Ciasto ze śliwkami i budyniową pianką na kruchym spodzie

Lato w pełni, a to oznacza, że sezon na świeże, soczyste owoce trwa w najlepsze. Tym razem na warsztat weźmiemy śliwki i przygotujemy proste, pyszne ciasto na kruchym spodzie z delikatną, budyniową pianką.

  

Ciasto pachnie niesamowicie.  Spód jest kruchy, maślany i przyjemnie waniliowy; śliwki są przełamują słodycz ciasta i wprowadzają kwaskowe nuty, a budyniowa pianka jest leciutka i delikatna. Idealne ciacho do kawy, nie tylko na weekend!

Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.



Lista składników

Ciasto

  • Czubate 2 szklanki (ok. 300 g) mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ szklanki (100 g) cukru
  • 200 g masła
  • 3 żółtka
  • 1.5 łyżeczki pasty waniliowej
  • Szczypta soli

Przełożenie

  • 350 g śliwek
  • 3 białka
  • ¼ szklanki (50 g) cukru
  • 1 łyżka (10 g) cukru waniliowego
  • 1 budyń waniliowy bez cukru
  • ¼ szklanki oleju
  • Cukier puder do posypania

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj ciasto kruche. Do mąki dodaj cukier, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Wymieszaj składniki trzepaczką. Dodaj zimne, pokrojone w kostkę masło i zarób do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dodaj żółtka i pastę waniliową i wyrabiaj do połączenia składników. Wyłóż ciasto na blat i uformuj w gładką kulę. Odkrój 1/3 ciasta. Obie części owiń w folię spożywczą i włóż do zamrażarki na około pół godziny.
  2. Śliwki pokrój w połówki lub ćwiartki.
  3. Po 30 minutach większą część ciasta zetrzyj na tarce do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia kwadratowej blaszki o boku 20 cm. Startym ciastem szczelnie wyklej dno blaszki. Ciasto nakłuj widelcem i odstaw je do lodówki.
  4. Trzy białka o temperaturze pokojowej wlej do miski i ubij je mikserem do uzyskania gęstej, puszystej piany. Ubijanie zacznij od niskich obrotów i zwiększ je wraz z powiększaniem się objętości białek. Kiedy łopatki miksera zaczną pozostawiać na białkach wyraźny ślad, zwiększ jego moc na wysokie obroty i zacznij dodawać cukier, waniliowy i zwykły. Cukier dodawaj w małych ilościach, za każdym razem mieszając dokładanie zawartość miski. Po dodaniu całego cukru białka powinny stać się gęste i lśniące.
  5. Do białek dodaj jedno opakowanie budyniu waniliowego bez cukru, ponownie dodając niewielkie ilości proszku i za każdym razem dokładnie łącząc go z białkami.
  6. 60 ml oleju rzepakowego wlej do białek wąską strużką, nie przerywając mieszania.
  7. Na kruchy spód wyłóż pokrojone śliwki, skórką do dołu, przykryj je budyniową pianką i wyrównaj. Na piankę zetrzyj mniejszą część ciasta.
  8. Ciasto piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza w funkcji góra dół, na środkowej półce, przez około 50 minut. Po 20 minutach przykryj ciasto kawałkiem folii spożywczej, żeby za bardzo nie przypiec pianki.
  9. Upieczone ciasto wystudź całkowicie i posyp cukrem pudrem.
  10. Smacznego!

Przybliżone wartości odżywcze

100 g

  • 349 kcal
  • Węglowodany: 38 g 
  • Tłuszcze: 20 g
  • Białko: 5 g
  • Błonnik: 1 g

1 kawałek (zakładając 16 kawałków)

  • 265 kcal
  • Węglowodany: 29 g 
  • Tłuszcze: 16 g
  • Białko: 3 g
  • Błonnik: 1 g

Komentarze