Dzisiaj zapraszam na pełne smaku kotlety mielone, które nadziejemy sporą ilością pieczarek i sera.
Kotlety są soczyste i delikatnie pikantne dzięki pieprzowi cayenne. Gdzieś w tle delikatnie czuć majeranek, który współgra z pieczarkowo serowym nadzieniem. Dodajcie do tego ziemniaczki, suróweczkę i pyszny obiad gotowy!
Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.
Lista składników
- 1 średnia cebula (ok. 100 g)
- 1 mały pęczek pietruszki
- 300 g pieczarek
- 1 czerstwa bułka
- 2 łyżki masła
- 2-3 ząbki czosnku
- 40 g tartego sera
- Sól i pieprz do smaku
- 500 g mięsa wieprzowego mielonego
- 1 jajko
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- ½ łyżeczki pieprzu cayenne
- ¼ łyżeczki majeranku
- Olej do smażenia, np. rzepakowy
Sposób przygotowania
- Jedną średnią cebulę pokrój w drobną kostkę, a niewielki pęczek pietruszki drobno posiekaj. 300 gramów wyczyszczonych pieczarek zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Jedną czerstwą bułkę pszenną przełóż do niewielkiej miski i zalej ją wodą. Naczynie z pieczywem odstaw na czas przygotowania nadzienia i masy mięsnej.
- Na dużej patelni rozpuść łyżkę masła. Na rozgrzany tłuszcz wyłóż starte pieczarki i podsmażaj je przez kilka minut, aż cała wilgoć odparuje z patelni, a grzyby znacznie zmniejszą swoją objętość. Gotowe pieczarki przełóż do osobnej miski, którą możesz wcześniej zważyć, żeby łatwiej podzielić farsz na równe porcje. Grzyby odstaw do lekkiego przestudzenia.
- Ponownie rozpuść na patelni łyżkę masła. Na rozgrzany tłuszcz przełóż pokrojoną w kostkę cebulkę i smaż ją przez kilka minut, aż zmięknie i stanie się półprzeźroczysta. Następnie dodaj do niej 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Zawartość patelni podsmażaj przez kolejną minutę do uwolnienia aromatu przez czosnek. Po tym czasie zdejmij patelnię z ognia i wystudź jej zawartość.
- Do pieczarek dodaj posiekaną wcześniej pietruszkę i 40 g świeżo startego sera. Dopraw farsz niewielką szczyptą soli i dwiema szczyptami mielonego czarnego pieprzu. Zawartość miski dokładnie wymieszaj do równego rozprowadzenia sera i przypraw w grzybach.
- Do 500 g mielonego mięsa wieprzowego przełóż zeszkloną wcześniej cebulę, jedno duże jajko, łyżeczkę słodkiej papryki, pół łyżeczki pieprzu cayenne, ćwierć łyżeczki majeranku, dwie szczypty soli i taką samą ilość mielonego czarnego pieprzu. Na końcu dodaj odciśniętą z wody bułkę i wyrabiaj masę przez kilka minut do całkowitego połączenia składników. Gotowa masa na kotlety powinna być jednolita i puszysta.
- Gotową masę podziel na 6 równych porcji. Każdą porcję delikatnie ugnieć w dłoniach i uformuj z niej pokaźnych rozmiarów kulkę. Każdą kulę mięsa delikatnie rozgnieć na dłoni do uzyskania sporej wielkości placka o grubości około pół centymetra. Na tak przygotowane mięso wyłóż porcję farszu i powoli zamknij masę mięsną wokół grzybów i sera.
- Uformowane kotlety wyłóż na rozgrzany olej. Na patelnię wlej go mniej więcej tyle, żeby sięgał co najmniej do 1/3 wysokości kotletów. Smaż je na średnim ogniu, po około 6 minut na stronę, do uzyskania złotego koloru. Kiedy kotlety są już ładnie zarumienione z obu stron, zmniejsz grzanie na niskie i przykryj je pokrywką na około 2 – 3 minuty. Po tym czasie wyjmij je z patelni na wyłożony ręcznikiem papierowym talerz, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu, i podawaj z ulubionymi dodatkami.
- Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze
100 g
- 225 kcal
- Węglowodany: 5 g
- Tłuszcze: 16 g
- Białko: 16 g
- Błonnik: 1 g
1 kotlet (zakładając 6 kotletów)
- 299 kcal
- Węglowodany: 7 g
- Tłuszcze: 21 g
- Białko: 21 g
- Błonnik: 1 g
Komentarze
Prześlij komentarz