Dzisiaj zapraszam na danie doprawione odrobiną cynamonu i nostalgii - puszyste, drożdżowe racuchy z jabłkami.
Patrzę na talerz z gotowymi racuszkami i od razu mam przed oczami te ogromne ilości racuchów, które robiła babcia. Tych na szczęście jest odrobinę mniej i myślę, że znikną dosyć szybko – bo są puszyste, delikatne i pachną niesamowicie. Zapach jabłek i cynamonu to jedna z lepszych kombinacji, jakie można poczuć w kuchni – a wszystko to doprawione szczyptą nostalgii, która pozwala wrócić wspomnieniami do beztroskich czasów dzieciństwa.
Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.
Lista składników
- 2 szklanki (250 g) mąki
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 7 g suchych drożdży (lub 25 g drożdży świeżych)
- ½ łyżeczki cynamonu
- 1 szklanka (250 ml) mleka
- 1 duże jajko
- 2 jabłka (ok. 220-250 g po obraniu)
- Olej do smażenia (ok. 30-50 ml)
Sposób przygotowania
- Przygotuj ciasto drożdżowe. Do dużej miski wsyp 250 g mąki pszennej, jedno opakowanie drożdży instant, łyżkę drobnego cukru, czubatą łyżeczką cukru z wanilią i pół łyżeczki cynamonu. Składniki suche przemieszaj do całkowitego połączenia.
- Do miski dodaj 250 ml lekko ciepłego mleka i jedno jajko. Zawartość miski wymieszaj za pomocą sylikonowej szpatułki do uzyskania gładkiego ciasta. Gotowe ciasto odstaw pod przykryciem do wyrośnięcia na około godzinę.
- Pod koniec wyrastania ciasta zajmij się jabłkami. Dwa średniej wielkości jabłka obierz ze skórki i oczyść z gniazd nasiennych. Oczyszczone jabłka podziel w ósemki i pokrój w plasterki grubości około 2 milimetrów.
- Owoce przełóż do ciasta drożdżowego i wmieszaj je delikatnie sylikonową szpatułką.
- Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju; w razie potrzeby dodaj więcej tłuszczu pomiędzy partiami. Na rozgrzany olej wyłóż niewielkie placuszki i smaż je na niskim ogniu, po około dwie, dwie i pół minuty na stronę, do uzyskania pięknego złotego koloru. W czasie smażenia obróć je kilka razy, żeby uniknąć przypalenia. Gotowe racuchy zdejmij z patelni na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu.
- Gotowe racuchy obficie posyp cukrem pudrem i podawaj od razu, póki są ciepłe.
- Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze
100 g
- 208 kcal
- Węglowodany: 32 g
- Tłuszcze: 7 g
- Białko: 6 g
- Błonnik: 1 g
1 porcja (zakładając 3 porcje)
- 544 kcal
- Węglowodany: 83 g
- Tłuszcze: 18 g
- Białko: 15 g
- Błonnik: 3 g
Komentarze
Prześlij komentarz