Jeśli widzieliście już jakieś moje przepisy na ciasta i desery, mogliście zauważyć, że jestem wielkim fanem wanilii. Pasta, ekstrakt czy cukier pojawiają się niemal w każdym przepisie. Dlatego dzisiaj pokażę Wam trzy domowe sposoby na te proste dodatki, bez których nie wyobrażam sobie pieczenia.
Największą zaletą pasty, oprócz smaku i zapachu, jest to, że można jej użyć od razu. Cukier jest banalnie prosty do przygotowania, a wanilię z ekstraktu, choć musi chwilę postać, można wykorzystać jeszcze raz. Sami zdecydujcie czy Wam się to opłaca; według mnie, jeśli pieczecie dużo ciast, jak najbardziej!
Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.
Lista składników
Ekstrakt waniliowy
- 950 ml wódki
- 10 lasek wanilii
Cukier waniliowy
- 400 g cukru
- 5 lasek wanilii
Pasta waniliowa
- 260 g miodu
- 50 ml wódki
- 10 lasek wanilii
Sposób przygotowania
Ekstrakt waniliowy
- 10 lasek wanilii rozetnij wzdłuż do 3/4 długości.
- Przełóż ją do litrowego naczynia, np. butelki lub słoika, i zalej litrem 40% alkoholu. Szczelnie zamknij i odstaw w ciemne miejsce na 6 - 8 tygodni.
- Zawartość naczynia mieszaj co najmniej dwa razy w tygodniu. Po 8 tygodniach ekstrakt jest gotowy do użycia.
Cukier waniliowy
- 5 lasek wanilii rozetnij na pół. Tępą stroną nożna wyjmij z nich ziarenka, a następnie pokrój je w mniejsze cząstki.
- Wanilię przełóż do słoika i zasyp ją 400 g drobnego, białego cukru. Dokładnie wymieszaj i odstaw w ciemne miejsce na 2 tygodnie.
- W tym czasie regularnie mieszaj zawartość słoika, żeby zapobiec zbrylaniu cukru. Po 2 tygodniach cukier jest gotowy do użycia
Pasta waniliowa
- 10 lasek wanilii rozetnij na pół. Tępą stroną noża wyciągnij z nich ziarenka i pokrój laski na mniejsze cząstki.
- Wanilię przełóż do kielicha blendera ręcznego. Dodaj do niej 260 g płynnego miodu i 50 g 40% alkoholu. Zblenduj na gładką masę.
- Pastę waniliową przetrzyj przez drobne sitko do sterylnego słoika. Przechowuj szczelnie zamkniętą w ciemnym, chłodnym miejscu do 6 miesięcy.
Komentarze
Prześlij komentarz