Szybki schab z pieczarkami

Dzisiaj zapraszam na szybki obiad ze schabu. Rozbijemy kawałki mięsa tak, żeby wymagały minimalnej obróbki cieplnej, i przygotujemy gęsty, pełen smaku sos pieczarkowo-śmietanowy.


Schab przygotowany w ten sposób jest pyszny i pełen smaku, a połączenie pieczarek, cebuli i wina w sosie wynosi go na naprawdę niesamowity poziom.

Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.



Lista składników

  • 3 szalotki (ok. 100 g)
  • 400 – 500 g pieczarek 
  • 5 plastrów schabu bez kości (ok. 600 700 g)
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki masła klarowanego (ok. 25 g)
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 gałązka tymianku
  • 120 ml białego wina
  • 180 ml śmietanki 18%

Sposób przygotowania

  1. Trzy duże szalotki pokrój w cienkie półplasterki, a pieczarki w dosyć grube półplasterki. Pietruszkę drobno posiekaj.
  2. 5 plastrów schabu o grubości około 1.5 cm delikatnie rozbij z obu stron za pomocą tłuczka. Nie muszą być tak cienkie jak na kotlety – wystarczy, że zmniejszą swoją grubość o połowę. Plastry schabu przypraw z obu stron solą i mielonym czarnym pieprzem.
  3. W szerokim rondlu o grubym dnie rozgrzej dwie łyżki masła klarowanego. Na rozgrzany tłuszcz wykładam rozbite plastry mięsa i smaż je partiami po około 3 – 4 minuty na stronę, do uzyskania złotego koloru. Gotowe mięso wyjmij z rondla i odłóż na talerz, pod przykryciem, na czas przygotowania sosu.
  4. Na pozostały w rondlu tłuszcz wyłóż szalotkę i smaż ją przez 2, 3 minuty, stale mieszając, aż stanie się miękka i półprzezroczysta. Kiedy cebula zmięknie, dodaj do niej pokrojone pieczarki. Zawartość rondla smaż na średnim ogniu, stale mieszając, przez około 3 – 4 minuty, aż grzyby nabiorą pięknego, głębokiego koloru i zdecydowanie zmniejszą swoją objętość.
  5. Dodaj do rondla 4 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i smaż przez około 30 sekund, do uwolnienia aromatu przez czosnek. Następnie dodaj gałązkę świeżego tymianku i posiekaną pietruszkę i 120 ml białego, wytrawnego wina. Zawartość rondla krótko przemieszaj i duś przez parę minut, do odparowania płynu.   
  6. Dodaj 180 ml śmietanki 18% i przemieszaj sos do całkowitego połączenia. Do tak przygotowanego sosu włóż podsmażone wcześniej plastry schabu wraz ze wszystkimi sokami, które z niech wypłynęły. Naczynie przykryj pokrywką, ustaw pod nim najniższy ogień i duś jego zawartość przez kolejnych 5 – 10 minut.
  7. Schab podawaj przybrany świeżą pietruszką, z surówką i ziemniakami lub kaszą.
  8. Smacznego!

Przybliżone wartości odżywcze

100 g

  • 199 kcal
  • Węglowodany: 4 g 
  • Tłuszcze: 12 g
  • Białko: 17 g
  • Błonnik: 1 g

1 porcja (zakładając 5 porcji)

  • 398 kcal
  • Węglowodany: 8 g 
  • Tłuszcze: 24 g
  • Białko: 33 g
  • Błonnik: 1 g

Komentarze