Humus w pięciu smakach - i na kanapkę, i na imprezę!

Dzisiaj zapraszam na humus, czyli uniwersalną pastę z ciecierzycy.


Humus jest nie tylko zdrowy, ale też pyszny i pełen smaku. Osobiście często używam go zamiast masła do smarowania kanapek, ale świetnie sprawdzi się też jako imprezowa przekąska, podany z chlebkiem pita. Jeśli szykujesz go tylko dla siebie, skorzystaj z ciecierzycy w puszce – przy większych ilościach warto samemu ugotować ciecierzycę dla jeszcze bardziej kremowej konsystencji.

Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.


Lista składników (na odpowiednik jednej puszki ciecierzycy)

Klasyczny humus

  • 100 g suchej ciecierzycy lub 240 g ciecierzycy z puszki
  • Duża szczypta sody
  • Płaska łyżeczka soli
  • 30 g pasty tahini
  • 20 ml soku z cytryny
  • 1 mały ząbek czosnku
  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego
  • 50 ml wody z lodem
  • 1 łyżeczka oliwy

Dodatki smakowe (każdy na jedną porcję humusu)

Humus paprykowy

  • 150 g grillowanej papryki
  • Szczypta słodkiej papryki

Humus z pomidorami i bazylią

  • 80 g suszonych pomidorów
  • Pęczek bazylii

Humus z jalapeno i kolendrą

  • 25 g marynowanego jalapeno
  • Pęczek kolendry
  • 1 łyżka soku z limonki

Humus z karmelizowaną cebulką

  • 1 cebula (ok. 180 g)
  • 1 łyżka miodu (ok. 15 g)
  • 1 łyżka octu (ok. 15 g)
  • 1 łyżka oleju (ok. 15 g)
  • Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj suchą ciecierzycę – pomiń ten krok, jeśli używasz ciecierzycy z puszki. Dzień wcześniej zalej ciecierzycę wodę, używając 400 ml wody na 100 g suszonej ciecierzycy. Dodaj sodę oczyszczoną (pół łyżeczki na litr wody). Zalaną wodą ciecierzycę odstaw na całą noc do namoczenia.
  2. Po około 12 godzinach odlej wodę i dokładnie wypłucz napęczniałą ciecierzycę pod zimną wodą. Przełóż ją z powrotem do garnka i zalej zimną wodą tak, żeby wyraźnie przykryła cieciorkę. Dodaj do niej łyżeczkę soli na 100 g suchej ciecierzycy i krótko przemieszaj zawartość garnka. Grzanie pod naczyniem ustaw na średnie i powoli doprowadź jego zawartość do wrzenia. Całość gotuj intensywnie przez około 10 minut, a następnie zmniejsz grzanie i gotuj delikatnie przez 50 minut, aż ciecierzyca wyraźnie zmięknie. W trakcie gotowania na wierzchu wody może wytrącać się gęsta piana; jest to całkowicie normalne i wystarczy zebrać ją za pomocą łyżki cedzakowej. Kiedy ciecierzyca jest gotowa, zdejmij ją z ognia, odcedź i przełóż do osobnego naczynia do wystudzenia.
  3. Wystudzoną cieciorkę przełóż do misy robota kuchennego i dodaj do niej czosnek, kmin rzymski, sok z cytryny i pastę tahini. Cieciorkę wraz z dodatkami rozdrobnij do uzyskania gładkiej, jasnej masy. W trakcie blendowania masy dodaj do niej wąską strużką bardzo zimną wodę. Ilość wody zależy od waszych preferencji i tego, jaki chcecie uzyskać efekt końcowy. Humus dopraw do smaku solą.
  4. Opcjonalnie, dodaj do humusu dodatki smakowe. Mogą to być na przykład: pieczona papryka, suszone pomidory i bazylia, papryczki jalapeno, kolendra i limonka lub skarmelizowana cebulka. Dodatki połącz z humusem za pomocą blendera.
  5. Gotowy humus przełóż do naczynia, zrób na nim zakręcony wzorek, polej łyżeczką oliwy i ozdób wybranymi dodatkami lub przyprawami.  
  6. Smacznego!

Dodatkowo: karmelizowanie cebulki

  1. Jedną dużą cebulę pokrój w dosyć grube piórka. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Na gorący tłuszcz dodaj cebulę i smaż ją na średnio niskim ogniu przez kilka minut, stale mieszając, aż wyraźnie zmięknie i stanie się półprzeźroczysta.
  2. Do podsmażonej cebulki dodaj dwie średnie szczypty soli, szczyptę mielonego czarnego pieprzu i łyżkę miodu. Zawartość patelni smaż tak długo, aż cebula zacznie nabierać pięknego, złotego koloru. Przy tej ilości cebuli zajmie to około 5 – 7 minut.
  3. Po tym czasie dodaj do niej łyżkę octu balsamicznego i smaż przez kolejne 5 minut. W tym czasie cebula powinna nabrać już głębokiego, wręcz karmelowego koloru i uwolnić lekko słodki aromat. Kiedy to nastąpi, zdejmij patelnię z ognia, przełóż jej zawartość do osobnego naczynia i odstaw do całkowitego wystudzenia.

Przybliżone wartości odżywcze

Humus klasyczny, 100 g

  • 200 kcal
  • Węglowodany: 20 g 
  • Tłuszcze: 9 g
  • Białko: 9 g
  • Błonnik: 4 g

Komentarze