Wilgotne, intensywnie czekoladowe brownie

Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem, który zadowoli wszystkich amatorów czekolady. Przygotujemy pyszne, intensywnie czekoladowe, wilgotne brownie. 

 

Ciasto po prostu rozpływa się w ustach, a jedyne, co pozostaje na języku, to głęboki smak czekolady, podkreślony odrobiną kawy i soli. Proste, szybkie i przede wszystkim przepyszne ciacho.

Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.



Lista składników

  • 115 g masła
  • 225 g czekolady 70%
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • Niepełna szklanka (100 g) mąki pszennej
  • 100 g groszków czekoladowych
  • Szczypta soli
  • 3 jajka
  • ¼ szklanki (50 g) kefiru
  • 50 ml (60 g) oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka (10 g) ekstraktu waniliowegp
  • 2/3 szklanki (100 g) cukru brązowego
  • 3/8 szklanki (75 g) cukru białego
  • ¾ szklanki (75 g) kakao w proszku
  • Płatki soli

Sposób przygotowania

  1. Do niewielkiego rondelka przełóż 115 g masła, dodaj do niego 225 g ciemnej czekolady (70 % kakao) i łyżeczkę kawy granulowanej. Zawartość rondelka podgrzej, stale mieszając, tylko do rozpuszczenia i połączenia składników. Kiedy to nastąpi, zdejmij rondelek z ognia i odstaw do wystudzenia.
  2. Do miski wsyp 100 g mąki pszennej, 75 g ciemnego kakao i solidną szczyptę soli. Zawartość miski krótko przemieszaj za pomocą rózgi do rozprowadzenia kakao w mące.
  3. Do osobnej miski wbij 3 jajka i dodaj do nich 50 ml oliwy z oliwek, 50 g kefiru i łyżeczkę ekstraktu waniliowego. Zawartość miski przemieszaj do całkowitego połączenia i uzyskania jednolitego płynu.
  4. Do płynu dodaj 75 g drobnego białego cukru i 100 g brązowego cukru. Ponownie wszystko wymieszaj za pomocą rózgi, do rozpuszczenia się cukru w płynie.
  5. Do masy jajecznej dodaj rozpuszczony i wystudzony syrop czekoladowy. Ponownie wszystko wymieszaj za pomocą rózgi do całkowitego połączenia i lekkiego zgęstnienia.
  6. Do ciasta dodaj składniki suche. Zawartość miski połącz ze sobą za pomocą sylikonowej szpatułki, tylko do momentu, w którym przestanie być widoczny suchy proszek. Następnie dodaj czekoladowe groszki i przemieszaj do ich równego rozprowadzenia w cieście.
  7. Tak przygotowane ciasto na brownie przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia kwadratowej formy o boku 20 cm i rozprowadź je równo po całej powierzchni. Ciasto piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza w funkcji góra dół, przez 22 minuty.
  8. Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika, posyp odrobiną płatków soli i odstaw w blaszce na minimum godzinę do całkowitego zestalenia. Po tym czasie wyjmij je z blaszki i podziel na porcje.
  9. Smacznego!

Przybliżone wartości odżywcze

100 g

  • 444 kcal
  • Węglowodany: 36 g 
  • Tłuszcze: 30 g
  • Białko: 7 g
  • Błonnik: 2 g

1 kawałek (zakładając 16 kawałków)

  • 287 kcal
  • Węglowodany: 23 g 
  • Tłuszcze: 19 g
  • Białko: 5 g
  • Błonnik: 2 g

 

Komentarze