Jesienne muffinki z jabłkami i cynamonowym lukrem

Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem, który pozwoli nam zamknąć w dłoni smaki jesieni. Przygotujemy najmniejszy jabłecznik świata, czyli proste cynamonowe muffinki z jabłkami, kruszonką i pysznym cynamonowym lukrem.

 


Muffinki są cudownie puszyste i pachną obłędnie. W smaku są przyjemnie cynamonowe; jabłka przełamują konsystencję ciasta i sprawiają, że całość jest wilgotna. Do tego mamy chrupiącą kruszonkę i ten ogrzewający serce lukier…

Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.



Lista składników

  • 1 jabłko (ok. 150 g)
  • 2 szklanki (250 g) mąki pszennej
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki imbiru
  • 125 g masła
  • 1 szklanka (150g) brązowego cukru
  • 3 jajka
  • 150 g śmietany 18%
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Kruszonka

  • 3 łyżki (40 g) mąki
  • 1 czubata łyżka (20 g) brązowego cukru
  • 20 g masła

Lukier

  • ½ szklanki (50 g) cukru pudru
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka wody

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj kruszonkę. Do niewielkiej miski wsyp 40 g mąki pszennej i 20 g brązowego cukru. Dodaj 20 g zimnego masła i wetrzyj je palcami do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Gotowe ciasto na kruszonkę na chwilę odstaw.
  2. Jedno duże jabłko obierz ze skórki i usuń z niego gniazdo nasiennie. Podziel je na 12 cząstek i pokrój w niewielką kostkę.
  3. Do 250 g mąki pszennej dodaj półtorej łyżeczki proszku do pieczenia, czubatą łyżeczkę cynamonu i pół łyżeczki suszonego imbiru. Zawartość miski krótko przemieszaj za pomocą rózgi do równego rozprowadzenia przypraw w mące.
  4. Do 125 g miękkiego masła dodaj 50 g brązowego cukru. Zawartość miski utrzyj za pomocą miksera do uzyskania jasnej i puszystej masy. Wbij pojedynczo 3 jajka, za każdym razem dokładnie łącząc je z tłuszczem za pomocą miksera. Następnie dodaj do miski 150 g gęstej, kwaśnej śmietany i łyżeczkę ekstraktu waniliowego. Składniki krótko wymieszaj do całkowitego połączenia.
  5. Do masy dodaj w niewielkich ilościach mieszankę mąki i przypraw. Dokładnie mieszaj ciasto do całkowitego połączenia po każdej partii.
  6. Pokrojone jabłka dodaj bezpośrednio do ciasta i delikatnie rozprowadzam sylikonową szpatułką w misce, tak żeby ich nie uszkodzić.
  7. Tak przygotowane ciasto rozłóż do papilotek ułożonych w blaszce do muffinek. Każdą muffinkę obficie posyp kruszonką.
  8. Muffinki piecz w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni Celsjusza, w funkcji góra dół, przez około 20 – 25 minut, do czystego patyczka.
  9. Gotowe babeczki wyjmij z piekarnika i odstaw w blaszce na około 10 minut do lekkiego przestudzenia. Po tym czasie wyjmij je z blaszki na kratkę i wystudź całkowicie.
  10. Przygotuj lukier. Do niewielkiej miseczki wsyp 50 g cukru pudru i ½ łyżeczki cynamonu. Następnie dodaj łyżkę wody i mieszaj cierpliwie do całkowitego połączenia. Tak przygotowanym lukrem polej wystudzone muffinki.
  11. Smacznego! 

Przybliżone wartości odżywcze

1 muffinka (zakładając 12 muffinek)

  • 300 kcal
  • Węglowodany: 38 g 
  • Tłuszcze: 14 g
  • Białko: 5 g
  • Błonnik: 0 g

Komentarze