Dzisiaj zapraszam na smaczny i sycący obiad: zapiekankę makaronową z mięsem, beszamelem i pieczarkami.
Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.
Lista składników
Sos
- 1 cebula (ok. 160 g)
- 300 g pieczarek
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka (ok. 10 g) świeżej bazylii
- 2 łyżki oleju
- 500 g mięsa mielonego
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- ½ łyżeczki majeranku
- ½ łyżeczki pieprzu cayenne
- Sól i pieprz do smaku
- 1 puszka pomidorów (ok. 400 g)
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego (ok. 35 g)
Beszamel
- 2 łyżki masła (ok. 30 g)
- 2 łyżki mąki (ok. 30 g)
- 500 ml mleka
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- Sól i pieprz do smaku
Dodatkowo
- 300 g makaronu
- 1 kulka mozzarelli (ok. 125 g)
Sposób przygotowania
- Jedną dużą cebulę pokrój w drobną kostkę. 300 g pieczarek oczyść i pokrój w półplasterki grubości około 2 milimetrów. Posiekaj drobno świeżą bazylię, a grubo – cztery ząbki czosnku.
- Na dużej patelni rozgrzej dwie łyżki oleju. Na rozgrzany tłuszcz dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i smaż ją przez kilka minut, aż ładnie się zeszkli i stanie się półprzeźroczysta.
- Do tak podsmażonej cebulki dodaj pokrojone pieczarki i smaż je na średnim ogniu, stale mieszając, aż wyraźnie zmniejszą swoją objętość i nabiorą pięknego koloru. Zajmie to 3, może 4 minuty.
- Po tym czasie dodaj 500 g mięsa mielonego; smaż je przez kolejne 4, 5 minut, aż straci surowość.
- Do mięsa, pieczarek i cebuli dodaj posiekany czosnek, pół łyżeczki majeranku, łyżeczkę oregano, łyżeczkę słodkiej papryki, pół łyżeczki pieprzu cayenne, trzy średniej wielkości szczypty soli i dwie solidne szczypty mielonego czarnego pieprzu. Zawartość patelni krótko przemieszaj do równego rozprowadzenia przypraw.
- Do sosu dodaj 400 g posiekanych pomidorów i czubatą łyżkę koncentratu pomidorowego. Sos krótko wymieszaj do rozprowadzenia składników. Na końcu dodaj posiekaną bazylię, po raz ostatni wszystko dokładnie ze sobą wymieszaj i pozostaw na ogniu przez około minutę, do zagotowania. Kiedy to nastąpi, zdejmij patelnię z ognia.
- Przygotuj beszamel. W średniej wielkości rondelku rozpuść 30 g masła. Następnie dodaj do niego 30 g mąki i podsmaż ją, stale mieszając, aż straci surowość i zacznie uwalniać piękny, lekko orzechowy zapach. Zmniejsz grzanie pod rondelkiem do minimum i dodaj do niego połowę przygotowanego mleka. Zawartość naczynia wymieszaj do całkowitego połączenia i uzyskania gładkiego płynu. Po odpowiednim rozmieszaniu mąki i masła w mleku, dodaj resztę płynu, zwiększ grzanie na średnie i doprowadź wszystko do lekkiego wrzenia, stale mieszając. Gdy sos zgęstnieje i nabierze konsystencji rzadkiego budyniu, wyłącz grzanie całkowicie i dopraw sos do smaku solą, czarnym pieprzem i połową łyżeczki gałki muszkatołowej.
- 300 makaronu wrzuć do wrzącej, osolonej wody i ugotuj al dente.
- Na dno żaroodpornego naczynia wylej odrobinę beszamelu i rozprowadź go po całej powierzchni. Na sos wyłóż połowę ugotowanego makaronu i połowę mięsnego sosu. Delikatnie rozprowadź go na makaronie tworząc solidną, pomidorowo – mięsną warstwę. Powtórz kolejno warstwy: beszamel, makaron, sos mięsny, beszamel. Na wierzchu ułóż rozdartą kulkę mozzarelli.
- Zapiekankę umieść w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza, w funkcji góra dół, na 30 – 40 minut, aż ser się rozpuści i ładnie zapiecze.
- Gotową zapiekankę wyjmij z piekarnika i odstaw na około 5 – 10 minut, do lekkiego przestudzenia. Przed samym podaniem posyp zapiekankę odrobiną świeżych listków bazylii.
- Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze
100 g
- 164 kcal
- Węglowodany: 16 g
- Tłuszcze: 7 g
- Białko: 9 g
- Błonnik: 2 g
1 porcja (zakładając 6 porcji)
- 565 kcal
- Węglowodany: 54 g
- Tłuszcze: 24 g
- Białko: 33 g
- Błonnik: 6 g
Komentarze
Prześlij komentarz