Piernik jest mięciutki, puszysty, po prostu idealny. Przyprawy, które do niego dodaliśmy, nadają mu niesamowitego zapachu, a dżemik i czekoladowa polewa to fantastyczne wykończenie. Koniecznie szykujcie miejsce w lodówce!
Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.
Lista składników (na dwa pierniki po 22 cm)
Ciasto
- 125 g masła
- 250 g (2/3 szklanki) miodu
- 1 szklanka (200 g) cukru
- 500 g (3.5 szklanki) mąki pszennej
- 2 łyżeczki imbiru
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 2 łyżeczki mielonych goździków
- 2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- 2 łyżeczki (10 g) sody oczyszczonej
- Szczypta soli
- 60 ml mleka
- 2 jajka
- Czas :)
Polewa
- 220 g czekolady
- 110 g masła
- 110 ml mleka
Dodatkowo
- 400 g dżemu lub powideł
- 2 łyżki płatków migdałów
- Kandyzowana skórka pomarańczy
Sposób przygotowania
- Do średniego rondelka przełóż 125 g masła, 250 g miodu oraz 200 g cukru. Zawartość rondelka podgrzewaj przez kilka minut, stale mieszając, aż masło i cukier się rozpuszczą i utworzą jednolity płyn. Zdejmij rondelek z ognia i odstaw do wystudzenia.
- Do dużej miski przesiej 500 g mąki pszennej i po dwie łyżeczki cynamonu, imbiru, gałki muszkatołowej, sproszkowanego ziela angielskiego i goździków. Dodaj również dwie łyżeczki sody oczyszczonej i solidną szczyptę soli. Po przesianiu składników przemieszaj je za pomocą rózgi do równego rozprowadzenia przypraw w mące.
- Do mąki dodaj 60 ml mleka i 2 jajka. Krótko przemieszaj zawartość miski, do wstępnego połączenia i wchłonięcia wilgoci przez mąkę.
- Do miski wlej wystudzony syrop miodowy. Ciasto wymieszaj ze sobą za pomocą drewnianej łyżki, aż cała mąka zostanie wchłonięta przez płyn, a samo ciasto stanie się jednolite. Na tym etapie będzie ono dosyć płynne. Struktury nabierze dopiero po leżakowaniu.
- Gotowe ciasto przełóż do szklanego pojemnika, wyrównaj jego wierzch i przykryj ściereczką, ewentualnie lekko wieczkiem pojemnika. Tak przygotowane ciasto odstaw na 3 do 6 tygodni do lodówki.
- Po upływie czasu wyjmij ciasto ze szklanego pojemnika i podziel je na dwie w miarę równe części, na solidnie podsypanym mąką blacie. Jedną połowę ciasta odstaw ponownie do lodówki. Drugą przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę o rozmiarach 32 x 24 cm i wyklej nim całą powierzchnię. Wyrównaj ciasto za pomocą mniejszej formy lub wałka.
- Tak przygotowane ciasto piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza, w funkcji góra dół, przez około 15 minut, do suchego patyczka.
- Upieczony blat wyjmij z piekarnika i odstaw w blaszce na około 15 minut, do lekkiego przestudzenia. Po tym czasie przełóż go do góry dnem na kratkę, zdejmij ze spodu papier do pieczenia i pozostaw do całkowitego wystudzenia. W tym czasie możesz zająć się drugą częścią ciasta – powtórz wszystkie czynności.
- Wystudzony płat ciasta przełóż na deskę do krojenia i przytnij go tak, żeby uzyskać trzy mniejsze, równe części ciasta. Jedną część piernika ułóż na dnie tacki lub deski i posmaruj ją solidną ilością konfitury śliwkowej. Warstwę konfitury przykryj kolejnym płatem ciasta i również posmaruj go konfiturą. Wszystko to przykryj ostatnią warstwą ciasta piernikowego i w miarę możliwości wyrównaj. Możesz spiąć całość drewnianym patyczkiem, dzięki czemu warstwy nie będą się przesuwać. Tak przygotowany piernik odstaw do lodówki na całą noc.
- Następnego dnia przygotuj polewę. 220 g ciemnej czekolady pokrój w niewielkie kawałki i przełóż do miski odpornej na wysokie temperatury. Do niewielkiego rondelka wlej 110 ml mleka i dodaj do niego 110 g masła. Zawartość naczynia podgrzewaj, stale mieszając, do całkowitego połączenia się składników. Kiedy płyn zacznie się delikatnie gotować, zdejmij rondelek z ognia i przelej jego zawartość do miski z czekoladą. Naczynie pozostaw w spokoju na około 3 minuty. Po tym czasie wymieszaj jego zawartość, aż czekolada całkowicie się rozpuści, a całość utworzy gęstą polewę. Tak przygotowaną polewą pokryj całą powierzchnię piernika.
- Gotowe ciasto udekoruj płatkami migdałowymi, kandyzowaną skórką pomarańczy lub orzechami. Piernik odstaw do zastygnięcia polewy.
- Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze
100 g
- 415 kcal
- Węglowodany: 57 g
- Tłuszcze: 18 g
- Białko: 6 g
- Błonnik: 1 g
1 kawałek (zakładając 30 kawałków)
- 242 kcal
- Węglowodany: 33 g
- Tłuszcze: 11 g
- Białko: 4 g
- Błonnik: 1 g
Komentarze
Prześlij komentarz