Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem, który pozwoli nam zamknąć w dłoni smaki jesieni. Przygotujemy najmniejszy jabłecznik świata, czyli proste cynamonowe muffinki z jabłkami, kruszonką i pysznym cynamonowym lukrem.
Muffinki są cudownie puszyste i pachną obłędnie. W smaku są przyjemnie cynamonowe; jabłka przełamują konsystencję ciasta i sprawiają, że całość jest wilgotna. Do tego mamy chrupiącą kruszonkę i ten ogrzewający serce lukier…
Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.
Lista składników
- 1 jabłko (ok. 150 g)
- 2 szklanki (250 g) mąki pszennej
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- ½ łyżeczki imbiru
- 125 g masła
- 1 szklanka (150g) brązowego cukru
- 3 jajka
- 150 g śmietany 18%
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Kruszonka
- 3 łyżki (40 g) mąki
- 1 czubata łyżka (20 g) brązowego cukru
- 20 g masła
Lukier
- ½ szklanki (50 g) cukru pudru
- ½ łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka wody
Sposób
przygotowania
- Przygotuj kruszonkę. Do niewielkiej miski wsyp 40 g mąki pszennej i 20 g brązowego cukru. Dodaj 20 g zimnego masła i wetrzyj je palcami do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Gotowe ciasto na kruszonkę na chwilę odstaw.
- Jedno duże jabłko obierz ze skórki i usuń z niego gniazdo nasiennie. Podziel je na 12 cząstek i pokrój w niewielką kostkę.
- Do 250 g mąki pszennej dodaj półtorej łyżeczki proszku do pieczenia, czubatą łyżeczkę cynamonu i pół łyżeczki suszonego imbiru. Zawartość miski krótko przemieszaj za pomocą rózgi do równego rozprowadzenia przypraw w mące.
- Do 125 g miękkiego masła dodaj 50 g brązowego cukru. Zawartość miski utrzyj za pomocą miksera do uzyskania jasnej i puszystej masy. Wbij pojedynczo 3 jajka, za każdym razem dokładnie łącząc je z tłuszczem za pomocą miksera. Następnie dodaj do miski 150 g gęstej, kwaśnej śmietany i łyżeczkę ekstraktu waniliowego. Składniki krótko wymieszaj do całkowitego połączenia.
- Do masy dodaj w niewielkich ilościach mieszankę mąki i przypraw. Dokładnie mieszaj ciasto do całkowitego połączenia po każdej partii.
- Pokrojone jabłka dodaj bezpośrednio do ciasta i delikatnie rozprowadzam sylikonową szpatułką w misce, tak żeby ich nie uszkodzić.
- Tak przygotowane ciasto rozłóż do papilotek ułożonych w blaszce do muffinek. Każdą muffinkę obficie posyp kruszonką.
- Muffinki piecz w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni Celsjusza, w funkcji góra dół, przez około 20 – 25 minut, do czystego patyczka.
- Gotowe babeczki wyjmij z piekarnika i odstaw w blaszce na około 10 minut do lekkiego przestudzenia. Po tym czasie wyjmij je z blaszki na kratkę i wystudź całkowicie.
- Przygotuj lukier. Do niewielkiej miseczki wsyp 50 g cukru pudru i ½ łyżeczki cynamonu. Następnie dodaj łyżkę wody i mieszaj cierpliwie do całkowitego połączenia. Tak przygotowanym lukrem polej wystudzone muffinki.
- Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze
1 muffinka (zakładając 12 muffinek)
- 300 kcal
- Węglowodany: 38 g
- Tłuszcze: 14 g
- Białko: 5 g
- Błonnik: 0 g
Komentarze
Prześlij komentarz