Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na bardzo prosty, ale aromatyczny krem z dyni, który doprawimy curry i masłem orzechowym.
Już sam zapach tej zupy rozgrzewa. W smaku dominuje curry, które bardzo przyjemnie grzeje w przełyk. Masło orzechowe łagodzi pikantność przypraw i sprawia, że konsystencja jest jeszcze bardziej kremowa. Dodajcie do tego kleks śmietany, maślane grzanki i dostaniecie idealną jesienną kolację.
Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.
Lista składników
Bulion
- 1 duża marchew
- 1 seler
- 1 pietruszka
- 1 por
- 1 cebula
- 20 ml oliwy
- 4 - 5 ziaren czarnego pieprzu
- 4 - 5 ziaren ziela angielskiego
- 2 duże liście laurowe
- 2 ząbki czosnku
- Natka pietruszki
Zupa
- 1 dynia piżmowa (ok. 800 g)
- 2 cebule (ok. 200 g)
- 2 łyżki (ok. 30 g) masła klarowanego
- 2 łyżeczki curry
- 1 łyżeczka kminku
- ½ łyżeczki suszonego imbiru
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- 2 łyżki (ok. 40 g) gładkiego masła orzechowego
- Śmietana do podania
Grzanki
- 2 - 3 kromki chleba
- 2 łyżki (ok. 30 g) masła
Sposób przygotowania
- Przygotuj wywar warzywny. Umyj, obierz i pokrój w drobne kawałki marchew, seler, pietruszkę, pora i cebulę. W garnku rozgrzej dwie łyżki oliwy z oliwek. Przełóż do niego pokrojone warzywa i podsmażaj je przez około 4 – 5 minut, stale mieszając, aż wyraźnie zmiękną. Do warzyw dodaj dwa rozgniecione ząbki czosnku, pięć ziaren czarnego pieprzu, pięć kulek ziela angielskiego, dwa liście laurowe i natkę pietruszki. Zawartość garnka zalej 1.5 l zimnej wody i delikatnie wymieszaj, upewniając się przy tym, że wszystkiego warzywa znajdują się pod jej powierzchnią. Tak przygotowany wywar doprowadź pod przykryciem do wrzenia, a następnie zmniejsz grzanie i gotuj na wolnym ogniu przez około godzinę.
- W międzyczasie przygotuj grzanki. Trzy kromki pieczywa pokrój w około centymetrową kostkę. Na patelni rozgrzej dwie łyżki masła. Pieczywo wrzuć na rozgrzany tłuszcz i smaż je na średnim ogniu przez około dwie, trzy minuty, aż nabierze pięknego, złotego koloru. Gotowe grzanki zdejmij z ognia i przełóż do osobnego naczynia.
- Dynię obierz, oczyść z pestek i pokrój w około dwucentymetrową kostkę. Dwie średnie cebule pokrój w piórka.
- Po godzinie wyjmij warzywa z bulionu za pomocą łyżki cedzakowej i dodaj do niego pokrojoną w kostkę dynię. Zawartość garnka gotuj pod przykryciem przez kolejnych kilka minut, aż dynia wyraźnie zmięknie.
- Na patelni rozgrzej dwie łyżki masła klarowanego i dodaj cebulę. Podsmażaj ją na średnio niskim ogniu, aż się zeszkli i stanie półprzeźroczysta. Powinno zająć to około 5 minut. Dodaję do niej dwie łyżeczki średnio pikantnego curry w proszku, pół łyżeczki suszonego imbiru, pół łyżeczki gałki muszkatołowej i łyżeczkę kminku. Wszystko dokładnie wymieszaj i smaż przez kolejną minutę lub dwie, do uwolnienia aromatu przez przyprawy.
- Przełóż zawartość patelni do garnka z gotującą się dynią. Zupę przemieszaj do równego rozprowadzenia przypraw w płynie i gotuj kilka minut pod przykryciem.
- Gdy dynia zmięknie, zblenduj zupę na gładki krem. Dodaj do niej 40 g gładkiego masła orzechowego i dopraw do smaku solą.
- Podaj zupę z ulubionymi dodatkami. Ja serwuję ją z kleksem gęstej, kwaśnej śmietany i przygotowanymi wcześniej maślanymi grzankami. Dobrym dodatkiem są również prażone pestki dyni lub groszek ptysiowy.
- Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze
100 g
- 86 kcal
- Węglowodany: 9 g
- Tłuszcze: 5 g
- Białko: 2 g
- Błonnik: 2 g
1 porcja zupy z grzankami (zakładając 4 porcje)
- 420 kcal
- Węglowodany: 44 g
- Tłuszcze: 25 g
- Białko: 9 g
- Błonnik: 8 g
Komentarze
Prześlij komentarz