Krucha tarta z zieloną fasolką

Dzisiaj zapraszam na sycący, ale nie zapychający obiad, który dobrze jest przyrządzić w sezonie na fasolkę szparagową – tartę z zieloną fasolką.


Kruchy spód jest przyjemnie maślany, śmietanowe nadzienie wprost aksamitne, a mięsko wprowadza delikatny, wędzony smak. Wszystko to wzbogacone jest przez suszone pomidory i mozzarellę.

Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.



Lista składników

Ciasto

  • 1.5 szklanki (200 g) mąki pszennej
  • 100 g masła
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 łyżki zimnej wody

Nadzienie

  • 200 g zielonej fasolki
  • 2 łyżki (ok. 50 g) suszonych pomidorów
  • 130 g wędzonego boczku, szynki lub pancetty
  • 2 jajka
  • ¾ szklanki (150 g) śmietanki 18%
  • 3 łyżki (60 g) kwaśnej śmietany
  • Sól i pieprz do smaku
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 100 g mozzarelli w kulce
  • Pietruszka
Sposób przygotowania
  1. Przygotowanie tarty rozpocznij od kruchego spodu. W tym celu do miski wsyp mąkę, dodaj szczyptę soli oraz pokrojone w kostkę, zimne masło. Ciasto zarabiaj nożem do uzyskania drobnych grudek masła; całość powinna przypominać konsystencją mokry piasek.
  2. Dodaj około dwie łyżki zimnej wody i zacznij wyrabiać ciasto dłonią, na początku w misce. Następnie wyłóż je na blat i pracuj z nim przez około 2 – 3 minuty do momentu, aż składniki całkowicie się połączą. Z ciastem pracuj szybko, by nie ogrzać zbytnio masła.
  3. Gotowe ciasto uformuj w kulę, owiń folią spożywczą i odłóż do lodówki na około 30 minut.
  4. Po 30 minutach w lodówce wyłóż ciasto na spód na podsypany mąką blat, oprósz delikatnie z wierzchu i rozwałkuj w spory płat o grubości około 3 – 4 milimetrów.
  5. Przenieś ciasto na natłuszczoną formę o średnicy 20 cm i wyklej ją w taki sposób, żeby nie pozostawić żadnych szczelin. Ciasto delikatnie nakłuj widelcem na całej powierzchni, wyłóż je papierem do pieczenia i obciąż ryżem lub grochem ceramicznym. Dzięki temu ciasto nie zdeformuje się w trakcie podpiekania.
  6. Piecz ciasto w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza, grzejącym w funkcji góra dół, przez około 30 minut – do momentu, aż nabierze złotego koloru.
  7. W międzyczasie przygotuj nadzienie. 200g umytej i osuszonej zielonej fasolki dokładnie oczyść z szypułek i nieapetycznych końcówek. Pokrój ją w około 3 cm kawałki. 50g suszonych pomidorów, które kroję w około centymetrową kostkę.
  8. Fasolkę wrzuć do wrzącej, osolonej wody i gotuj pod przykryciem przez około 3 minuty. Po tym czasie zdejmij garnek z fasolką z ognia, przełóż ją do durszlaka i przepłucz dużą ilością zimnej wody. Zblanszowaną fasolkę na chwilę odstaw.
  9. 130 g pokrojonej w kostkę pancetty, wędzonego boczku lub szynki przełóż na zimną patelnię, włącz średnio niskie grzanie i delikatnie podsmaż przez kilka minut do uzyskania, pięknego złotego koloru i wytopienia nadmiaru tłuszczu. Gotowe mięsko zdejmij z patelni i przełóż na wyłożony ręcznikiem papierowym talerz, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  10. Do dzbanka wlej dwa duże jajka i 150 ml 18% śmietanki. Następnie dodaj trzy łyżki kwaśnej śmietany i dopraw wszystko dwiema szczyptami soli, solidną szczyptą mielonego czarnego pieprzu i ½ łyżeczki gałki muszkatołowej. Zawartość naczynia dokładnie wymieszaj do całkowitego połączenia się składników.
  11. Po 30 minutach wyjmij tartę z piekarnika i pozbądź się ryżu wraz z papierem do pieczenia. Dno kruchego korpusu posyp mniej więcej połową podsmażonej przed chwilą pancetty i przykryj ją odcedzoną z wody zieloną fasolką. Na fasolce ułóż pokrojone w kostkę suszone pomidory i resztę pancetty. Zalej wszystko jajeczno-śmietanowym nadzieniem, wypełniając nim niemal cały kruchy korpus. Na górze tarty ułóż rozdartą w dłoniach kulkę mozzarelli.
  12. Tartę włóż ponownie do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza w funkcji góra dół na około 30-35 minut – do momentu aż góra tarty pięknie się zarumieni.
  13. Wyjmij tartę z piekarnika i odstaw na 5 minut do lekkiego przestudzenia.
  14. Smacznego!

Przybliżone wartości odżywcze

100 g

  • 313 kcal
  • Węglowodany: 19 g 
  • Tłuszcze: 22 g
  • Białko: 10 g
  • Błonnik: 1 g

1 porcja (zakładając 4 porcje)

  • 664 kcal
  • Węglowodany: 40 g
  • Tłuszcze: 47 g
  • Białko: 21 g
  • Błonnik: 2 g

Komentarze