Proste sposoby na domową wanilię - ekstrakt, pasta, cukier

Jeśli widzieliście już jakieś moje przepisy na ciasta i desery, mogliście zauważyć, że jestem wielkim fanem wanilii. Pasta, ekstrakt czy cukier pojawiają się niemal w każdym przepisie. Dlatego dzisiaj pokażę Wam trzy domowe sposoby na te proste dodatki, bez których nie wyobrażam sobie pieczenia. 


Największą zaletą pasty, oprócz smaku i zapachu, jest to, że można jej użyć od razu. Cukier jest banalnie prosty do przygotowania, a wanilię z ekstraktu, choć musi chwilę postać, można wykorzystać jeszcze raz. Sami zdecydujcie czy Wam się to opłaca; według mnie, jeśli pieczecie dużo ciast, jak najbardziej!

Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.


Lista składników

Ekstrakt waniliowy

  • 950 ml wódki
  • 10 lasek wanilii

Cukier waniliowy

  • 400 g cukru
  • 5 lasek wanilii

Pasta waniliowa

  • 260 g miodu
  • 50 ml wódki
  • 10 lasek wanilii

Sposób przygotowania

 Ekstrakt waniliowy

  1. 10 lasek wanilii rozetnij wzdłuż do 3/4 długości. 
  2. Przełóż ją do litrowego naczynia, np. butelki lub słoika, i zalej litrem 40% alkoholu. Szczelnie zamknij i odstaw w ciemne miejsce na 6 - 8 tygodni.
  3. Zawartość naczynia mieszaj co najmniej dwa razy w tygodniu. Po 8 tygodniach ekstrakt jest gotowy do użycia.

 Cukier waniliowy

  1.  5 lasek wanilii rozetnij na pół. Tępą stroną nożna wyjmij z nich ziarenka, a następnie pokrój je w mniejsze cząstki.
  2. Wanilię przełóż do słoika i zasyp ją 400 g drobnego, białego cukru. Dokładnie wymieszaj i odstaw w ciemne miejsce na 2 tygodnie. 
  3. W tym czasie regularnie mieszaj zawartość słoika, żeby zapobiec zbrylaniu cukru. Po 2 tygodniach cukier jest gotowy do użycia

Pasta waniliowa

  1. 10 lasek wanilii rozetnij na pół. Tępą stroną noża wyciągnij z nich ziarenka i pokrój laski na mniejsze cząstki.  
  2. Wanilię przełóż do kielicha blendera ręcznego. Dodaj do niej 260 g płynnego miodu i 50 g 40% alkoholu. Zblenduj na gładką masę.
  3. Pastę waniliową przetrzyj przez drobne sitko do sterylnego słoika. Przechowuj szczelnie zamkniętą w ciemnym, chłodnym miejscu do 6 miesięcy.    

Komentarze