Idealny piernik dojrzewający z polewą i powidłami

Wydawałoby się, że do Świąt pozostała jeszcze chwila, ale są sprawy, o których warto pomyśleć już teraz. Jedną z nich jest piernik dojrzewający, który wypełni Wasze domy cudownym, korzennym zapachem. 


Piernik jest mięciutki, puszysty, po prostu idealny. Przyprawy, które do niego dodaliśmy, nadają mu niesamowitego zapachu, a dżemik i czekoladowa polewa to fantastyczne wykończenie. Koniecznie szykujcie miejsce w lodówce!

Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.



Lista składników (na dwa pierniki po 22 cm)

Ciasto

  • 125 g masła
  • 250 g (2/3 szklanki) miodu
  • 1 szklanka (200 g) cukru
  • 500 g (3.5 szklanki) mąki pszennej
  • 2 łyżeczki imbiru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 łyżeczki mielonych goździków
  • 2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki (10 g) sody oczyszczonej
  • Szczypta soli
  • 60 ml mleka
  • 2 jajka
  • Czas :)

Polewa

  • 220 g czekolady
  • 110 g masła
  • 110 ml mleka

Dodatkowo

  • 400 g dżemu lub powideł
  • 2 łyżki płatków migdałów
  • Kandyzowana skórka pomarańczy

Sposób przygotowania

  1. Do średniego rondelka przełóż 125 g masła, 250 g miodu oraz 200 g cukru. Zawartość rondelka podgrzewaj przez kilka minut, stale mieszając, aż masło i cukier się rozpuszczą i utworzą jednolity płyn. Zdejmij rondelek z ognia i odstaw do wystudzenia.
  2. Do dużej miski przesiej 500 g mąki pszennej i po dwie łyżeczki cynamonu, imbiru, gałki muszkatołowej, sproszkowanego ziela angielskiego i goździków. Dodaj również dwie łyżeczki sody oczyszczonej i solidną szczyptę soli. Po przesianiu składników przemieszaj je za pomocą rózgi do równego rozprowadzenia przypraw w mące.
  3. Do mąki dodaj 60 ml mleka i 2 jajka. Krótko przemieszaj zawartość miski, do wstępnego połączenia i wchłonięcia wilgoci przez mąkę.
  4. Do miski wlej wystudzony syrop miodowy. Ciasto wymieszaj ze sobą za pomocą drewnianej łyżki, aż cała mąka zostanie wchłonięta przez płyn, a samo ciasto stanie się jednolite. Na tym etapie będzie ono dosyć płynne. Struktury nabierze dopiero po leżakowaniu.
  5. Gotowe ciasto przełóż do szklanego pojemnika, wyrównaj jego wierzch i przykryj ściereczką, ewentualnie lekko wieczkiem pojemnika. Tak przygotowane ciasto odstaw na 3 do 6 tygodni do lodówki.
  6. Po upływie czasu wyjmij ciasto ze szklanego pojemnika i podziel je na dwie w miarę równe części, na solidnie podsypanym mąką blacie. Jedną połowę ciasta odstaw ponownie do lodówki. Drugą przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę o rozmiarach 32 x 24 cm i wyklej nim całą powierzchnię. Wyrównaj ciasto za pomocą mniejszej formy lub wałka.
  7. Tak przygotowane ciasto piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza, w funkcji góra dół, przez około 15 minut, do suchego patyczka.
  8. Upieczony blat wyjmij z piekarnika i odstaw w blaszce na około 15 minut, do lekkiego przestudzenia. Po tym czasie przełóż go do góry dnem na kratkę, zdejmij ze spodu papier do pieczenia i pozostaw do całkowitego wystudzenia. W tym czasie możesz zająć się drugą częścią ciasta – powtórz wszystkie czynności.
  9. Wystudzony płat ciasta przełóż na deskę do krojenia i przytnij go tak, żeby uzyskać trzy mniejsze, równe części ciasta. Jedną część piernika ułóż na dnie tacki lub deski i posmaruj ją solidną ilością konfitury śliwkowej. Warstwę konfitury przykryj kolejnym płatem ciasta i również posmaruj go konfiturą. Wszystko to przykryj ostatnią warstwą ciasta piernikowego i w miarę możliwości wyrównaj. Możesz spiąć całość drewnianym patyczkiem, dzięki czemu warstwy nie będą się przesuwać. Tak przygotowany piernik odstaw do lodówki na całą noc.
  10. Następnego dnia przygotuj polewę. 220 g ciemnej czekolady pokrój w niewielkie kawałki i przełóż do miski odpornej na wysokie temperatury. Do niewielkiego rondelka wlej 110 ml mleka i dodaj do niego 110 g masła. Zawartość naczynia podgrzewaj, stale mieszając, do całkowitego połączenia się składników. Kiedy płyn zacznie się delikatnie gotować, zdejmij rondelek z ognia i przelej jego zawartość do miski z czekoladą. Naczynie pozostaw w spokoju na około 3 minuty. Po tym czasie wymieszaj jego zawartość, aż czekolada całkowicie się rozpuści, a całość utworzy gęstą polewę. Tak przygotowaną polewą pokryj całą powierzchnię piernika.
  11. Gotowe ciasto udekoruj płatkami migdałowymi, kandyzowaną skórką pomarańczy lub orzechami. Piernik odstaw do zastygnięcia polewy.
  12. Smacznego!

Przybliżone wartości odżywcze

100 g

  • 415 kcal
  • Węglowodany: 57 g 
  • Tłuszcze: 18 g
  • Białko: 6 g
  • Błonnik: 1 g

1 kawałek (zakładając 30 kawałków)

  • 242 kcal
  • Węglowodany: 33 g 
  • Tłuszcze: 11 g
  • Białko: 4 g 
  • Błonnik: 1 g

Komentarze