Ciasto Snickers bez pieczenia

Czujesz ostatnio, że nie jesteś sobą, albo zbliża Ci się impreza rodzinna? To już co najmniej dwa powody, żeby przygotować Snickersa bez pieczenia!


W mojej wersji Snickers składa się z herbatników, kajmaku i dwóch warstw budyniowego kremu: waniliowego i orzechowego. Ciasto jest delikatne i przepyszne; kremy są subtelne w smaku, nie za słodkie, ale zwłaszcza ten orzechowy smakuje naprawdę wyjątkowo. Do tego mamy orzeszki, które idealnie wręcz pasują do kajmaku i nadają całości lekkiej słonej nuty. Jak dla mnie: deser idealny.

Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.



Lista składników (na blaszkę 20 x 20 cm)

  • 700 ml mleka
  • 5 łyżek (60 g) cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki (40 g) mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki (30 g) mąki pszennej
  • 220 g kakaowych herbatników
  • 1 puszka kajmaku (500 g)
  • 200 g miękkiego masła
  • 80 g jasnych herbatników
  • 3 czubate łyżki (100 g) masła orzechowego
  • 100 g solonych orzeszków
  • Czekolada mleczna

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj budyń. Do 200 ml mleka dodaj 2 żółtka, 2 łyżki mąki ziemniaczanej i 2 łyżki mąki pszennej. Składniki wymieszaj za pomocą rózgi do całkowitego połączenia.  Do rondelka wlej około 500 ml mleka, dodaj do niego 5 łyżek cukru i łyżeczkę ekstraktu waniliowego. Zawartość naczynia przemieszaj do rozpuszczenia cukru i podgrzewaj na niskim ogniu, aż płyn zacznie się delikatnie gotować. Dodaj masę jajeczną do rondelka, stale mieszając. Po całkowitym połączeniu płynów zwiększ grzanie i gotuj wszystko do uzyskania gęstego budyniu. Po osiągnięciu odpowiedniej konsystencji zdejmij rondelek z ognia i przelej jego zawartość do osobnego naczynia. Budyń przykryj folią spożywczą tak, żeby dotykała jego wierzchu i odstaw do całkowitego wystudzenia.
  2. Na dno wyłożonej papierem do pieczenia kwadratowej blaszki o boku 20 cm wyłóż w cegiełkę kakaowe herbatniki. Na ciastkach rozprowadź delikatnie pół puszki kajmaku, a następnie ułóż pod kątem 90 stopni drugą warstwę herbatników, lekko je dociskając. Formę z tak przygotowanym dnem odstaw do lodówki na czas przygotowania kremu.
  3. Do miski przełóż 200 g miękkiego masła i utrzyj je mikserem do uzyskania puszystej jasnej masy. Do masła dodaj partiami wystudzony budyń. Rób to przy niskich obrotach miksera, po kilka łyżek na raz, za każdym razem całkowicie łącząc zawartość miski przed dodaniem kolejnej partii.
  4. Połowę kremu przełóż na ułożony wcześniej spód z herbatników i kajmaku. Krem rozprowadź równo po całej powierzchni. Na jego wierzchu ułóż na cegiełkę jasne herbatniki. Formę z pierwszą warstwą kremu odłóż do lodówki na czas przygotowania drugiej warstwy.
  5. Do reszty kremu w misce dodaj 100 g gęstego, gładkiego masła orzechowego. Zawartość miski przemieszaj krótko mikserem do całkowitego połączenia. Gotowy krem orzechowy wyłóż na jasne herbatniki i równo rozprowadź go po całej powierzchni ciasta, a następnie przykryj go kolejną warstwą kakaowych herbatników.
  6. Górę ciasta pokryj resztą kajmaku i wysypuję na niego około 100 g solonych orzeszków ziemnych. Orzeszki polej rozpuszczoną w mikrofali czekoladą mleczną, tworząc drobny wzorek. Odstaw ciasto do lodówki na całą noc.
  7. Smacznego!

Przybliżone wartości odżywcze

100 g

  • 336 kcal 
  • Węglowodany: 33 g 
  • Tłuszcze: 19 g
  • Białko: 8 g
  • Błonnik: 1 g

1 kawałek (zakładając 16 kawałków)

  • 408 kcal
  • Węglowodany: 40 g 
  • Tłuszcze: 23 g
  • Białko: 10 g
  • Błonnik: 1 g

Komentarze

Prześlij komentarz