Zapiekanka makaronowa z pieczarkami i beszamelem

Dzisiaj zapraszam na smaczny i sycący obiad: zapiekankę makaronową z mięsem, beszamelem i pieczarkami.

 
Pół godziny pracy, pół godziny czekania – i pyszny obiad dla całej rodziny gotowy. Zapach unoszący się w kuchni jest niesamowity, a sama zapiekanka jest sycąca i pełna smaków. Mamy tutaj pikantny mięsny sos, aksamitny beszamel, który dodaje całości lekkiej nutki gałki muszkatołowej i, oczywiście, ciągnący się ser.  Kawałek takiej zapiekanki po ciężkim dniu ogrzeje nie tylko Wasze żołądki, ale również duszę.

Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.


Lista składników

Sos

  • 1 cebula (ok. 160 g)
  • 300 g pieczarek
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka (ok. 10 g) świeżej bazylii
  •  2 łyżki oleju
  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki majeranku
  • ½ łyżeczki pieprzu cayenne
  • Sól i pieprz do smaku
  • 1 puszka pomidorów (ok. 400 g)
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego (ok. 35 g)

Beszamel

  • 2 łyżki masła (ok. 30 g)
  • 2 łyżki mąki (ok. 30 g)
  • 500 ml mleka
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • Sól i pieprz do smaku

Dodatkowo

  • 300 g makaronu
  • 1 kulka mozzarelli (ok. 125 g)

Sposób przygotowania

  1. Jedną dużą cebulę pokrój w drobną kostkę. 300 g pieczarek oczyść i pokrój w półplasterki grubości około 2 milimetrów. Posiekaj drobno świeżą bazylię, a grubo – cztery ząbki czosnku.
  2. Na dużej patelni rozgrzej dwie łyżki oleju. Na rozgrzany tłuszcz dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i smaż ją przez kilka minut, aż ładnie się zeszkli i stanie się półprzeźroczysta.
  3. Do tak podsmażonej cebulki dodaj pokrojone pieczarki i smaż je na średnim ogniu, stale mieszając, aż wyraźnie zmniejszą swoją objętość i nabiorą pięknego koloru. Zajmie to 3, może 4 minuty.
  4. Po tym czasie dodaj 500 g mięsa mielonego; smaż je przez kolejne 4, 5 minut, aż straci surowość.
  5. Do mięsa, pieczarek i cebuli dodaj posiekany czosnek, pół łyżeczki majeranku, łyżeczkę oregano, łyżeczkę słodkiej papryki, pół łyżeczki pieprzu cayenne, trzy średniej wielkości szczypty soli i dwie solidne szczypty mielonego czarnego pieprzu. Zawartość patelni krótko przemieszaj do równego rozprowadzenia przypraw. 
  6. Do sosu dodaj 400 g posiekanych pomidorów i czubatą łyżkę koncentratu pomidorowego. Sos krótko wymieszaj do rozprowadzenia składników. Na końcu dodaj posiekaną bazylię, po raz ostatni wszystko dokładnie ze sobą wymieszaj i pozostaw na ogniu przez około minutę, do zagotowania. Kiedy to nastąpi, zdejmij patelnię z ognia.
  7. Przygotuj beszamel. W średniej wielkości rondelku rozpuść 30 g masła. Następnie dodaj do niego 30 g mąki i podsmaż ją, stale mieszając, aż straci surowość i zacznie uwalniać piękny, lekko orzechowy zapach. Zmniejsz grzanie pod rondelkiem do minimum i dodaj do niego połowę przygotowanego mleka. Zawartość naczynia wymieszaj do całkowitego połączenia i uzyskania gładkiego płynu. Po odpowiednim rozmieszaniu mąki i masła w mleku, dodaj resztę płynu, zwiększ grzanie na średnie i doprowadź wszystko do lekkiego wrzenia, stale mieszając. Gdy sos zgęstnieje i nabierze konsystencji rzadkiego budyniu, wyłącz grzanie całkowicie i dopraw sos do smaku solą, czarnym pieprzem i połową łyżeczki gałki muszkatołowej.
  8. 300 makaronu wrzuć do wrzącej, osolonej wody i ugotuj al dente.
  9. Na dno żaroodpornego naczynia wylej odrobinę beszamelu i rozprowadź go po całej powierzchni. Na sos wyłóż połowę ugotowanego makaronu i połowę mięsnego sosu. Delikatnie rozprowadź go na makaronie tworząc solidną, pomidorowo – mięsną warstwę. Powtórz kolejno warstwy: beszamel, makaron, sos mięsny, beszamel. Na wierzchu ułóż rozdartą kulkę mozzarelli.
  10. Zapiekankę umieść w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza, w funkcji góra dół,  na 30 – 40 minut, aż ser się rozpuści i ładnie zapiecze.
  11. Gotową zapiekankę wyjmij z piekarnika i odstaw na około 5 – 10 minut, do lekkiego przestudzenia. Przed samym podaniem posyp zapiekankę odrobiną świeżych listków bazylii.
  12. Smacznego!

Przybliżone wartości odżywcze

100 g

  • 164 kcal
  • Węglowodany: 16 g 
  • Tłuszcze: 7 g
  • Białko: 9 g
  • Błonnik: 2 g

1 porcja (zakładając 6 porcji)

  • 565 kcal
  • Węglowodany: 54 g 
  • Tłuszcze: 24 g
  • Białko: 33 g
  • Błonnik: 6 g

Komentarze