Mus truskawkowy

Dzisiaj zapraszam prosty w przygotowaniu deser jednoporcjowy, składający się z zaledwie czterech składników. 
 

To pyszny i delikatny mus truskawkowy lub, jak nazywa go siostra Anastazja, legumina starowiejska. Mus jest puszysty i subtelnie truskawkowy, a dodatek świeżych owoców sprawia, że to idealny letni deser.

Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.


 

Lista składników (na 8 porcji)

Mus truskawkowy

  • 1 łyżka (12 g) żelatyny
  • 500 g truskawek
  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 5 łyżek (50 g) cukru pudru

Przybranie

  • 300 ml śmietanki kremówki
  • Świeże owoce (u mnie: 330 g truskawek, pół brzoskwini)

Sposób przygotowania

  1. 12 g żelatyny w proszku wsyp do 120 ml gorącej wody i wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Tak przygotowaną żelatynę odstaw na kilka minut do wystudzenia.
  2. 500 g truskawek przepłucz, osusz i oczyść z szypułek. Przełóż je do dużego naczynia i zmiksuj do uzyskania gładkiego sosu.
  3. Do dużej miski wlej 500 ml zimnej śmietanki (36%). Dodaj do niej 50 g cukru pudru i ubij za pomocą miksera do uzyskania sztywnego kremu, zaczynając od niskich obrotów i stopniowo je zwiększając.
  4. Kiedy kremówka jest ubita, zmniejsz moc miksera do minimum i zacznij dodawać sos truskawkowy. Rób to powoli, wąskim strumieniem, cały czas mieszając zawartość miski. Po dodaniu całego płynu miksuj wszystko jeszcze przez około 30 sekund do równego rozprowadzenia owoców w śmietanie.
  5. Do rozpuszczonej żelatyny w temperaturze pokojowej dodaj do dwie łyżki truskawkowego kremu i wymieszaj do całkowitego połączenia. Po zahartowaniu żelatyny dodaj ją do truskawkowego kremu: wlej ją do miski z kremem i dokładnie połącz za pomocą miksera do równego rozprowadzenia. Krem może od razu zacząć gęstnieć.
  6. Mus rozdziel równo pomiędzy naczynia, w których będzie podawany. Odłóż mus do lodówki na przynajmniej godzinę lub do momentu podania.
  7. Ozdób mus tuż przed podaniem, wedle uznania. Ja 250 g oczyszczonych truskawek rozgniatam za pomocą widelca, tworząc sos z dużymi kawałkami owoców. Jedną brzoskwinię dokładnie myję, usuwam z niej pestkę i kroję w mniej więcej półcentymetrowe kawałki. 300 ml zimnej kremówki (36%) wlewam do miski i ubijam na sztywny krem. Do każdej szklanki z musem wykładam po jednej łyżce rozgniecionych truskawek, jednej łyżce ubitej śmietanki i po kilka kawałków pokrojonej w kostkę brzoskwini. Deser wykańczam niewielką truskawką przekrojoną na pół.
  8. Smacznego!

Przybliżone wartości odżywcze

1 porcja (zakładając 8 porcji)

  • 436 kcal
  • Węglowodany: 19 g 
  • Tłuszcze: 39 g
  • Białko: 3 g
  • Błonnik: 2 g

Komentarze