To ciasto pachnie naprawdę obłędnie! Masa jogurtowa jest delikatna, lekka i przyjemnie słodka; czuć w niej wyraźny smak i aromat wanilii, a soczyste brzoskwinie wprowadzają odrobinę świeżości. Taki jogurtowiec jest lżejszy od tradycyjnego serniczka na zimno, a do tego jest odporny na pory roku i sprawdzi się świetnie zarówno w czasie letnich imprez, jak i na świątecznym stole.
Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.
Lista składników
- 2 przezroczyste galaretki
- 200 ml śmietany kremówki (36%)
- 750 g jogurtu greckiego
- 50 g cukru pudru
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- 1 puszka brzoskwiń (ok. 260 g)
Spód
- 200 g ciastek
- 60 g masła
Przybranie
- 1 puszka brzoskwiń w plasterkach (ok. 260 g)
- 1 galaretka brzoskwiniowa
Sposób przygotowania
- Do 250 ml gorącej wody dodaj dwie przezroczyste galaretki i wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Naczynie z galaretkami odstaw do całkowitego wystudzenia. Jedno opakowanie galaretki brzoskwiniowej rozpuść w osobnym naczyniu w 500 ml gorącej wody i również całkowicie wystudź.
- Do dużego woreczka strunowego włóż 200 g mlecznych herbatników i rozbij je za pomocą wałka do ciasta na drobny pył. Kiedy herbatniki są całkowicie rozbite, dodaj do nich 60 g rozpuszczonego i wystudzonego masła. Zawartość woreczka wymieszaj krótko do równego rozprowadzenia tłuszczu w ciasteczkach.
- Ciastka wysyp na dno formy, w której przygotujesz sernik. Ciasteczka rozprowadź po całym dnie i ugnieć je za pomocą szklanki do uzyskania solidnej, zwartej warstwy. Formę ze spodem odstaw do lodówki na czas przygotowania masy.
- Przygotuj masę jogurtową. Do miski wlej 200 ml dobrze schłodzonej śmietanki (36%) i ubij ją na sztywno za pomocą miksera.
- Do osobnej, dużej miski wlej 750 g jogurtu greckiego w temperaturze pokojowej. Do jogurtu dodaj 50 g cukru pudru i łyżeczkę pasty waniliowej. Składniki połącz ze sobą za pomocą miksera na niskich obrotach do uzyskania jednolitej masy.
- Kiedy składniki całkowicie się połączą, zacznij dodawać do nich przezroczystą galaretkę. Zrób to powoli, wąskim strumieniem, cały czas mieszając masę mikserem na niskich obrotach. Do jogurtu i galaretki dodaj następnie ubitą śmietankę. Zawartość miski krótko wymieszaj za pomocą miksera.
- Na ciasteczkowy spód wyłóż niewielką ilość gęstniejącej masy i rozprowadź ją równo po całej powierzchni. Na tej warstwie ułóż połówki brzoskwiń i delikatnie wciśnij je w masę jogurtową. Na owoce delikatnie wyłóż resztę masy jogurtowej i wyrównaj jej górę za pomocą sylikonowej szpatułki. Na wierzchu sernika ułóż cząstki brzoskwiń. Tak przygotowany sernik włóż do lodówki na co najmniej godzinę.
- Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki i zalej je tężejącą galaretką brzoskwiniową. Sernik ponownie odłóż do lodówki, do stężenia galaretki.
- Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze
100 g
- 193 kcal
- Węglowodany: 21 g
- Tłuszcze: 11 g
- Białko: 3 g
- Błonnik: 0 g
1 kawałek (zakładając 16 kawałków)
- 273 kcal
- Węglowodany: 30 g
- Tłuszcze: 15 g
- Białko: 4 g
- Błonnik: 1 g
Komentarze
Prześlij komentarz