Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem, który zadowoli wszystkich amatorów czekolady. Przygotujemy pyszne, intensywnie czekoladowe, wilgotne brownie.
Ciasto po prostu rozpływa się w ustach, a jedyne, co pozostaje na języku, to głęboki smak czekolady, podkreślony odrobiną kawy i soli. Proste, szybkie i przede wszystkim przepyszne ciacho.
Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.
Lista składników
- 115 g masła
- 225 g czekolady 70%
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- Niepełna szklanka (100 g) mąki pszennej
- 100 g groszków czekoladowych
- Szczypta soli
- 3 jajka
- ¼ szklanki (50 g) kefiru
- 50 ml (60 g) oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka (10 g) ekstraktu waniliowegp
- 2/3 szklanki (100 g) cukru brązowego
- 3/8 szklanki (75 g) cukru białego
- ¾ szklanki (75 g) kakao w proszku
- Płatki soli
Sposób przygotowania
- Do niewielkiego rondelka przełóż 115 g masła, dodaj do niego 225 g ciemnej czekolady (70 % kakao) i łyżeczkę kawy granulowanej. Zawartość rondelka podgrzej, stale mieszając, tylko do rozpuszczenia i połączenia składników. Kiedy to nastąpi, zdejmij rondelek z ognia i odstaw do wystudzenia.
- Do miski wsyp 100 g mąki pszennej, 75 g ciemnego kakao i solidną szczyptę soli. Zawartość miski krótko przemieszaj za pomocą rózgi do rozprowadzenia kakao w mące.
- Do osobnej miski wbij 3 jajka i dodaj do nich 50 ml oliwy z oliwek, 50 g kefiru i łyżeczkę ekstraktu waniliowego. Zawartość miski przemieszaj do całkowitego połączenia i uzyskania jednolitego płynu.
- Do płynu dodaj 75 g drobnego białego cukru i 100 g brązowego cukru. Ponownie wszystko wymieszaj za pomocą rózgi, do rozpuszczenia się cukru w płynie.
- Do masy jajecznej dodaj rozpuszczony i wystudzony syrop czekoladowy. Ponownie wszystko wymieszaj za pomocą rózgi do całkowitego połączenia i lekkiego zgęstnienia.
- Do ciasta dodaj składniki suche. Zawartość miski połącz ze sobą za pomocą sylikonowej szpatułki, tylko do momentu, w którym przestanie być widoczny suchy proszek. Następnie dodaj czekoladowe groszki i przemieszaj do ich równego rozprowadzenia w cieście.
- Tak przygotowane ciasto na brownie przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia kwadratowej formy o boku 20 cm i rozprowadź je równo po całej powierzchni. Ciasto piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza w funkcji góra dół, przez 22 minuty.
- Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika, posyp odrobiną płatków soli i odstaw w blaszce na minimum godzinę do całkowitego zestalenia. Po tym czasie wyjmij je z blaszki i podziel na porcje.
- Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze
100 g
- 444 kcal
- Węglowodany: 36 g
- Tłuszcze: 30 g
- Białko: 7 g
- Błonnik: 2 g
1 kawałek (zakładając 16 kawałków)
- 287 kcal
- Węglowodany: 23 g
- Tłuszcze: 19 g
- Białko: 5 g
- Błonnik: 2 g
Komentarze
Prześlij komentarz