Dzisiaj zapraszam na humus, czyli uniwersalną pastę z ciecierzycy.
Humus jest nie tylko zdrowy, ale też pyszny i pełen smaku. Osobiście często używam go zamiast masła do smarowania kanapek, ale świetnie sprawdzi się też jako imprezowa przekąska, podany z chlebkiem pita. Jeśli szykujesz go tylko dla siebie, skorzystaj z ciecierzycy w puszce – przy większych ilościach warto samemu ugotować ciecierzycę dla jeszcze bardziej kremowej konsystencji.
Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.
Lista składników (na odpowiednik jednej puszki ciecierzycy)
Klasyczny humus
- 100 g suchej ciecierzycy lub 240 g ciecierzycy z puszki
- Duża szczypta sody
- Płaska łyżeczka soli
- 30 g pasty tahini
- 20 ml soku z cytryny
- 1 mały ząbek czosnku
- ½ łyżeczki kminu rzymskiego
- 50 ml wody z lodem
- 1 łyżeczka oliwy
Dodatki smakowe (każdy na jedną porcję humusu)
Humus paprykowy
- 150 g grillowanej papryki
- Szczypta słodkiej papryki
Humus z pomidorami i bazylią
- 80 g suszonych pomidorów
- Pęczek bazylii
Humus z jalapeno i kolendrą
- 25 g marynowanego jalapeno
- Pęczek kolendry
- 1 łyżka soku z limonki
Humus z karmelizowaną cebulką
- 1 cebula (ok. 180 g)
- 1 łyżka miodu (ok. 15 g)
- 1 łyżka octu (ok. 15 g)
- 1 łyżka oleju (ok. 15 g)
- Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
- Przygotuj suchą ciecierzycę – pomiń ten krok, jeśli używasz ciecierzycy z puszki. Dzień wcześniej zalej ciecierzycę wodę, używając 400 ml wody na 100 g suszonej ciecierzycy. Dodaj sodę oczyszczoną (pół łyżeczki na litr wody). Zalaną wodą ciecierzycę odstaw na całą noc do namoczenia.
- Po około 12 godzinach odlej wodę i dokładnie wypłucz napęczniałą ciecierzycę pod zimną wodą. Przełóż ją z powrotem do garnka i zalej zimną wodą tak, żeby wyraźnie przykryła cieciorkę. Dodaj do niej łyżeczkę soli na 100 g suchej ciecierzycy i krótko przemieszaj zawartość garnka. Grzanie pod naczyniem ustaw na średnie i powoli doprowadź jego zawartość do wrzenia. Całość gotuj intensywnie przez około 10 minut, a następnie zmniejsz grzanie i gotuj delikatnie przez 50 minut, aż ciecierzyca wyraźnie zmięknie. W trakcie gotowania na wierzchu wody może wytrącać się gęsta piana; jest to całkowicie normalne i wystarczy zebrać ją za pomocą łyżki cedzakowej. Kiedy ciecierzyca jest gotowa, zdejmij ją z ognia, odcedź i przełóż do osobnego naczynia do wystudzenia.
- Wystudzoną cieciorkę przełóż do misy robota kuchennego i dodaj do niej czosnek, kmin rzymski, sok z cytryny i pastę tahini. Cieciorkę wraz z dodatkami rozdrobnij do uzyskania gładkiej, jasnej masy. W trakcie blendowania masy dodaj do niej wąską strużką bardzo zimną wodę. Ilość wody zależy od waszych preferencji i tego, jaki chcecie uzyskać efekt końcowy. Humus dopraw do smaku solą.
- Opcjonalnie, dodaj do humusu dodatki smakowe. Mogą to być na przykład: pieczona papryka, suszone pomidory i bazylia, papryczki jalapeno, kolendra i limonka lub skarmelizowana cebulka. Dodatki połącz z humusem za pomocą blendera.
- Gotowy humus przełóż do naczynia, zrób na nim zakręcony wzorek, polej łyżeczką oliwy i ozdób wybranymi dodatkami lub przyprawami.
- Smacznego!
Dodatkowo: karmelizowanie cebulki
- Jedną dużą cebulę pokrój w dosyć grube piórka. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Na gorący tłuszcz dodaj cebulę i smaż ją na średnio niskim ogniu przez kilka minut, stale mieszając, aż wyraźnie zmięknie i stanie się półprzeźroczysta.
- Do podsmażonej cebulki dodaj dwie średnie szczypty soli, szczyptę mielonego czarnego pieprzu i łyżkę miodu. Zawartość patelni smaż tak długo, aż cebula zacznie nabierać pięknego, złotego koloru. Przy tej ilości cebuli zajmie to około 5 – 7 minut.
- Po tym czasie dodaj do niej łyżkę octu balsamicznego i smaż przez kolejne 5 minut. W tym czasie cebula powinna nabrać już głębokiego, wręcz karmelowego koloru i uwolnić lekko słodki aromat. Kiedy to nastąpi, zdejmij patelnię z ognia, przełóż jej zawartość do osobnego naczynia i odstaw do całkowitego wystudzenia.
Przybliżone wartości odżywcze
Humus klasyczny, 100 g
- 200 kcal
- Węglowodany: 20 g
- Tłuszcze: 9 g
- Białko: 9 g
- Błonnik: 4 g
Komentarze
Prześlij komentarz