek. Kiedy łopatki miksera zaczną pozostawiać na białkach wyraźny ślad, zwiększ jego moc na wysokie obroty i zacznij dodawać cukier, waniliowy i zwykły. Cukier dodawaj w małych ilościach, za każdym razem mieszając dokładanie zawartość miski. Po dodaniu całego cukru białka powinny stać się gęste i lśniące.
- Do białek dodaj jedno opakowanie budyniu waniliowego bez cukru, ponownie dodając niewielkie ilości proszku i za każdym razem dokładnie łącząc go z białkami.
- 60 ml oleju rzepakowego wlej do białek wąską strużką, nie przerywając mieszania.
- Na kruchy spód wyłóż pokrojone śliwki, skórką do dołu, przykryj je budyniową pianką i wyrównaj. Na piankę zetrzyj mniejszą część ciasta.
-
Ciasto piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni
Celsjusza w funkcji góra dół, na środkowej półce, przez około 50 minut. Po 20
minutach przykryj ciasto kawałkiem folii spożywczej, żeby za bardzo nie przypiec pianki.
- Upieczone ciasto wystudź całkowicie i posyp cukrem pudrem.
- Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze
100 g
- 349 kcal
- Węglowodany: 38 g
- Tłuszcze: 20 g
- Białko: 5 g
- Błonnik: 1 g
1 kawałek (zakładając 16 kawałków)
- 265 kcal
- Węglowodany: 29 g
- Tłuszcze: 16 g
- Białko: 3 g
- Błonnik: 1 g
Komentarze
Prześlij komentarz