Papryka faszerowana mięsem mielonym w sosie pomidorowym

Dzisiaj zapraszam na prosty i pyszny obiad. Przygotujemy papryki nadziewane mięsem mielonym i ryżem, które okrasimy przyprawionym sosem pomidorowym. 


Papryka jest mięciutka, a nadzienie doprawione i sycące; do tego sos przeszedł smakiem i aromatem papryki. Roboty w sumie niewiele, godzina w piekarniku, a można przygotować pełnowartościowy i pełen smaku posiłek dla całej rodziny.

Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.


Lista składników

  • 1 szklanka (200 g) ryżu
  • 1 cebula (ok. 200 g)
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 3 ząbki czosnku
  • 6 papryk, najlepiej o płaskim dnie (ok. 1 kg)
  • 1 puszka pomidorów (400 g)
  • 100 ml wody 
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • ½ łyżeczki suszonej papryki
  • Sól i pieprz do smaku
  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 łyżeczka suszonego oregano

Sposób przygotowania

  1. Wypłucz i ugotuj 200 g białego ryżu według zaleceń producenta.
  2. Pokrój cebulę w drobną, około półcentymetrową kostkę. Na patelni rozgrzej 30 ml oleju, np. rzepakowego. Na rozgrzany tłuszcz wyłóż cebulę i smaż ją na średnio niskim ogniu przez kilka minut, aż wyraźnie zmięknie i stanie się półprzeźroczysta. Kiedy to nastąpi, dodaj do niej dwa przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Zawartość patelnie smaż przez kolejną minutę, aż czosnek uwolni swój aromat. Zdejmij patelnię z ognia i odstaw jej zawartość do całkowitego wystudzenia.
  3. Oczyść papryki z gniazd nasiennych: odetnij górę papryki i delikatnie oczyść jej wnętrze za pomocą łyżki, a pozostałe w środku nasiona wytrzep lub wypłucz.
  4. Przygotuj sos. Do 400 g posiekanych pomidorów z puszki dodaj jeden, duży ząbek czosnku, pół łyżeczki słodkiej papryki, łyżeczkę suszonej bazylii, 100 ml wody i po dwie szczypty soli i mielonego czarnego pieprzu. Zawartość naczynia krótko zblenduj do uzyskania gładkiego sosu.
  5. Przygotuj nadzienie. Do dużej miski przełóż 500 g mielonego mięsa wieprzowego, zeszkloną cebulę wraz z tłuszczem z patelni i ugotowany ryż. Nadzienie dopraw łyżeczką suszonego oregano oraz dwiema szczyptami soli i mielonego czarnego pieprzu. Zawartość miski wyrób dłonią do równego rozprowadzenia ryżu i cebuli w mięsie.
  6. Na dno naczynia żaroodpornego wylej przygotowany przed chwilą sos pomidorowy i delikatnie rozprowadź go po całej powierzchni. Każdą wydrążoną paprykę nadziej równą ilością farszu. Nadziane papryki przykryj odciętymi wcześniej wierzchami i ułóż je w naczyniu żaroodpornym.
  7. Górę naczynia przykryj pokrywką lub folią aluminiową i wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza, w funkcji góra dół, na około 60 minut.  Po tym czasie zdejmij z papryk przykrycie i zwiększ grzanie do 200 stopni Celsjusza. Piecz je w ten sposób przez kolejnych 12 – 15 minut, aż warzywa się zarumienią i wyraźnie zmiękną. Po tym czasie wyjmij naczynie z piekarnika i odstawiam na blat do lekkiego przestudzenia, na około 5 minut.
  8. Smacznego!

Przybliżone wartości odżywcze

100 g

  • 97 kcal
  • Węglowodany: 11 g 
  • Tłuszcze: 4 g
  • Białko: 5 g
  • Błonnik: 2 g

1 papryka

  • 398 kcal
  • Węglowodany: 43 g 
  • Tłuszcze: 15 g
  • Białko: 22 g
  • Błonnik: 9 g

Komentarze