Jesienne ciasto Wiewiórka

Dzisiaj zapraszam na jesienne ciasto Wiewiórka, przybrane prostym piernikowym kremem i orzechami włoskimi.


Nasza Wiewiórka jest pyszna i wilgotna dzięki jabłkom; do tego dochodzi delikatnie słodka, soczysta żurawina, orzechy przyjemnie chrupią pod zębami, a czekolada dodaje całości głębi. Z tym wszystkim bardzo dobrze współgra krem, który jeszcze bardziej podbija jesienne nuty. To co, wpadacie na kawę?

Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.



Lista składników

Ciasto

  • 2 garście (80 g) suszonej żurawiny
  • 2 garście (80 g) orzechów włoskich
  • 100 g czekolady
  • 2 jabłka (ok. 250 g po obraniu) 
  • 1.5 łyżeczki cynamonu
  • 2 niepełne szklanki (220 g) mąki
  • 2 łyżki (20 g) ciemnego kakao
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • Szczypta soli
  • 3 jajka
  • Nieco ponad pół szklanki (120 g) cukru
  • 80 g masła

Krem i przybranie

  • 160 g serka kanapkowego
  • 60 g masła
  • 2/3 szklanki (80 g) cukru pudru
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 garść (40 g) orzechów włoskich

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj dodatki. Suszoną żurawinę przełóż do niewielkiego naczynia i zalej wrzącą wodą. Odstawiam ją do namoczenia na około 15 minut. Dosyć grubo posiekaj dwie garście orzechów włoskich, a 100 g gorzkiej czekolady pokrój w kawałki. Dwa duże jabłka umyj, obierz, usuń z nich gniazda nasienne i pokrój w około centymetrową kostkę.
  2. Jabłka przełóż do miski i dodaj do nich 1 ½ łyżeczki cynamonu. Zawartość naczynia dokładnie wymieszaj.
  3. Do miski przesiej 220 g mąki pszennej, 20 g ciemnego kakao, płaską łyżeczkę proszku do pieczenia i taką samą ilość sody oczyszczonej. Na końcu dodaj jeszcze niewielką szczyptę soli. Przemieszaj składniki rózgą do ich całkowitego połączenia.
  4. Do dużej miski wlej 3 jajka i dodaj do nich 120 g drobnego, białego cukru. Jajka wraz z cukrem ubij za pomocą miksera, na wysokich obrotach, do uzyskania puszystej, jasnej masy i rozpuszczenia całego cukru.
  5. Po osiągnięciu odpowiedniej konsystencji dodaj do masy wąskim strumieniem jajecznej rozpuszczone i wystudzone masło, stale mieszając masę na wysokich obrotach.
  6. Kiedy masa lekko zgęstnieje po dodaniu tłuszczu, zmniejsz obroty miksera i zacznij dodawać składniki suche, po jednej lub dwie łyżki. Po każdym dodaniu składników suchych dokładnie łącz zawartość miski przed kolejną porcją. Po dodaniu całej mąki dodaj pokrojone wcześniej jabłka, posiekane orzechy i czekoladę oraz odsączoną z wody żurawinę. Zawartość miski połącz ze sobą za pomocą drewnianej łyżki.
  7. Przełóż ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia, kwadratowej formy o boku 20 cm. Delikatnie rozprowadź je po całej powierzchni i wyrównaj górę. Ciasto piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza, w funkcji góra dół przez około 50 minut, do suchego patyczka.
  8. Ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw w blaszce na około 15 minut do lekkiego przestudzenia. Po tym czasie wyjmij je z formy i całkowicie wystudź na kratce.
  9. Kiedy ciasto się chłodzi, przygotuj krem. Do miski włóż 60 g miękkiego masła i 165 g serka śmietankowego (typu Philadelphia). Dodaj 80 g cukru, niepełną łyżeczkę przyprawy do piernika i łyżeczkę domowej pasty waniliowej. Zawartość miski połącz ze sobą za pomocą miksera, na niskich obrotach. Gotowy krem odstaw do lodówki na czas stygnięcia ciasta.
  10. Po całkowitym wystudzeniu Wiewiórki wyłóż na jej wierzch cały przygotowany wcześniej krem i równo rozprowadź go po całej powierzchni. Na kremie ułóż kilka połówek orzechów włoskich. Ciasto możesz podawać od razu lub na następny dzień.
  11. Smacznego!

Przybliżone wartości odżywcze

100 g

  • 368 kcal
  • Węglowodany: 40 g 
  • Tłuszcze: 21 g
  • Białko: 6 g
  • Błonnik: 2 g

1 kawałek (zakładając 16 kawałków)

  • 304 kcal
  • Węglowodany: 33 g 
  • Tłuszcze: 17 g
  • Białko: 5 g
  • Błonnik: 2 g

Komentarze