Czekoladowe ciasteczka nadziewane Nutellą

 Dzisiaj zapraszam na słodki poczęstunek, który zadowoli zarówno miłośników ciasteczek, jak i czekolady. Przygotujemy cudownie czekoladowe ciasteczka nadziewane Nutellą.

Ciasteczka kojarzą mi się z brownie: są chrupiące na zewnątrz i wilgotne w środku. Orzechy przełamują ich strukturę i chrupią pod zębami, a Nutella jest pyszna jak zawsze! Takie ciasteczka łatwo zastąpią Wam podwieczorek, kolację i prawdopodobnie śniadanie następnego dnia, ale przecież od czasu do czasu można zgrzeszyć, prawda?

Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.



Lista składników

  • 12 łyżeczek (180 g) Nutelli
  • 100 g orzechów laskowych
  • 2 szklanki (250 g) mąki
  • 2 łyżki (ok. 35 g) kakao
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • 125 g masła
  • Czubata szklanka (175 g) brązowego cukru
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 100 g mlecznej czekolady (posiekanej lub w postaci groszków)
  • 100 g ciemnej czekolady (posiekanej lub w postaci groszków)

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj nadzienie. Na deskę wyłożoną papierem do pieczenia wyłóż dwanaście czubatych łyżeczek Nutelli. Krem odłóż do zamrażarki na przynajmniej godzinę. 
  2. 100 g zblanszowanych orzechów laskowych dosyć grubo posiekaj.
  3. Do 250g mąki pszennej dodaj dwie łyżki ciemnego kakao, ½ łyżeczki proszku do pieczenia i ½ łyżeczki soli. Zawartość miski krótko przemieszaj za pomocą rózgi do równego rozprowadzenia dodatków w mące.
  4. Do osobnej miski przełóż 125 g miękkiego masła i dodaj do niego 175 g brązowego cukru. Zawartość miski utrzyj mikserem do uzyskania puszystej, jasnej masy. Polecam zacząć od niskich obrotów i stopniowo zwiększać moc miksera. Dodaj do tłuszczu jedno jajko. Połącz je z masłem i cukrem za pomocą miksera, do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodaj do ciasta łyżeczkę ekstraktu waniliowego i wymieszaj zawartość miski do całkowitego połączenia.
  5. Mąkę z dodatkami dodaj do ciasta w kilku partiach i dokładnie wymieszaj. W czasie dodawania mąki ciasto będzie mocno gęstnieć, więc ostatnie porcje składników suchych możesz wmieszać drewnianą łyżką.
  6. Dodaj do ciasta posiekane orzechy, 100 g ciemnej i 100g mlecznej czekolady. Ponownie wszystko wymieszaj drewnianą łyżką do równego rozprowadzenia dodatków w cieście.
  7. Uformuj ciasteczka. Nabieraj równe porcje ciasta i uformuj je w 12 dosyć dużych kul. Ułóż je na dwóch wyłożonych papierem do pieczenia blaszkach. Porcje ciasta układaj w około trzycentymetrowych odstępach.
  8. Każdą porcję ciasta delikatnie rozpłaszcz na dłoni i wciśnij w nią zmrożoną łyżeczkę Nutelli. Ciasto szczelnie zamknij wokół czekoladowego kremu.
  9. Ciasteczka piecz w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni Celsjusza w funkcji góra dół przez 12 minut. Gotowe ciasteczka wyjmij z piekarnika i odstaw na blaszce do całkowitego wystudzenia.
  10. Smacznego!

Przybliżone wartości odżywcze

100 g

  • 491 kcal
  • Węglowodany: 54 g 
  • Tłuszcze: 27 g
  • Białko: 7 g
  • Błonnik: 3 g

1 ciastko (zakładając 12 ciastek)

  • 445 kcal
  • Węglowodany: 49 g 
  • Tłuszcze: 25 g
  • Białko: 7 g
  • Błonnik: 3 g

Komentarze

Prześlij komentarz