Dzisiaj zapraszam na słodki poczęstunek, który zadowoli zarówno miłośników ciasteczek, jak i czekolady. Przygotujemy cudownie czekoladowe ciasteczka nadziewane Nutellą.
Ciasteczka kojarzą mi się z brownie: są chrupiące na zewnątrz i wilgotne w środku. Orzechy przełamują ich strukturę i chrupią pod zębami, a Nutella jest pyszna jak zawsze! Takie ciasteczka łatwo zastąpią Wam podwieczorek, kolację i prawdopodobnie śniadanie następnego dnia, ale przecież od czasu do czasu można zgrzeszyć, prawda?
Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.
Lista składników
- 12 łyżeczek (180 g) Nutelli
- 100 g orzechów laskowych
- 2 szklanki (250 g) mąki
- 2 łyżki (ok. 35 g) kakao
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
- 125 g masła
- Czubata szklanka (175 g) brązowego cukru
- 1 duże jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 100 g mlecznej czekolady (posiekanej lub w postaci groszków)
- 100 g ciemnej czekolady (posiekanej lub w postaci groszków)
Sposób przygotowania
- Przygotuj nadzienie. Na deskę wyłożoną papierem do pieczenia wyłóż dwanaście czubatych łyżeczek Nutelli. Krem odłóż do zamrażarki na przynajmniej godzinę.
- 100 g zblanszowanych orzechów laskowych dosyć grubo posiekaj.
- Do 250g mąki pszennej dodaj dwie łyżki ciemnego kakao, ½ łyżeczki proszku do pieczenia i ½ łyżeczki soli. Zawartość miski krótko przemieszaj za pomocą rózgi do równego rozprowadzenia dodatków w mące.
- Do osobnej miski przełóż 125 g miękkiego masła i dodaj do niego 175 g brązowego cukru. Zawartość miski utrzyj mikserem do uzyskania puszystej, jasnej masy. Polecam zacząć od niskich obrotów i stopniowo zwiększać moc miksera. Dodaj do tłuszczu jedno jajko. Połącz je z masłem i cukrem za pomocą miksera, do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodaj do ciasta łyżeczkę ekstraktu waniliowego i wymieszaj zawartość miski do całkowitego połączenia.
- Mąkę z dodatkami dodaj do ciasta w kilku partiach i dokładnie wymieszaj. W czasie dodawania mąki ciasto będzie mocno gęstnieć, więc ostatnie porcje składników suchych możesz wmieszać drewnianą łyżką.
- Dodaj do ciasta posiekane orzechy, 100 g ciemnej i 100g mlecznej czekolady. Ponownie wszystko wymieszaj drewnianą łyżką do równego rozprowadzenia dodatków w cieście.
- Uformuj ciasteczka. Nabieraj równe porcje ciasta i uformuj je w 12 dosyć dużych kul. Ułóż je na dwóch wyłożonych papierem do pieczenia blaszkach. Porcje ciasta układaj w około trzycentymetrowych odstępach.
- Każdą porcję ciasta delikatnie rozpłaszcz na dłoni i wciśnij w nią zmrożoną łyżeczkę Nutelli. Ciasto szczelnie zamknij wokół czekoladowego kremu.
- Ciasteczka piecz w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni Celsjusza w funkcji góra dół przez 12 minut. Gotowe ciasteczka wyjmij z piekarnika i odstaw na blaszce do całkowitego wystudzenia.
- Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze
100 g
- 491 kcal
- Węglowodany: 54 g
- Tłuszcze: 27 g
- Białko: 7 g
- Błonnik: 3 g
1 ciastko (zakładając 12 ciastek)
- 445 kcal
- Węglowodany: 49 g
- Tłuszcze: 25 g
- Białko: 7 g
- Błonnik: 3 g
Piękne ciasteczka :).
OdpowiedzUsuń